Legionáři: Frýdek i Darida skórovali podruhé v řadě, Pavlenka vychytal čtvrtou nulu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Frýdek i Darida skórovali podruhé v řadě, Pavlenka vychytal čtvrtou nulu

Martin Frýdek rozhodl z přímého kopu o vítězství Lucernu nad Grasshopers.
Martin Frýdek rozhodl z přímého kopu o vítězství Lucernu nad Grasshopers. fcl.ch
Dvě a půl sezony střelecky mlčel, teď se Martin Frýdek (30) prosadil ve druhém zápase po sobě. Jeho trefa do sítě Grasshopers byla navíc v zápase jediná a tudíž vítězná. Podobně na tom je Vladimír Darida (32), který za Aris rovněž skóroval podruhé v týdnu a i jeho zásah vedl ke třem bodům. Češi stříleli góly také v Polsku, byť Marek Hanousek (31) na rozdíl od Tomáše Petráška (30) do vlastní brány. V Německu pomohl Jiří Pavlenka (30) Werderu k vítězství čtvrtým čistým kontem v sezoně.

Anglie, Premier League

West Ham i s Tomášem Součkem (27) a Vladimírem Coufalem (30) v základní sestavě udělal krůček k záchraně. Doma si poradil s Nottinghamem 4:0, přestože ještě 20 minut před koncem byl stav 0:0. Pak se ale dvakrát během tří minut prosadila posila z Aston Villy Danny Ings a nasměrovala Kladiváře ke třem bodům. Souček odehrál celé utkání, ve 47. minutě hlavičkoval nebezpečně po rohovém kopu, balon ale přeletěl břevno. Jeho kolega z národního týmu tentokrát příliš vidět nebyl a trenér David Moyes jej o poločase stáhl. West Ham se v Premier League posunul na 16. místo, boje o setrvání mezi anglickou elitou pro něj však zdaleka nekončí, na sestupové pozice má náskok pouhých dvou bodů.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Anglie, Championship

Poprvé v této sezoně odehrál Tomáš Kalas kompletní utkání. Reprezentační obránce, který celý podzim promarodil kvůli problémům s třísly, nechyběl v úvodní jedenáctce Bristolu pro domácí zápas s Hullem a pomohl k vítězství 1:0, jehož domácí dosáhli díky proměněné penaltě ve druhém poločase. Celek z jihozápadu Anglie se po dosavadním rozpačitém průběhu sezony dostal do slušné formy. Sérii utkání bez prohry natáhl na devět a posunul se na 13. místo Championship.

Tabulka Championship
Tabulka ChampionshipLivesport

Nehrál: Tomáš Vaclík (33), Huddersfield

Německo

Podruhé v tomto kalendářním roce absolvoval plnou porci minut i Pavel Kadeřábek (30), jehož Hoffenheim si připsal další porážku. Doma padl s Dortmundem 0:1 a byla to jeho už pátá prohra za sebou, po níž se celek z Bádenska-Württemberska poprvé v sezoně sesunul na barážovou pozici. Domácí tentokrát sice působili živějším dojmem než v uplynulých týdnech, jenže Christoph Baumgartner velkou šanci v 16. minutě nevyužil a hosté krátce před přestávkou rozhodli gólem po standardní situaci.

Werder se oklepal ze dvou porážek v řadě, v nichž ani jednou neskóroval, domácím vítězstvím 3:0 nad Bochumí. Pro Jiřího Pavlenku to tentokrát byl o poznání klidnější zápas než ty předchozí proti Dortmundu a Frankfurtu, kdy na něj šlo devět, resp. šest střel, a on musel vytáhnout několik fantastických zákroků. Hráči Bochumi jej prověřili pouze dvakrát, nejsložitější situaci měl český gólman před poločasem, kdy na brankové čáře vytáhl nad břevno nebezpečnou hlavičku Philippa Hofmanna. Po závěrečném hvizdu tak přijímal gratulace k další nule, druhé během února a čtvrté v ročníku. Je až s podivem, že hlučínský rodák udržel čisté konto tolikrát, v bráně Brém totiž čelí mimořádně vysokému počtu střel. V této sezoně předvedl už 75 zákroků, víc jich na kontě mají jen Mark Flekken z Freiburgu (76) a Manuel Rieman právě z Bochumi (86).

