Livesport hráč finále play off: Nezastavitelný Voženílek a skvělí brankáři

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč finále play off: Nezastavitelný Voženílek a skvělí brankáři

Třinecký hrdina Daniel Voženílek se svým prvním mistrovským pohárem.
Třinecký hrdina Daniel Voženílek se svým prvním mistrovským pohárem. Profimedia
Finálová série příliš gólů nepřinesla. Jediným hráčem z pole, který se dostal do výběru, je proto Daniel Voženílek (27). Třinecký bojovník se podílel na sedmi z 12 branek Ocelářů v sérii a výrazně se podepsal pod pátý titul v klubové historii. Další hvězdou slezského klubu byl již tradičně gólman Ondřej Kacetl (32). Jediným hradeckým hráčem mezi vybranými je také gólman. Matěj Machovský (29) držel naděje Mountfieldu do posledních minut šestého zápasu, ani jeho výkony však Východočechům k prvnímu poháru nepomohly.

Daniel Voženílek (Třinec)

Sedm bodů v šesti zápasech. To je vizitka Daniela Voženílka ve finále play off. Dlouhovlasý bojovník proměnil sérii s Hradcem Králové ve svou one man show a dovedl Třinec k pátému titulu v klubové historii. 

Ze začátku finálových bojů zakončoval akce spoluhráčů, na jejich konci góly připravoval. Všechny tři své zásahy vměstnal do prvních dvou duelů, v nichž nastřádal čtyři body. Poté se bodově odmlčel a ve třech zápasech zaznamenal jedinou asistenci. Vše si ale vynahradil v zápase číslo šest, v němž dvěma skvělými přihrávkami od zadního mantinelu připravil úvodní dvě trefy Ocelářů a výrazně se tak podepsal pod klíčovou čtvrtou finálovou výhru. 

V první třetině zadovkou našel Martina Marinčina, jenž otevřel skóre zápasu. "Nebyla to ode mne úplně přihrávka naslepo. Věděl jsem, že by tam měl být někdo v našem dresu a povedlo se mi najít Martina," uvedl Voženílek. 

Druhou asistenci si schoval do posledních minut. V rohu společně s Andrejem Nestrašilem vybojoval puk a vyzval ke skórování Libora Hudáčka. Slovenský útočník jeho perfektní nabídku procpal za přesouvajícího se Machovského a v čase 56:43 vystřelil Třinci čtvrtý titul v řadě. "Když to tam Hudy šoupnul, tak jsem už věřil, že to nemá kam uhnout," zmínil v rozhovoru pro Českou televizi.

"Chtěl jsem za každou cenu vyhrát. Je to super pocit," sypal ze sebe sedmadvacetiletý útočník bezprostředně po konci rozhodujícího šestého zápasu. V tom kromě dvou asistencí zaujal také tvrdým hitem na nejproduktivnějšího hradeckého hráče Olivera Okuliara. Slovenský mladík se po srážce těžce sbíral z ledu a zápas nedohrál. 

Voženílkova tvrdá a poctivá hra na soupeře platila po celé play off. Se šestnácti body byl sice druhým nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů, stále však platí, že jeho hlavní přednosti leží jinde. Zápasy odmakal, napadal, srážel se. S 31 hity byl dokonce nejaktivnějším hráčem v bojích o titul.

"Je to má nejlepší sezona v životě," hlásil spokojeně. Jestli jí nasadí korunu na květnovém mistrovství světa však zatím neví. "Co přijde, přijde. Ať už tam pojedu, nebo nepojedu, budu klukům moc přát úspěch. Měl jsem v sezoně možnost do nároďáku nahlédnout a moc se mi líbilo, jakým způsobem to funguje," řekl pardubický odchovanec.  

Další hvězdy finále

Ondřej Kacetl (Třinec)

Bylo to opět jeho play off. Třinecký gólman Ondřej Kacetl vychytal v Třinci už třetí titul a podruhé v kariéře zakončil vyřazovací boje s úspěšností zásahů přesahující 95 procent. V šesti finálových zápasech inkasoval pouze osm branek a navázal tak na skvělé série z posledních dvou sezon. 

V právě skončeném play off sice v úspěšnosti zákroků lehce zaostal za vítkovickým gólmanem Alešem Stezkou, při pohledu na mistrovský pohár ho to ale vůbec nemusí mrzet. "Čísla jsou hezký, ale o nich to není. Nikdo by to nezvládl bez týmu," řekl třinecký fantom po konci šestého finálového duelu.

