Livesport hráč semifinále play off: Třinecká zeď, produktivní bek a nečekaný střelec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč semifinále play off: Třinecká zeď, produktivní bek a nečekaný střelec

Třinecký hrdina Ondřej Kacetl pomohl po Spartě vyřadit i Pardubice.
Třinecký hrdina Ondřej Kacetl pomohl po Spartě vyřadit i Pardubice.Profimedia
V boji o Masarykův pohár zůstali už pouze hokejisté Třince a Hradce Králové. Oba týmy se mohly spolehnout na zajímavé výkony individualit a oba celkem logicky mají své zástupce ve výčtu nejlepších hráčů semifinále. Hlavní hvězdou semifinálových bojů byl Ondřej Kacetl (32), který Třinci vychytal postup přes silné Pardubice. V hradeckém týmu zaujaly výkony produktivního obránce Graema McCormacka (31) a útočníka Patrika Miškáře (27). Do výčtu se vešel také jeden hráč, který si finále nezahraje. Je jím vítkovický gólman Aleš Stezka (26), který vládne brankářským statistikám.

Ondřej Kacetl (Třinec)

Kacetl se pro vypjaté zápasy v play off narodil. V semifinálové sérii proti Pardubicím navázal na skvělé výkony z předchozího průběhu vyřazovacích bojů a výraznou měrou pomohl Třinci k pátému postupu do finále v řadě. 

Skvěle odchytanou sérii dvaatřicetiletý brankář korunoval tři sekundy před koncem sedmého zápasu. Za stavu 2:1 pro Třinec zlikvidoval trestné střílení Tomáše Hyky a potřetí ve své kariéře otevřel finálovou bránu. 

"Jaké by mohly být pocity než nejlepší? Postoupili jsme do finále přes favorizovaný tým, který vyhlašoval útok na titul. Tým na to měl, byli suverénní a dokazovali to v základní části. Jsme strašně rádi, že jsme je jako mančaft porazili a postoupili dál," řekl Kacetl.

Znojemský rodák v sérii podle statistik serveru hokej.cz inkasoval o 6,1 gólů méně než model očekával a semifinále zakončil se skvělou úspěšností 94,6 procenta. Svého protějška Romana Willa v obou zmíněných metrikách výrazně předčil, což se z pohledu celé série ukázalo jako klíčové. 

"Kluci pomáhají mně, já pomáhám jim. Jeden bez druhého bychom to nezvládli. Týmový výkon nás posouvá dál, odměňuje nás za odvedenou práci. Víme, co máme ve hře dělat, dodržujeme to všichni. Ať sebelepší a důležitější hráč, tak i borec ze čtvrté lajny. Díky tomu jsme úspěšní. Není to o mně ani o nikom jiném," uvedl skromně třinecký gólman. 

Ve finále ho čeká souboj s dalším brankářským fantomem vyřazovacích bojů. Hradecký Matěj Machovský zatím v play off chytá s úspěšností lehce pod 95 procenty a atakuje Kacetlova čísla. 

Další hvězdy semifinále

Aleš Stezka (Vítkovice)

Další ze skvělých brankářských výkonů. Podle čísel je Stezka dokonce nejlepším gólmanem dosavadního průběhu play off. A je třeba zdůraznit, že jeho vizitka je opravdu skvostná. Ve 12 zápasech za svá záda pustil pouze 18 pokusů a úspěšnost zákroků dostal až k 96 procentům. Jeho vystoupení ve vyřazovacích bojích má jedinou kaňku: vítkovický konec. 

Stezka chytal životní play off a prokázal, že je brankářem, který může myslet na posun do NHL. Jeho jméno je spojováno s přesunem do Seattlu, přičemž v sérii s Hradcem se ukázalo proč. Pokud by mu angažmá v nejmladší organizaci NHL vyšlo, s Vítkovicemi se rozloučil ve velkém stylu. 

V rekordním šestém zápase téměř dvoumetrový čahoun dokonce překonal rekord Filipa Šindeláře v počtu zákroků v jednom duelu. Stezka v 139 minut trvajícím maratonu zneškodnil 86 střel a dosavadní extraligové maximum vylepšil o dva zásahy. 

