Krajánci v Evropě: Obránce Klok pomohl Luganu čtyřmi góly, v Lausanne zářil Sekáč

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Obránce Klok pomohl Luganu čtyřmi góly, v Lausanne zářil Sekáč

Jiří Sekáč oslavuje se spoluhráči gól.
Jiří Sekáč oslavuje se spoluhráči gól.@lausannehc
Další týden evropských hokejových lig je minulostí a čeští krajánci se činili zejména ve Švýcarsku. Lukáš Klok (27) si ve dvou utkáních připsal hned čtyři trefy a výrazně pomohl Luganu, které před koncem základní části soutěže stoupá tabulkou vzhůru. Slušný týden zažilo i Lausanne, které se posunulo mimo barážové pozice. Ke skalpům Bernu a Davosu přispěl třemi trefami Jiří Sekáč (30). Pelicans Lahti přišli na dvě utkání o svého nejlepšího střelce, Lukáš Jašek (25) dostal po faulu distanc.

Finsko

S výkony Pelicans Lahti a Ilvesu Tampere je to v posledních týdnech jako na houpačce. Zatímco Pelikáni se v uplynulém týdnu Liigy vzchopili, Ilves si připsal jednu, druhou i třetí porážku a propadl se v tabulce na čtvrté místo. Ve středu přišla nejprve prohra 0:2 s TPS Turku. Marek Langhamer neměl v bráně úplně napilno, ale dvě ze 17 střel mu propadly v poslední třetině.

V pátek český gólman zneškodnil 22 pokusů soupeře, jeho tým toužící po srovnání ale definitivně pohřbila trefa do prázdné brány, kterou nová posila Hämeenlinny Veikko Loimaranta pečetila vítězství 4:2. V sobotu dostal v brance Ilvesu příležitost Jakub Málek, s ofenzivou Jukuritu Mikkeli si ale neporadil. Na domácím ledě v Tampere padli hokejisté Ilvesu 1:3.

Na první gól Jukuritu proti těžkému soupeři nahrál Michal Kovařčík. Český forvard pohotově zareagoval, dobruslil unikající puk v útočném pásmu a poslal krásnou přihrávku, kterou Niko Huuhtanen z bezprostřední blízkosti propálil bezmocného Málka. Tým z Mikkeli díky triumfu zlomil svou černou sérii pěti porážek v řadě, v tabulce ale zůstal pět bodů za postupovými pozicemi.

V bráně Pelicans se poslední dobou objevuje skoro výhradně Patrik Bartošák, který byl i u všech třech výher v minulém týdnu. V úterý si tým z Lahti poradil v prodloužení 3:2 s IFK Helsinki, přičemž český brankář pochytal 14 ze 16 střel soupeře.

Páteční drtivá výhra 7:2 nad nejhorším týmem Liigy SaiPa Lappeenranta měla pro Pelikány trochu hořkou tečku. Skóre načal v jedenácté minutě gólem Lukáš Jašek, který proklouzl mezi oběma obránci SaiPa a v nájezdu sám proti brankářovi uspěl bekhendovým pošoupnutím puku mezi betony brankáře Jereho Huhtamaai.

Nejlepší útočník Pelikánů ale dostal ve třetí třetině za sekání do ruky soupeře trest 5+10 a následně i dodatečný dvouzápasový distanc. Mohl tedy jen přihlížet dalšímu triumfu týmu v sobotní odvetě se SaiPa 3:0, při kterém Bartošák vychytal svou druhou nulu v sezoně. Jašek si trest bude odpykávat ještě v pátečním utkání Pelicans s Hämeenlinnou.

Dvě výhry proti JYP Jyväskylä zvládlo KalPa Kuopio a podíl na tom měl i Matyáš Kantner, který se na finském ledě zatím prezentuje velmi dobře. V pátečním zápase muselo KalPa vývoj utkání otáčet, Kantner byl u snížení na 1:2 a další asistenci si připsal i u důležitého vyrovnání na 4:4.

KalPa šlo do odvety s výhrou 5:4 za opaskem a v sobotním utkání na domácím ledě už zvítězilo s přehledem 6:3. Ve 33. minutě Kantner vybojoval puk u hrazení, prokličkoval s ním do středu hřiště a uvolnil Aapeliho Rasanena, který pak jeho přihrávku poslal do sítě a zvýšil na 4:2.

Liigu vede i nadále s velkým náskokem Lukko Rauma před Tapparou Tampere a Pelicans Lahti.

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

V SHL byl z českých krajánků nejvíce vidět Robin Hanzl v dresu Timry, která si stále drží poslední přímou postupovou pozici do čtvrtfinále play off. V minulém týdnu tým čekal dvojzápas s HV71, které je v tabulce předposlední, ale stále nepouští nadeji vyhnout se baráži.