Oceláři zvládli třináctou sérii v play off za sebou a přiblížil se Vsetínu, který nepoznal porážku sedmnáctkrát v řadě. Kacetl se svými výkony pod třineckou šňůru podepsal hned v devíti případech. Při prvním ze čtyř po sobě jdoucích titulů nebyl ve Slezsku ještě nechytal a v letošním předkole dostal přednost Marek Mazanec.

"Máme vítěznou mentalitu a víme jak play off hrát. To se ukázalo proti silnějším týmům. Nechci říct, že jsme si to pohlídali, ale hráli jsme zkušeně," líčil Kacetl se zlatou medailí na krku. 

Zkušeně si Oceláři počínali i v závěrečném šestém finálovém zápase. Dlouho drželi vedení 1:0 a když z hradeckého tlaku inkasovali vyrovnávací branku, nikam se nehnali. Hradec zkoušel zlomit stav utkání na svou stranu, ale pevná obrana s Kacetlem v zádech Východočechům druhou trefu nedovolila. 

Na druhé straně naopak zaúřadoval Libor Hudáček, jenž 3 minuty a 17 vteřin před třetí sirénou vystřelil Ocelářům titul. Na jeho trefu navázali Andrej Nestrašil a Marko Daňo, kteří trefili odkrytou hradeckou bránu a pečetili výhru 4:1. 

"Bylo to náročné a dlouhé. Jsem rád, že po takovém dramatu ve třetí třetině jsme utkání zvládli. A mohl jsem si snad poprvé v play off užít alespoň dvě minuty klidu," uvedl brankářský hrdina Třince.

Matěj Machovský (Hradec Králové)

Finálové série byla gólově nejchudší v historii samostatné české extraligy. Průměrně hráči vstřelili 3,5 gólu na zápas a to ještě čtyři trefy z celkových 21 padly do prázdné branky. Bez nich by se zápasový průměr nedostal dostal ani nad tři přesné zásahy. 

Výše zmíněná statistika napovídá, že poslední místo v našem tradičním žebříčku zaujme další brankář.

Hradecký Matěj Machovský odchytal parádní sérii. V šesti finálových zápasech inkasoval devět branek a držel krok s Kacetlem. Stejně jako třinecký fantom v bojích o zlato vychytal jednu nulu a úspěšnost zákroků vyšrouboval k 94 procentům. 

Rodák z Opavy strávil většinu sezony ve Finsku. Do Hradce přišel s přestupovou uzávěrkou na konci ledna a s novým prostředím se dokázal rychle sžít. Ve zbytku základní části kryl záda Henrimu Kiviahovi, po prvním čtvrtfinálovém duelu ale obsadil brankoviště a svého finského parťáka do něj pustil jen v pátém semifinále s Vítkovicemi. 

"Jsem strašně vděčný za to, že mi Hradec podal pomocnou ruku a dal mi v závěru sezony takovou důvěru. Často se to nevidí. To, že jsme to s kluky dotáhli takhle daleko, je hezké. Aktuálně to sice bolí, ale s odstupem času myslím, že za to budeme rádi," líčil devětadvacetiletý gólman. 

Ve finále Machovský nevynechal ani minutu a byl hlavním strůjcem obou hradeckých výher. Ve čtvrtém a pátém zápase kryl osmapadesát z 59 střel, což odpovídá úspěšnosti přesahující 98 procent. "Spousta lidí mě po nevydařeném angažmá ve Finsku odepisovala, jsem rád, že jsem jim ukázal, že na to mám. Ještě jednou bych chtěl Hradci poděkovat za důvěru, kterou do mě vložil a doufám, že jsem lidi v klubu nezklamal," řekl brankář, který extraligu poprvé ochutnal v Plzni. 

O tom kde bude působit v příští sezoně se teprve rozhodně. Hradec již předem oznámil, příchod Patrika Bartošáka z finského Lahti a na Machovského v plánech pro příští sezonu nezbylo místo. 

"Moc toho nevím. Něco se aktuálně řeší, musím to probrat se svým manažerem, jestli něco je, nebo budeme čekat. Teď nejsem o nic moc chytřejší než vy," řekl Machovský novinářům po konci šestého finále. "Rád bych byl v pozici, kdy bych si mohl vybírat, ale bohužel tomu tak není," dodal. 

Pomůže mu povedená finálová série k zajímavému angažmá?