"Jsem rád, že jsme to urvali. Byla to na jednu stranu strašně zajímavá zkušenost, zároveň už bylo na obou týmech vidět, že nikdo nechtěl udělat chybu a síly ubývaly. Jsem šťastný, že jsme to urvali a opět ukázali to naše srdíčko. Hráli jsme jako jeden muž," řekl Stezka po rekordním utkání. “Překonali jsme jeden historický rekord a v kabině jsme si řekli, že půjdeme za tím, abychom překonali i druhý a jako první otočili v play off sérii ze stavu 0:3,” dodal po zápase spokojeně.

To se Ostravanům nakonec nepovedlo. I sedmý duel dospěl do prodloužení, v tom ale v čase 78:04 využil přesilovku Oliver Okuliar a poslal Hradec do prvního finále v klubové historii. "Aleše v sérii skoro nešlo překonat. Ukázal proč je o něj zájem v NHL," vysekl Stezkovi poklonu střelec postupové branky.

Graeme McCormack (Hradec Králové)

Hradecký obránce McCormack odehrál skvělou sérii. V sedmi zápasech získal šest bodů za tři góly a stejný počet nahrávek a byl nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu. Na záda mu koukali i ofenzivní lídři týmu ze základní části. Takový Aleš Jergl nebo Christophe Lalancette v sedmi semifinálových kláních bodovali pouze jednou. 

Jednatřicetiletý Kanaďan své bodové žně načal ve druhém duelu. Hradec v třetí třetině doháněl jednobrankové manko a tlačil se za vyrovnáním. V 57. minutě se k puku na modré čáře dostal právě McCormack, napřáhl a jeho projektil skončil až za bezmocným Alešem Stezkou – 2:2. Hradec v prodloužení dokonal obrat a v sérii se dostal do vedení 2:0. 

O tři dny později v zápase číslo tři McCormack zaznamenal dokonce dva body. Nejprve využil přesilovku a ve třetí části asistencí připravil vítěznou trefu Patriku Miškářovi. Oba si svou spolupráci zopakovali v rozhodujícím utkání, kdy McCormack našel sedmadvacetiletého útočníka před odkrytou brankou a Hradec se dostal do vedení 1:0.

Do extraligové historie se však kanadský bek nezapsal svými body. V šestém zápase odehrál neuvěřitelných 54 minut a 15 sekund, čímž stanovil nový rekord české nejvyšší soutěže. Maximum Ladislava Šmída z minulého play off McCormack překonal o necelých 13 minut. 

Patrik Miškař (Hradec Králové)

Mountfield v závěru prvního zápasu ve Vítkovicích přišel o Jakuba Lva. Nejproduktivnější hradecký hráč v základní části si natrhl prsní sval a do zbytku série nezasáhl. Hradečtí trenéři museli narychlo povolat náhradu a ukázali na Patrika Miškáře. Sedmadvacetiletý hradecký odchovanec se v průběhu série ukázal jako trefa do černého. 

Miškář v prvním zápase naskočil ve středu první útočné formace a trenérům se za důvěru odvděčil nejlépe, jak mohl. V prodloužení dotlačil puk za Stezku a svým prvním gólem v play off získal Hradci druhý bod v sérii. "Je to příběh na film," vtipně poznamenal hradecký kapitán Radek Smoleňák.

To však od Miškáře zdaleka nebylo všechno. Před třetím zápasem se série přesunula do Hradce a Miškář znovu úřadoval. Ve třetí části za stavu 2:2 střelou přes obránce překvapil Stezku a vítěznou trefou převážil zápas na stranu Hradce. "Takhle to někdy v hokeji je. Občas kdo nastoupí, tak dává góly. V play off už nerozhodují individuality. Jsem rád, že to zase padlo na mě a vybojovali jsme třetí bod v sérii," uvedl hradecký centr po třetím duelu.

Svou třetí branku Miškář přidal opět v nesmírně důležitém okamžiku. Sedmý zápas se hrál v opatrném tempu. Čekání na chybu skončilo ve 27. minutě, kdy se hradecký hrdina odpoutal od svého beka a zakončil skvělou pobídku od McCormacka. Vítkovice sice na jeho branku odpověděly, v prodloužení ale rozhodl Okuliar a poslal Hradec do prvního finále v klubové historii.