Íránci se bouří. Nelíbí se jim Klinsmannova kritika jejich chování na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Íránci se bouří. Nelíbí se jim Klinsmannova kritika jejich chování na MS
Íránci se bouří. Nelíbí se jim Klinsmannova kritika jejich chování na MS
Íránci se bouří. Nelíbí se jim Klinsmannova kritika jejich chování na MSProfimedia
Íránská fotbalová federace a trenér národního týmu Carlos Queiroz (69) zkritizovali bývalého německého útočníka a kouče Jürgena Klinsmanna (58) za jeho výroky o íránských hráčích a požadují jeho rezignaci na funkci v technické skupině FIFA. Klinsmann v televizi uvedl, že Íránci využívají špinavou taktiku, neboť je to součástí jejich kultury.

Mistr světa a Evropy Klinsmann kritizoval Íránce za nesportovní chování jako expert v televizi BBC během zápasu asijského týmu proti Walesu na mistrovství světa. Írán utkání vyhrál 2:0 po gólech v nastaveném čase.

"Tohle je jejich kultura, takhle to dělají, a proto Carlos Queiroz do jejich týmu skvěle zapadá. Tohle není náhoda, to se děje úmyslně. Je to součást jejich kultury, takhle hrají a působí na rozhodčí. Stále na ně mluví, stále je máte před obličejem," uvedl Klinsmann, jenž v letech 2011-16 trénoval USA a v roce 2006 dovedl Němce k třetímu místu na domácím MS.

Devětašedesátiletý Portugalec Queiroz na Klinsmannova slova reagoval na twitteru: "Zpochybňujete můj charakter s typickými předsudky a nadřazeností. Bez ohledu na to, jaký mám respekt k tomu, co jste dokázal na hřišti, jsou tyhle poznámky o íránské kultuře, íránském národním týmu a mých hráčích ostudou fotbalu," napsal bývalý trenér Realu Madrid, Manchesteru United či portugalské reprezentace.

Představitelé Íránské fotbalové federace Klinsmanna pozvali, aby národní tým navštívil. Neodpustili si ale několik rýpnutí: "Navzdory tomu, že je pan Klinsmann Němec, slibujeme, že ho nebudeme posuzovat podle nejhanebnější události v historii mistrovství světa, 'Ostudě z Gijónu' z roku 1982, kdy se Západní Německo a Rakousko dohodly na výsledku. A jako bývalý hráč nebude souzen podle svých slavných dramatických pádů."

Na setkání s týmem pozval Klinsmanna také Queiroz. "Samozřejmě očekáváme, že ještě předtím rezignujete (na pozici v technické skupině FIFA)," uvedl.

Klinsmann dnes v BBC uvedl, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu a že s Queirozem hodlá mluvit, aby situaci uklidnil. "Nikdy jsem nekritizoval Carlose ani íránskou lavičku. Jen jsem popisoval jejich emotivní chování, které je v jistém smyslu obdivuhodné. Celá lavička zápasem žije. Poskakují a Carlos je velmi emotivní trenér, který je neustále u postranní čáry a snaží se předat hráčům veškerou svou energii," řekl bývalý kanonýr Stuttgartu, Interu Milán, Tottenhamu či Bayernu Mnichov.

Tabulka skupiny B na MS v Kataru

MS ve fotbale Katar: Skupina B
MS ve fotbale Katar: Skupina BFlashscore