V úterý Timra na návštěve v Jonköpingu roli favorita potvrdila a zvítězila 3:1. Hanzl asistoval v první třetině u gólu na 2:0 a skóre uzavřel čtyři minuty před sirénou trefou do prázdné brány. Domácí odveta už zdaleka nevyšla podle představ. Timře se podařilo prolomit stav 0:0 až ve třetí třetině, kdy Hanzl poslal puk na Olliho Palolu. HV71 se ale vzchopilo a dvěma trefami ještě dokázalo utkání otočit ve svůj prospěch.

V sobotu Timra hostila souseda v tabulce Frölundu a stejně jako v předchozích třech setkáních v probíhající sezoně se radovala z výhry. Na pátou příčku svého soupeře tak po utkání ztrácí už jen jediný bod. Hanzl znovu zapsal dva body za asistence u druhého a třetího gólu a z týdnu si tak odnesl bilanci 1+4.

Brynäs je se šesti domácími tituly druhým nejúspěšnějším týmem historie SHL, v letošní sezoně ale spíš bojuje v nižších patrech tabulky. V uplynulém týdnu získali jeho hokejisté nejcennější skalp v úterý, kdy si v nájezdech poradili 3:2 s vedoucí Skellefteou.

Ve čtvrtek to znovu vypadalo na slávu, skóre proti Färjestädu otevřel po přečíslení dva na jednoho a krásné střele zápěstím David Sklenička a ve druhé třetině na 2:0 zvýšil Johan Larsson. Favorit a třetí tým tabulky se ale zastrašit nenechal a utkání otočil na konečných 3:2. V sobotu pak Brynäs podlehl ještě 1:3 Rögle a v tabulce je dvanáctý. To Rögle výhrou přerušilo sérii čtyř porážek a přeskočilo Luleu v souboji o poslední postupovou příčku.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Zdá se, že švýcarský vzduch Lukáši Klokovi skutečně svědčí. Český obránce v Luganu naplno uplatňuje i své ofenzivní kvality, když jen v uplynulém týdnu dal čtyři branky. Výrazně tak přispěl k tomu, že se Lugano drží v tabulce National League na postupových příčkách do play off a bodově se dotahuje na své rivaly.

Zkraje týdne to přitom nadějně nevypadalo. Lugano v úterý na domácím ledě doslova zdemoloval Fribourg (1:6) a v boji o postup do play off naopak získala Ambri-Piotta díky triumfu 3:2 v prodloužení nad Zugem, ke kterému pomohl gólem i Filip Chlapík.

Ale na trápící se Zug si v pátek vyšlápli i hokejisté Lugana, výhru 4:1 zařídil dvěma trefami právě Klok. Ten si ve 32. minutě najel před bránu a přesný pas Marca Müllera poslal za záda Leonarda Genoniho. Skóre pak v poslední minutě zápasu uzavřel trefou do prázdné brány.

K sobotnímu utkání přijel do kantonu Ticino tabulkový soused Kloten, který ve 25. minutě dostal do vedení z přesilové hry Arttu Ruotsalainen. Na to ale skvěle zareagoval Klok, který si zdá se dobře rozumí s první útočnou trojicí. Český bek převzal puk po vyhraném vhazování a doslova dotancoval před bránu, kde bekhendovou střelu zavěsil do sítě. Druhý gól přidal český reprezentant v 53. minutě a Lugano získalo po výhře 5:2 důležité tři body.

Lausanne má misi dostat se mimo sestupové příčky a V uplynulém týdnu udělali vše pro její splnění. V červeno-bílém dresu znovu zářil Jiří Sekáč. Český útočník měl zásadní podíl už na úterním skalpu Bernu, proti kterému se Lausanne v letošní sezoně velmi daří (vyhrálo 3 ze 4 duelů).

Sekáč nejprve ve druhé třetině přihrál na první trefu utkání a následně dvěma góly zvýšil na 2:0 a 3:1. Lausanne zvítězilo v Bernu 4:1. Páté vyhrané utkání v řadě na sebe nechalo čekat jen do pátku, kdy Lvi v nájezdech zdolali 5:4 Davos.

Za soupeře dal důležité dva góly na 4:3 a 4:4 Matěj Stránský, který následně úspěšně zakončil dva nájezdy Davosu. Na rozjetého Sekáče si však nepřišel, kladenský rodák totiž vstřelil v první třetině druhý gól Lausanne a výrazně přispěl i v nájezdech, které proměnil hned tři. V lize se pyšní bilancí 14 golů a 16 asistencí.

Skvostná série Lausanne skončila v sobotu proti poslednímu Ajoie, se kterým padlo 1:2 v prodloužení, i tak je ale tým od Ženevského jezera v tabulce dvanáctý a mimo hrozbu baráže. Švýcarskou ligu nadále vede Servette Ženeva, které má po minulém týdnu jako první z týmů zaručený postup do play off.

Tabulka švýcarské ligy
Tabulka švýcarské ligyLivesport