Třinec posiluje útok, přichází kanadský forvard, který kdysi podepsal se San Jose

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Třinec posiluje útok, přichází kanadský forvard, který kdysi podepsal se San Jose

Helewka hrál delší čas v AHL.
Helewka hrál delší čas v AHL.Profimedia
Kanadský útočník Adam Helewka (28) se stal novou akvizicí hokejistů mistrovského Třince. Oceláři to uvedli v tiskové zprávě. Rodák z Burnaby působil v této sezoně ve finské lize v celku SaiPa Lappeenranta. V pátek získal Třinec do ofenzívy také odchovance Davida Ciencialu z Pardubic výměnou za slovenského forvarda Richarda Pánika.

Helewka v této sezoně ve finské lize nasbíral v 34 zápasech 16 bodů za sedm branek a devět asistencí. "V Adamovi k nám přichází silový centr v dobrém hokejovém věku. Jde o důrazného hráče, který umí hrát výborně v předbrankovém prostoru, což je důležité pro blížící se play off," řekl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

"Na postu středního útočníka jsme chtěli posílit, na Adamovi jsme se společně s oběma trenéry shodli. Hrál sice v posledním celku finské ligy, ale byl první centr, který nastupoval proti nejlepším pětkám soupeřů a býval úspěšný, v takzvaných minizápasech vyhrával," podotkl Peterek.

Helewku v roce 2015 draftovalo do NHL ve 4. kole na celkovém 106. místě San Jose, ale startu v elitní soutěži se útočník nedočkal, ačkoliv měl s týmem tříletou smlouvu. V nižší AHL má na kontě v základní části 251 zápasů a 147 bodů za 53 branek a 94 asistencí. V 21 duelech play off vstřelil čtyři góly a na dva přihrál.

Na začátku sezony 2019/20 zamířil Helewka ze Severní Ameriky do KHL do kazašského celku Barys Astana, ale po osmi zápasech se stěhoval do Švédska do Linköpingu. Další ročník začal ve slovenské extralize ve Zvolenu a dokončil jej v Clevelandu.

Odtud se vrátil do Evropy předloni a minulý ročník strávil v Innsbrucku v mezinárodní rakouské ICEHL. Tam nasbíral v 43 zápasech základní části 67 bodů za 28 gólů a 39 přihrávek. "Je skvělé, že Adam může hrát jak centra, tak i křídlo. Vysoký, důrazný hráč s dobrým viděním hry. Jsem si jistý, že pro nás bude posilou," uvedl trenér Třince Zdeněk Moták.

Tabulka Tipsport extraligy.
Tabulka Tipsport extraligy.Livesport