Semifinále play off extraligy pohledem dat: Sparta má nejlepší útok, Třinec nejpevnější obranu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Semifinále play off extraligy pohledem dat: Sparta má nejlepší útok, Třinec nejpevnější obranu

Aaron Irving (vlevo) a Ondřej Roman v jednom ze vzájemných duelů v této sezoně.
Aaron Irving (vlevo) a Ondřej Roman v jednom ze vzájemných duelů v této sezoně.Profimedia
Potřetí v řadě na sebe v play off narazí hokejisté pražské Sparty a Třince. V obou případech se radovali Oceláři – v předloňském finále i minulé jaro ve čtvrtfinále shodně zvítězili 4:2 na zápasy. Nyní se oba velkokluby střetnou v semifinále. Jaké jsou podle statistik z dosavadního průběhu sezony jejich vyhlídky?

Oba soupeři absolvovali výrazně odlišná čtvrtfinále. Holešovický tým vyprovodil Liberec ve čtyřech zápasech, i když dva z toho rozhodl až v nájezdech. Třinec zase proti Českým Budějovicím prohospodařil vedení 3:0 na utkání a ukázal, že nemusí být tak nezdolný jako v minulosti.

Vzájemná bilance

Obhájce titulu dosud nenašel v tomto ročníku na pražský tým recept. Sparta vyhrála všechny čtyři souboje v základní části s celkovým skóre 13:6. Tři duely nicméně skončily v základní hrací době nerozhodně, dva z toho dospěly až do nájezdů. A vyrovnané nebyly jen ve skóre, ale celkově i ve hře obou týmů.

Sparta vyslala víc střeleckých pokusů (263:230) i střel na branku (142:120). Třinec zaostával zejména ve druhém a třetím klání, ve čtvrtém možná trochu překvapivě nasbíral víc střeleckých pokusů (73:71), jenže nebyl vůbec produktivní.

Poslední vzájemné zápasy obou celků.
Poslední vzájemné zápasy obou celků.Livesport

Play off

Pražský tým byl ve všech čtyřech dílech čtvrtfinále aktivnější než Liberec. Zaznamenal o 82 střeleckých pokusů a o 52 přesných ran víc než soupeř. I díky tomu má zatím nejvyšší průměr dosažených branek na zápas v play off (4,0). Pomáhalo mu v tom i časté zakončení ze slotu. V prvních třech utkáních odtamtud mířil na branku vždy víc než 20krát a pouze v závěrečné partii série se dostal jen na 11 pokusů ze slotu. 

Až na Krejčíkův gól v úvodním zápase a zásahů do prázdné se Sparta výhradně prosazovala ze slotu nebo z jeho hranice.  Navíc střelecká úspěšnost Řepíka a spol. je daleko vyšší než u Třince. S efektivitou 9,9 % patří týmu dělené první místo, soupeř se dostal jen na hodnotu 6,4 %, což jej řadí mezi všemi 12 účastníky play off až na 10. místo. 

V ofenzivě je navíc Sparta silná i přesto, že zatím z osmi přesilovkových příležitostí vstřelila jen jeden gól. Gólman Jakub Kovář k tomu ještě přidával spolehlivé výkony (úspěšnost zákroků 91,7 %). I z toho důvodu, že obrana Pražanů nepovolila Liberci velké množství střel na branku (průměr na zápas 23,72, druhá nejlepší defenziva v play off).

Oceláři si ve čtvrtfinále celkem zavařili. Proti Motoru sice dokázali udržet třikrát čisté konto, ovšem jejich nízká střelecká úspěšnost i přes velkou převahu (434:354 pokusů, 203:153 na přesné rány na branku) nevedla k dřívějšímu rozuzlení série. Oproti Spartě se nedostávali tak často k zakončení ze slotu (průměr 18) a když už ano, v zápasech číslo čtyři a pět to úspěch nepřineslo.

Část z toho se dá určitě přičíst smůle i dobrým výkonům budějovického brankáře Dominika Hrachoviny, nicméně je zřejmé, že Třinec má v koncovce problém. Ve čtvrtfinále nedal v šesti ze sedmi utkání víc než dvě branky… Třikrát vyhrál 2:0, z čehož je patrné, že je (jako ostatně tradičně v play off) orientovaný směrem dozadu.

Držel soupeře na uzdě a v prvních třech zápasech série ulehčili jeho hráči práci brankáři častým blokováním (117 střel). K tomu ze slotu průměrně dovolili pouze 14 střel. S velkou převahou v ofenzivě a účinným bráněním měl Třinec celou dobu navrch (průměr 1,86 obdržené branky na utkání byl před semifinále nejlepší ze všech). Budějovice s ním držely krok jen díky mimořádné efektivitě. Stačilo jim opravdu málo, vždyť ze všech čtvrtfinalistů měly znatelně nejnižší průměr střel na branku za 60 minut (21,86).

Klíčový faktor

Třetí třetina. V základní části sehrály týmy vždy velmi vyrovnané zápasy, zajímavé je, že Třinec vždy Pražany dotahoval v pozdějších fázích utkání (skóre třetích třetin 4:3 pro Slezany a zatímco Sparta se v závěrečné 20minutovce prosadila jen v jednom utkání, Třinec ve všech).

Bránit vedení Oceláři umějí, Spartě však nevadí dotahovat a vypadá nesmírně sebevědomě. Lze čekat spíš hokej a výsledky podobné třineckému čtvrtfinále, protože Oceláři jsou rozhodně lepším týmem než Liberec. Musí je ale držet gólman a obrana. Favoritem série je určitě Sparta, která pokud najde svůj rytmus i v přesilovce, bude těžko k poražení.

Přehled utkání Sparta – Třinec (18:30)