Hokejisté Hradce útočí na první titul. Proti je Třinec, mistr posledních tří sezon

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejisté Hradce útočí na první titul. Proti je Třinec, mistr posledních tří sezon

O extraligovém mistrovi rozhodne série mezi Hradcem a Třincem.
O extraligovém mistrovi rozhodne série mezi Hradcem a Třincem.Profimedia
Boj o extraligový titul finišuje a finálová série slibuje souboj zkušeností. Mistři posledních třech sezon z Třince vyzvou hradecký Mountfield, který do finále postoupil vůbec poprvé v klubové historii. Sérii, v níž se očekává souboj dvou skvěle chytajících gólmanů, okomentoval pro Livesport Zprávy bývalý brankář, extraligový šampion s pražskou Slavií a hokejový expert O2 TV Sport Roman Málek (45).

Mountfield HK (4.) – Třinec (6.) 

V sezoně: 1:4, 2:3p., 4:3, 2:1.

V play off: 6 zápasů, 2 výhry Mountfieldu, 4 výhry Třince, skóre 9:16.

Když minulý rok po třetím titulu za sebou skončil na lavičce Třince Václav Varaďa mluvilo se o konci jedné éry. Oceláři vládli extralize pevnou rukou, s odchodem úspěšného trenéra ale přišli o nejdůležitější součástku svého skvěle fungujícího stroje. Impulzivního Varaďu nahradil trenérský gentleman Zdeněk Moták a hokejová veřejnost se ptala: "Dokáže na svého předchůdce navázat?"

Průběh základní části ukázal, jak náročný úkol Moták dostal. Oceláři se sice drželi v elitní čtyřce, herně a výsledkově ale zaostávali. Když na přelomu ledna a února úřadující mistři prohráli 10 ze 12 zápasů, objevil se stín pochybností. Nelichotivá bilance Třinec odsunula až na šesté místo extraligové tabulky a slezský klub tak poprvé od sezony 2015/2016 musel okusit zrádnost předkola play off. 

S příchodem vyřazovacích bojů přišla změna. Třinec naskočil do režimu známého z minulých let a soupeře začal deptat propracovanou obranou a nesmírnou efektivitou v zakončení. Moták navíc vytáhl brankářský trumf. Nejprve sice ukázal na Marka Mazance, který odchytal většinu základní části, od druhého zápasu čtvrtfinále ale věří Ondřeji Kacetlovi. A ten, stejně jako v předchozích dvou sezonách, prokazuje, že play off je jeho soutěž. 

Dvaatřicetiletý rodák ze Znojma v základní části dovedl svůj tým pouze ke čtyřem výhrám. Ve vyřazovacích bojích se ale opět proměnil v neprůstřelnou zeď a skvělými výkony se podepsal pod vyřazení dvou největších favoritů na titul – Sparty a Pardubic.

"Nevím, čím to je, že se mi v play off tak daří. Vliv určitě bude mít to, že mi kluci pomáhají ještě víc než v základní části. Do střel skáčou po hlavách, chytají puk všude možně. Obdivuju je, co všechno s tou svou papírovou výstrojí pochytají. Nezvládl bych ty zápasy bez nich a oni beze mě," líčil po postupu přes pražskou Spartu. 

V sérii proti Pardubicím Kacetl ukázal, že je mužem velkých momentů. Tři sekundy před koncem sedmého zápasu rozhodčí za stavu 2:1 pro Třinec po úmyslném posunutí branky nařídili trestné střílení. Proti třinecké brance se rozjel Tomáš Hyka, na fantoma vyřazovacích bojů si ale nepřišel. Sympatický gólman tak mohl slavit svůj třetí postup do finále za sebou.

