Co přineslo předkolo: Osudové zranění a góly v prodloužení. Je to o fanatismu, zní z Liberce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co přineslo předkolo: Osudové zranění a góly v prodloužení. Je to o fanatismu, zní z Liberce

Zranění Branislava Konráda rozhodlo sérii mezi Olomoucí a Libercem.
Zranění Branislava Konráda rozhodlo sérii mezi Olomoucí a Libercem.Profimedia
Extraliga zná všechny čtvrtfinalisty. Tři série předkola jednoznačně ovládly favorizované týmy, jen Liberec se proti Olomouci nadřel. Po dvou prohrách v domácím prostředí Bílí Tygři dokonale využili zranění olomoucké jistoty v brance a vývoj série hrané na tři vítězné utkání otočili. Pomohl k tomu i nabuzený člen trenérského týmu Jiří Kudrna. Jaký má přístup k play off? A kdo naposledy zvládl obrat jako Severočeši? To se dozvíte v pravidelné hokejové rubrice Livesport Zpráv.

Nejlepší hráč

Českobudějovický Milan Gulaš dokazuje, že i v 38 letech patří mezi nejúdernější útočníky soutěže. V aktuální sezoně se rozjížděl pozvolna, v posledních týdnech je ale pro obrany soupeřů opět téměř nezastavitelný. Ve třech zápasech série proti Karlovým Varům nasázel čtyři góly, ke kterým přidal dvě asistence a dovedl Motor k jednoznačnému postupu. 

Se spoluhráčem Brantem Harrisem vládne po předkole tabulce střelců a se šesti body je osamocen v čele produktivity. Ve čtvrtfinále zkusí Motor dotáhnout za překvapivým postupem přes úřadující mistry z Třince. 

Nejlepší brankář 

Branislav Konrád neměl v předkole nejvyšší úspěšnost zákroků a neodchytal ani dva kompletní zápasy, přesto byl gólmanem s největším vlivem na svůj tým. V úvodu série proti Liberci olomoucký brankář pomohl ke dvěma těsným výhrám, druhý zápas ale kvůli zranění nedochytal a jeho absence zlomila průběh celé série. 

Mora vzadu přišla o jistotu. Zatímco s Konrádem v brance inkasovala v průměru 1,17 gólu na zápas, po jeho odstoupení a nástupu Jakuba Sedláčka to bylo více než 3,5 branky. Liberec i přes dvě domácí prohry sérii otočil a posedmé za sebou postoupil do čtvrtfinále. 

Nejlepší akce

Hradecký Mountfield po roce opět vyzrál na Vítkovice. Oproti loňskému semifinále ale východočeši nepřipustili drama. Po dvou domácích výhrách uspěli i v Ostravě a mezi osmičku nejlepších proklouzli v nejkratším možném čase.  

Průběh série určil již první zápas na hradeckém ledě. Domácí prohrávali 1:2 a nabídli Vítkovicím přesilovku. V té ale využil zaváhání hostů Tomáš Pavelka a parádním zakončením srovnal na 2:2. Nápřah ke stropu haly a povedený blafák dostal Hradec na koně. Ve zbytku série Východočeši totiž ani jednou nemuseli otáčet nepříznivý stav zápasu. 

Nejlepší zákrok

Ještě jednou série mezi Mountfieldem a Vítkovicemi. A opět její první duel. Tentokrát je však v hlavní roli gólman ostravského celku Lukáš Klimeš. Hradec se po Pavelkově vyrovnání na 2:2 tlačil za vedoucí brankou a sedm minut před koncem druhé třetiny ji měl na hokejce Evan Jasper

Na kanadského útočníka v přesilové hře zívala poloprázdná branka, Klimeš mu však skvělým přesunem sebral téměř jistý gól. Nejlepšímu brankáři základní části ve skvělém zákroku lapačkou nezabránila ani letící hokejka bránícího Marka Kaluse.  

Událost předkola

Bílí Tygři otočili průběh předkola proti Olomouci, přestože po dvou domácích zápasech prohrávali 0:2. V sérii na tři vítězné zápasy se to svěřencům Filipa Pešána povedlo teprve jako druhému týmu v historii. Statistika napovídá, že se jedná o severočeskou specialitu, protože první celek, který to dokázal, byl v roce 2017 Chomutov

Piráti pod vedením Vladimíra Růžičky podlehli před vlastními fanoušky Mladé Boleslavi 1:6 a 1:7. Ve středních Čechách ale dokázali dvakrát vyhrát a otočku ve zdánlivě ztracené sérii pečetili domácím vítězstvím 6:1. Jízdu Severočechů nakonec zastavil až v semifinále Liberec.

Statistika předkola

Zápis, který se bude překonávat velmi složitě. Olomoucký Jakub Orsava góly v prodloužení rozhodl první dva zápasy série s Libercem a jako první hráč v historii vyřazovacích bojů skóroval po uplynutí 60 minut ve dvou po sobě jdoucích zápasech. Až doposud navíc platilo, že jediným hráčem, který dal dvě branky v nastaveném čase během jednoho play off, byl třinecký Daniel Voženílek

“Žádný figl na prodloužení nemám. Dostal jsem se do několika střeleckých pozic a se štěstím jsem rozhodl oba duely. Nic jiného za tím není,” líčil Orsava. 

Ze sociálních sítí

Liberec se ze dvou zásahů olomouckého fantoma dokázal oklepat a sérii otočil. Důležitou roli v tom hrál i realizační tým. Hlavní trenér Filip Pešán v emotivním proslovu po postupu ocenil hlavně přínos asistenta a hlavního hecíře kabiny Jiřího Kudrny

Ten má na vyřazovací boje jasný názor. “Je to o fanatismu!” 

Výsledky předkola extraligového play off