Livesport Daily #113: V době války funguje sport jako analgetikum, říká filozof Ondráček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Daily #113: V době války funguje sport jako analgetikum, říká filozof Ondráček

Livesport Daily #113: V době války funguje sport jako analgetikum, říká filozof Ondráček
Livesport Daily #113: V době války funguje sport jako analgetikum, říká filozof OndráčekLivesport
Svět prakticky v přímém přenosu sleduje válku na Ukrajině a také dramatické dění v pásmu Gazy, kde Izrael v reakci na bestiální útoky na svém území bojuje proti teroristům z hnutí Hamás. Zároveň ale všichni dál žijí své životy, včetně těch sportovních – ať už jako aktivní sportovci nebo jako fanoušci. Ale je to správně? Jak si s čistým svědomím užívat sport, když jinde na světě zbytečně umírají lidé? To je jen jedno z mnoha témat, které jsme v dnešní epizodě podcastu Livesport Daily probrali s Vojtěchem Ondráčkem z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, který se zaměřuje na filozofické a sociální roviny sportu.

"Jsou v podstatě dvě možnosti. Ta první je myšlenka, jestli sport není opravdu věc navíc a pokud někde umírají lidé a eskaluje tam násilí, tak jak si ho vlastně můžeme užívat? Ten druhý pohled je takový, že sport funguje jako jakési analgetikum. Že člověk může na chvíli zapomenout, co se okolo děje a začít brát vážně svět sportu," odpovídá na hlavní otázku Ondráček.

"Podle jednoho rakouského psychoanalytika funguje sport na úrovni freudovského popírání. Víte, že sport není ve srovnání s válkou tak důležitý. Ale člověk, aby se nezbláznil, tak se naopak tváří, že sport je ta nejdůležitější věc na světě. Je to nevyhnutelný mechanismus, který potřebujeme, abychom se zvládli vypořádat se světem okolo," dodává Ondráček.

"Děti se ve školách učí, že při starověkých Olympijských hrách se nesmělo válčit. Ale to je spíš takový historický mýtus," odhaluje zapomenutý historický fakt Ondráček. "I tenkrát se totiž v době konání her válčilo. Jen v okolí Olympie, kde se hry konaly, platil mír. Bylo to proto, aby spolu zástupci řeckých městských mohli soupeřit ve sportu, i když spolu jejich státy třeba zrovna válčily. Takže ta otázka, kterou dnes řešíme, je tu prakticky odnepaměti," vysvětluje Ondráček.

Livesport Daily #113
Livesport

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Patří politika do sportu?

Můžeme po sportovcích chtít, aby vyjadřovali nebo skrývali politické názory?

Proč jsou všichni sportovci určitým způsobem nesvobodní?

Všechny už odvysílané díly podcastu Livesport Daily najdete na všech oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Zmínky