Michek sní před Dakarem o elitní desítce, Engel se bude soustředit na kategorii Rally2

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Michek sní před Dakarem o elitní desítce, Engel se bude soustředit na kategorii Rally2
Michek sní před Dakarem o elitní desítce, Engel se bude soustředit na kategorii Rally2
Michek sní před Dakarem o elitní desítce, Engel se bude soustředit na kategorii Rally2Profimedia
Jubilejní desátý start na slavné Rallye Dakar čeká na přelomu prosince a ledna český tým Orion - Moto Racing Group (MRG). Jeho součástí budou opět dva motocyklisté Martin Michek (34) a Milan Engel (31), kteří se budou snažit navázat na úspěchy z minulých let. Michkovým maximem je desáté místo z roku 2021, Engel byl nejlépe patnáctý o dva roky dříve.

"Když jsme se chystali na první Dakar, tak jsem si nepředstavoval, že takhle dlouho vydržíme. Mám ale kolem sebe super lidi a závodníky, kteří chtějí závodit. A to je hlavní," řekl manažer týmu Ervín Krajčovič na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Jedenatřicetiletý Engel je součástí MRG týmu od roku 2015, o tři roky staršího Michka čeká čtvrtý start na legendární soutěži. Původně měl žluto-modré týmové barvy hájit i Martin Prokeš, jenž se ale zranil při říjnové Marocké rallye. "Chtěl jsem tým rozšířit na tři čtyři jezdce, což i cíl pro budoucnost, ale musíme si účast vyjezdit," podotkl Krajčovič. Pořadatelé už totiž s ohledem na velký zájem redukují počet přihlášených motocyklistů.

Michek při své premiéře v roce 2020 obsadil 23. místo a o rok později byl desátý. Letos v lednu měl ale velké technické problémy a nakonec skončil až 36. "Nedá se ale úplně říct, že by poslední ročník byl smolný. V etapách se mi dařilo zajíždět výsledky kolem desátého místa, pak ale přišly problémy, které k Dakaru patří. Doufám, že se mi v příštím ročníku budou vyhýbat a všechna kolečka zapadnou do sebe," přál si Michek.

Chci překonat sám sebe, říká Michek

Na start se postaví se žlutým číslem 12 označujícím elitní jezdce. "Je to svazující i motivující. Slibuju, že ze sebe vydám 120 procent, aby si to užili fanoušci i partneři," řekl přední domácí motokrosař.

Aktuálně zřejmě nejlepší český motocyklista v dálkových rallye si ale uvědomuje, že soupeřit s továrními jezdci bude hodně složité. "Jsem nohama na zemi. Chtěl bych překonat sám sebe, ale vím, že to bude kur.. těžké. Nejedeme proti jednomu týmu, jak to měly například kamiony s Kamazem. U nás je sedm továrních týmů a všechny mají tři čtyři jezdce. Když bych byl mezi patnáctým a dvacátým místem, bylo by to fajn," uznal Michek.

Engel v minulém ročníku startoval v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence a skončil druhý. Pro příští ročník se ale musel přesunout do hlavní kategorie. "Teď ve Francii na přejímkách mi řekli, že se můžu vrátit za pět let... Budu se soustředit na podkategorii Rally2, ve které bych chtěl být někde vepředu. Na absolutní výsledek ale asi nepojedu," přiznal Engel. Šéf týmu Krajčovič by ale byl rád, kdyby v celkovém hodnocení skončil do 30. místa.

Pětačtyřicátý ročník dakarské rallye odstartuje v Saúdské Arábii prologem 31. prosince.