Varaďa nečekaně skončil na lavičce Pardubic. Podle vedení narušil atmosféru v kabině

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Varaďa nečekaně skončil na lavičce Pardubic. Podle vedení narušil atmosféru v kabině

Aktualizováno
Václav Varaďa už není trenér hokejových Pardubic.
Václav Varaďa už není trenér hokejových Pardubic.Profimedia
Trenér Václav Varaďa (47) končí na lavičce Pardubic, vedení Dynama odstoupilo od smlouvy. Varaďa ve východočeském celku působil od loňského května a mužstvo opustil po 35 extraligových zápasech. V pozici hlavního trenéra ho nahradil dosavadní asistent Marek Zadina (51), jím uvolněné místo nově zaujal bývalý extraligový kanonýr Petr Sýkora (45). Klubové vedení v následném prohlášení uvedlo, že důvodem Varaďova vyhazovu je špatná komunikace a narušení atmosféry v kabině.

"Trenér Václav Varaďa není s platností od čtvrtečního večera trenérem A-týmu. Pardubický klub se rozhodl odstoupit od smlouvy. První mužstvo Dynama povede jako hlavní trenér Marek Zadina," uvedl klub k odchodu bývalého útočníka, který je dvojnásobným mistrem světa z let 2000 a 2005 a má za sebou i bohatou kariéru v NHL.

"Život jde dál," dodal stroze k zásadnímu rozhodnutí majitel klubu Petr Dědek na sociální síti X. Varaďa se s východočeským klubem rozloučil vítězně. Posledním zápasem zkušeného trenéra na pardubické lavičce byla středeční bitva se Spartou, kterou Dynamo porazilo 2:1 v prodloužení

Varaďa dovedl tým k vítězství na Dolomiten Cupu, do čtvrtfinále Ligy mistrů a do finále tradičního Spenglerova poháru. V extralize Pardubice drží druhou příčku bod za vedoucí Spartou, oproti pražskému klubu ale mají dva zápasy k dobru.

Změna vyznívá překvapivě i proto, že Pardubičtí ze 35 odehraných extraligových duelů jen třikrát nebodovali a aktuálně drží čtyřzápasovou sérii výher.

V posledních zápasech pod Varaďou východočeský výběr sbíral body, ale nefungoval ideálně – ve třetích třetinách opakovaně ztrácel půdu pod nohama. Vrcholem bylo utkání proti brněnské Kometě, v němž Pardubice přišly o vedení 6:2 a výhru honily až v prodloužení.

Zadina poprvé v kariéře povede extraligový celek z pozice hlavního kouče. Dlouholetý Varaďův asistent, který po boku úspěšného kouče působil pět sezon v Třinci a v minulém ročníku v Pardubicích spolupracoval s Radimem Rulíkem, si premiéru odbyde už v pátek v Karlových Varech.

Pardubice mění trenéra půldruhého měsíce před začátkem play off, do něhož bude východočeský celek vstupovat jako jeden hlavních z favoritů. Důvodem Varaďova náhlého konce jsou podle zdrojů Livesport Zpráv neshody v kabině.

Dynamo v oficiálním prohlášení poukazuje na problémy v komunikaci: "Je nepřípustné, aby hlavní trenér činil důležitá rozhodnutí samostatně bez předchozí diskuse s trenérským štábem, potažmo realizačním týmem. Podobný problém klub dlouhodobě řešil také v oblasti spolupráce s členy představenstva, kteří od hlavního trenéra nedostávali přesné informace."

"V neposlední řadě byl klub nucen řešit bezdůvodné urážky vybraných hráčů a členů realizačního týmu. Svým jednáním pan Varaďa narušil atmosféru v kabině před nejdůležitější fází sezony," uvedlo vedení Pardubic.

Dynamo je čtvrtým týmem, který v této sezoně mění hlavního kouče. V září rezignoval po třech zápasech Patrik Martinec v Kometě Brno a tým převzal asistent Jaroslav Modrý. O měsíc později odstoupil Miloš Holaň z Vítkovic a nahradil jej Pavel Trnka, na začátku listopadu pak skončil v Mladé Boleslavi Jiří Kalous, jehož nástupcem je Richard Král.

Tabulka hokejové extraligy
Tabulka hokejové extraligyLivesport