V základní sestavě Leverkusenu pro zápas ve Freiburgu (1:1) figuroval pouze Adam Hložek (20). Tentokrát se mu příliš nedařilo, dostal se k jediné střele, jíž mu zablokoval protihráč, a do druhého poločasu už nevyběhl. Domácí se ujali vedení po půlhodině hry díky dokonale umístěnému přímému kopu Vincenza Grifa, Bayer srovnal ve druhém poločase zásluhou Sardara Azmouna. V závěru mohly na tři body dosáhnout oba celky. Lukáš Hrádecký s námahou vyrazil hlavičku Matthiase Gintera a následná dorážka zamířila do tyče, na druhé straně trefil v nastavení brankovou konstrukci i Patrik Schick (27). Ten v 66. minutě střídal Moussu Diabyho, na gól z minulého bundesligového kola proti Mohuči ale nenavázal. Bayer z posledních pěti ligových zápasů vytěžil jen čtyři body a v tabulce se propadl na 11. místo.

Schalke si po sérii čtyř bezgólových remíz připsalo první výhru od 9. listopadu a celkově teprve třetí v sezoně, doma si poradilo 2:1 s rovněž sestupem ohroženým Stuttgartem. Alex Král (24) odehrál celý zápas a v závěru prvního poločasu dostal po faulu žlutou kartu. To už tým z Gerlsenkirchenu vedl 2:0 díky zásahům Dominicka Drexlera a Mariuse Bultera, který se trefil luxusní patičkou. Hosté ve druhé části snížili a v 66. minutě nebyli daleko od vyrovnání, proti hlavičce Silase ale skvěle zakročil gólman Ralf Fahrmann. Král se dostal k jedné střele, ta ale minula bránu. Schalke v tabulce zůstává poslední, nicméně jej kromě zlepšené formy a série pěti utkání bez porážky může těšit i skutečnost, že po zisku tří bodů se jeho ztráta na Bochum, Hoffenheim a právě Stuttgart snížila na tři body.

Nehráli: Tomáš Koubek (30), Augsburg, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Nizozemsko

Twente se výsledkově "zaseklo", ve šlágru 23. kola Eredivisie padlo v Eindhovenu 1:3 a připsalo si druhou porážku v řadě. Václav Černý (25) znovu nechyběl v základní sestavě hostů a jako již tradičně patřil k jejich nejaktivnějším hráčům. Propracoval se ke čtyřem střelám. Ve 28. minutě pálil z úctyhodné dálky, brankář však jeho přízemní pokus zlikvidoval. Krátce po začátku druhého poločasu pak vyslal z podobné pozice zpoza vápna štiplavý pokus, Walter Benitez balon vyrazil a poradil si i s následnou dorážkou. Ze hřiště šel reprezentační záložník v 62. minutě ještě za stavu 1:1. 

Nehráli: Michal Sadílek (23), Twente, Matěj Chaluš (25), Groningen

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Zatímco v přecházejícím kole na hřišti konkurenta v boji o evropské poháry St. Gallenu stačil gól Martina Frýdka jen na remízu, tentokrát proti Grasshopers už Lucernu přinesl tři body za výhru 1:0. Bývalý sparťan se v utkání, v němž měli domácí po celou dobu mírně navrch, prosadil v 76. minutě. Ujal se exekuce přímého kopu kousek za vápnem a brankáře, jemuž zakrývalo výhled několik Frýdkových spoluhráčů, nachytal přízemní střelou na jeho stranu. Od návratu po zranění odehrál český krajní obránce v jarní části Superligy maximální možný počet minut a v minulých sezonách o záchranu bojující Lucern je i díky němu se 30 body na čtvrté pozici, která by mu přihrála předkolo Evropské konferenční ligy. Na druhé místo přitom ztrácí pouhé dva body.

