Krajánci v Evropě: Mozík zažil povedený týden v Rögle, ve Švédsku se činil i Smejkal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Mozík zažil povedený týden v Rögle, ve Švédsku se činil i Smejkal

Vojtěch Mozík se raduje se spoluhráči z Rögle.
Vojtěch Mozík se raduje se spoluhráči z Rögle.@roglebk
Zatímco ve Švýcarsku se kvůli Spenglerově poháru odehrál jen jeden ligový zápas, v dalších evropských ligách se v posledním týdnu v roce jelo znovu naplno. Šest bodů vytěžilo ze tří zápasů švédské Rögle, bodově se v jeho dresu zadařilo obránci Vojtěchu Mozíkovi (30), který dal v zápase s Brynäs hned dva góly. Tři branky a jednu asistenci si připsal i kanonýr Oskarshamnu Jiří Smejkal (26) a pomohl svému týmu ke dvěma výhrám. V Německu se blýskl dvěma brankami Dominik Uher (30) v dresu Bremerhavenu.

Finsko

V čele finské Liigy se se slušným náskokem osmi bodů osamostatnilo Lukko Rauma poté, co během týdne vyhrálo všechny tři zápasy a natáhlo úspěšnou sérii už na pět utkání. Na pátečním obratu s JYP se podílel i český obránce Tomáš Pavelka, který tradičně naskakuje v první obranné dvojici vedle Niklase Almariho. Tentokrát si bod připsal při přesilové hře, kdy přihrávkou od modré nabil na kontaktní trefu Joshe Kestnera na 1:2. Lukko zvítězilo 3:2 v prodloužení.

To druzí Pelicans Lahti v týdnu tratili bodově hned dvakrát, ve středu navíc na ledě Ilvesu Tampere, který se na ně i díky výhře 2:0 v tabulce bodově dotáhl. V zápase si zapsal čisté konto Marek Langhamer, který kryl všech 21 střel na bránu, druhý gól Ilvesu vstřelil obránce Dominik Mašín.

V předvečer posledního dne v roce čekal Ilves nebezpečný Jukurit, zápas v Mikkeli navíc musel kvůli chřipce vynechat Langhamer. Za krajana tak v bráně zaskočil Jakub Málek, který ještě ve čtvrtek pomohl KooVee k výhře ve druhé lize.

Dvacetiletý gólman zažil možná nejpovedenější zápas svého dosavadního působení v bronzovém týmu loňské nejvyšší soutěže. Jen ve druhé třetině pochytal šestnáct střel domácích, dohromady zapsal dokonce 35 zákroků a pomohl Ilvesu k výhře 5:2.

Aktuální tabulka Liigy (2. 1. 2023)
Aktuální tabulka Liigy (2. 1. 2023)Livesport

Švédsko

Vítěz loňské základní části SHL Rögle zůstává letos uprostřed tabulky možná trochu za očekáváním, poslední týden roku 2022 ale zakončil úspěšně. V pondělí sice hráči Rögle podlehli v prodloužení Färjestadu, následovala ale hodnotná výhra 3:2 po nájezdech s třetí Frölundou a páteční triumf 8:5 po bláznivé přestřelce s Brynäs.

A své ofenzivní kvality znovu zužitkoval i obránce Vojtěch Mozík, který v Rögle slouží první kompletní sezonu, poté co po ruské invazi na Ukrajinu skončil v únoru v KHL. Ve středu zapsal asistenci při vyrovnávací trefě na 2:2, kterou v útočném pásmu sólovým představením zařídil Daniel Zaar.

V pátek vedlo Rögle s Brynäs už 3:0, pak ale přišly slabší chvíle a také neuznaný gól, což hostům dovolilo srovnat. Vítězný tým loňské Ligy mistrů se vrátil na koně v závěru druhé třetiny, kde se nejprve podruhé v zápase trefil Adam Tambellini a pak už se z levého křídla opřel do puku Mozík, jenž poslal domácí do vedení 5:3. Český bek zařídil i poslední gól zápasu, když při oslabení čtyř proti šesti poslal vteřinu před koncem utkání puk do prázdné sítě.

O góly v zápasech Oskarshamnu nouze není, aktuálně jedenáctý tým tabulky si ale i přes vysokou produktivitu drží negativní bilanci – kromě Brynäs dostal jako jediný od soupeřů více než sto gólů (101). V minulém týdnu nicméně dokázal uhrát dvě výhry a gólově se na nich podílel i pátý nejproduktivnější hráč ligy Jiří Smejkal.

V pondělí se Smejkal trefil při porážce konkurenta ze dna tabulky Brynäs 6:3. Při středečním triumfu nad Linköpingem 4:2 dal vítězný gól na 3:2, když ve vysoké rychlosti zpracoval přihrávku Camerona Bracea a z bezprostřední blízkosti propálil Marcuse Hogberga. V pátek vedl Oskarshamn po souhře Smejkala s Hynkem Zohornou 2:0 a 3:2, vyrovnané utkání s Färjestadem ale nakonec ztratil v poslední minutě a půl, kdy soupěř poslal hned dva puky do nehlídané brány.

Aktuální tabulka SHL (2. 1. 2023)
Aktuální tabulka SHL (2. 1. 2023)Livesport

Německo

V německé DEL se z českých krajánků ukázali Dominik Uher a Stanislav Dietz. Uher se v pondělním utkání trefil do prázdné brány a pojistil cenné vítězství Bremerhavenu 3:1 nad sousedem v tabulce Mannheimem. Tučňákům se dařilo i nadále a výhrou 2:1 s Eisbären Berlín natáhli šňůru výher na šest. Vítěznou trefu nezapsal nikdo jiný, než Uher, který na konci druhé třetiny využil přesilovou hru. Bremerhaven pak ještě v pátek podlehl Düsseldorfu a je v tabulce na čtvrtém místě se ztrátou pěti bodů na druhou příčku.

Dietz pomohl Kolínu ke dvěma triumfům přesnými přihrávkami. V pondělním utkání, ve kterém Žraloci zdolali 5:3 Wolfsburg, asistoval u dvou branek. Ve středu byl u přesilovkové trefy, která otevřela skóre se Straubingem. Kolín soupeře nakonec zdolal 2:1 a po páteční prohře s Norimberkem se drží na osmém místě.

Aktuální tabulka DEL (2. 1. 2023)
Aktuální tabulka DEL (2. 1. 2023)Livesport