V tom Třinec narazí na hradecký Mountfield, který do bojů o titul proklouzl poprvé v klubové historii. "Opět se budeme chtít prezentovat svým hokejem, který hrajeme a víceméně nám to ukazuje, že asi jdeme správnou cestou, když jsme se dostali až do finále. Nic se radikálně měnit nebude, budeme se snažit být aktivnější a být trošku lepší v přesilovkách," řekl asistent trenéra Tomáš Hamara. 

Hradecký celek v sérii s Vítkovicemi vedl již 3:0 na zápasy. Z rychlého postupu ale nakonec sešlo. Východočeši připustili drama a s Ostravany sehráli nejvyrovnanější sérii v historii extraligy. Vůbec poprvé se hrálo pět prodloužení a celkový herní čas se zastavil na devíti hodinách 37 minutách a 57 vteřinách. To odpovídá devíti klasickým zápasům a téměř dvěma dalším třetinám.

"Únava je obrovská. Ani nevím, kolik zápasů jsme na třetiny odehráli. Euforie z postupu trvala jenom chvíli, třeba tři minuty. Pak už nastoupilo vyčerpání," řekl po postupu brankář Matěj Machovský

Ten stejně jako třinecký Kacetl chytá skvělé play off. S úspěšností zákroků 94,85 % dokonce atakuje čísla svého konkurenta. S třineckým gólmanem ho pojí i to, že do play off nastupoval jako týmová dvojka. 

"Machy do toho naskočil v podstatě až v play off a myslím, že to byl základní článek toho, že jsme měli šanci postoupit do finále. Chytal neuvěřitelně. Podali jsme týmový výkon, ale on byl v sérii opravdu dominantní," chválil devětadvacetiletého gólmana trenér Tomáš Martinec. 

Machovský atmosféru finále okusil již vloni, za Spartu ale odchytal pouze 37 minut. Tentokrát do bojů o titul vstoupí jako brankář číslo jedna. "Bude to extrémně těžké, protože Třinec je zkušený mančaft, který to hraje každý rok už ani nevím jak dlouho. Doufám ale, že uděláme sladkou tečku," řekl rodák z Opavy. 

To samé si přejí i Třinečtí. "Oba týmy chtějí to samé, myslím si, že nejsme favorité. Jdeme do toho s plnou zodpovědností a jsme připraveni víceméně na všechno. Zápasy v obou semifinálových partiích byly velice vyrovnané, my se proto budeme se snažit každý zápas ve finále urvat na svou stranu. Doufám, že podáme kvalitní výkony," uvedl před startem série třinecký trenér Moták.

To jestli Oceláři přidají čtvrtý titul v řadě, nebo se poprvé v historii bude radovat Hradec se dozvíme nejpozději 30. dubna, kdy je na programu sedmý duel. 

Ondřej Kacetl vs. Matěj Machovský
Ondřej Kacetl vs. Matěj MachovskýLivesport / @hcocelaricz / @MountfieldHK

Pohled Romana Málka

"Neočekávám jasnou záležitost, ale věřím spíš Třinci. Oceláři mají výborné mužstvo, skvělého trenéra, zkušenosti s play off a navíc jsou v laufu. Vyřadili dva velké favority na titul a potvrdili, že se svým hokejem jsou ve vyřazovacích bojích úspěšní. Na konci základní části si svými výkony trochu pošramotili pověst, v play off ale potvrdili, že jejich kvalita je obrovská. Proti Hradci podle mě hraje zranění důležitých hráčů a strašně náročné semifinále. Série s Vítkovicemi hokejisty Mountfieldu stála obrovské množství sil, které jim budou ve finále chybět. Zajímavé bude sledovat brankáře, kteří chytají ve skvělé formě. Matěj Machovský Hradec svými výkony dovedl do finále a Ondřej Kacetl opět nabral svou typickou play off formu. Ve finále navíc může zaútočit na rekord v počtu vychytaných nul ve vyřazovacích bojích." (pozn. red. Držitelem rekordu je s 13 čistými konty právě Roman Málek. Kacetl neinkasoval ve 12 duelech).