Frýdek v centru oslav po gólu do sítě Grasshopers
Frýdek v centru oslav po gólu do sítě Grasshopersfcl.ch

Totožný bodový zisk jako Lucern má i páté Lugano, v jehož řadách o sobě dává víc a víc vědět Roman Macek (25). Rodák ze Zlína se podruhé za sebou dostal do základní sestavy, tentokrát pro utkání domácí utkání s Basilejí. A zaznamenal dvě oku lahodící gólové asistence. Ve 33. minutě vyslal parádní průnikovou přihrávkou z vlastní poloviny do úniku Slovince Zana Celara, který zakončil přízemní střelou k tyči. Jen o pět minut později se Macek kličkou zbavil obránce, pronikl do vápna a předložil balon před odkrytou bránu, kde jej doklepl do sítě Argentinec Ignacio Aliseda. Domácí však nadějné vedení neudrželi, Basilej dvěma góly v závěru dotáhla zápas k remíze 2:2. Český záložník byl střídán v 84. minutě ihned po vyrovnávací brance.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Během sedmi a půl sezon v Hertě dal Vladimír Darida 13 gólů, což znamená průměr necelých dvou zásahů na jeden ročník. V Arisu na tuto metu dosáhl už po osmi zápasech. Minulé pondělí se trefil při vítězství 3:0 na hřišti OFI Kréta, v neděli pak otevřel skóre domácího klání proti Atromitosu. V osmé minutě se ve vápně dostal k míči, který za sebou "zapomněl" jeho kolega ze zálohy Lukas Rupp, a levačkou z prvního dotyku s notnou dávkou štěstí prostřelil Andrease Gianniotise. Tým ze Soluně, za nějž stejně jako bývalý reprezentační kapitán odehrál celé utkání i obránce Jakub Brabec (30), vyhrál 2:1, vrátil se na pátou příčku tabulky a dvě kola před koncem základní části Superligy má jistotu účasti v šestičlenné skupině o titul.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Polsko

Poprvé v tomto kalendářním roce odehrál Tomáš Petrášek (30) za Raków celý zápas – a na hřišti Jagiellonie jej s kapitánskou páskou na ruce svou premiérovou brankou sezony rozhodl. V 75. minutě se ocitl v domácím vápně, kam poslal přesný centr Patryk Kun, a dvoumetrový reprezentační stoper jej hlavou trkl na zadní tyč. Trefil se nechytatelně "za háčky" a poslal Čenstochovou do vedení 2:1, které už nepustila. Z trojice Čechů v domácím týmu figuroval v základní sestavě pouze Tomáš Přikryl (30), který se po brejku ve 12. minutě dostal ke střele do odkryté brány, jenže pod nohy se mu vrhl právě Kun a zablokoval ji. Přikryl byl střídán v 67. minutě, o čtvrt hodiny později se na hřiště dostal další bývalý sparťan Michal Sáček (26), ani on už ale nepomohl odvrátit první porážku Jagiellonie v jarní části sezony.

Triumf lídra Ekstraklasy byl hozenou rukavicí pro druhou Legii. Ta ji ale v domácím zápase s Widzewem, ze který od úvodu nastoupil Marek Hanousek (31), zvednout nedokázala. Přišla o dva body za remízu 2:2. Poločas přitom vyhrála 1:0 a poté, co hosté ve druhé v 70. minutě vyrovnali, si vedení rychle vzala zpátky. Na tom měl výrazný podíl právě český záložník. Vracel se při brejku domácích, v šestnáctce se vrhl po přihrávce a míč nešťastně uklidil za bezmocného Henricha Ravase. Dlužno dodat, že kdyby balon nezasáhl, za ním číhající Igor Strzalek by jej patrně stejně uklidil do odkryté svatyně. Hosté ovšem dokázali v závěru z přímého kopu vyrovnat. To už byl v dresu Legie na hřišti i Tomáš Pekhart (33), dostal se na něj v 59. minutě. Widzew je bez porážky už šest utkání a posunul se na třetí místo tabulky, ztráta varšavského celku na Raków vzrostla na devět bodů.

Nehráli: Martin Pospíšil (31), Jagiellionia, Petr Schwarz (31), Slask, Jakub Jugas (30) a David Jablonský (31), Cracovia

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport