Michek zahájil Dakar 20. místem. Fakt náročná etapa, technicky i na hlavu, vydechl v cíli

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Michek zahájil Dakar 20. místem. Fakt náročná etapa, technicky i na hlavu, vydechl v cíli

Aktualizováno
Michek zahájil Dakar 20. místem. Fakt náročná etapa, technicky i na hlavu, vydechl v cíli
Michek zahájil Dakar 20. místem. Fakt náročná etapa, technicky i na hlavu, vydechl v cíliMartin Michek
Motocyklový jezdec Martin Michek (34) skončil v první etapě Rallye Dakar na 21. příčce, za nejrychlejším Američanem Rickym Brabcem (31) dojel v Saúdské Arábii s odstupem 15 minut. Pro Livesport Zprávy popsal etapu jako obtížnou, s výsledkem je však spokojený. Skvělý den za sebou mají české kamiony: Martin Macík (33) s vozem Iveco ovládl pořadí a navázal na triumf ze sobotního prologu. Druhý s odstupem bezmála pěti minut byl Aleš Loprais (42) a dařilo se i dalším českým posádkám.

Michek uznal vysokou obtížnost úvodního testu. "První část etapy vedla po kamenech a hornatých kopcích. Museli jsme se vyškrábat na kamenitý kopec a pak z něho sjet dolů. To bylo šílené. Jsem rád, že jsem v cíli a v bivaku a že motorka neutrpěla žádné škody," vzkázal z arabské pouště.

"Co pořadatelé slíbili, plní. Úvodní etapa byla fakt náročná. Prověřila jak techniku, tak nás po navigační stránce. Bylo tam navíc hodně speed limitů, takže jsme brzdili na třicítku, padesátku nebo devadesátku," uvedl k první etapě. Se svým výkonem je i tak spokojený. "Povedlo se mi všechno zvládnout bez penalizace, takže 21. místo je super," sdělil.

Část etapy vedla i po pláži.
Část etapy vedla i po pláži.Martin Michek

Umístění je podle něj odměnou nejen jemu a jeho týmu, ale také všech, kteří mu věří a drží palce. "Moc děkuju všem, kteří mě podporují. Jsme jeden tým a na trati je to znát každý metr," doplnil.

Tovární jezdec Hondy Brabec dnes porazil Kevina Benavidese z Argentiny a svého krajana Masona Kleina shodně o 44 sekund. V průběžném pořadí má vítěz z roku 2020 na druhého Benavidese náskok 19 sekund.

Martin Michek popisuje dění v úvodní etapě.
Archiv Martina Michka.

Téměř na začátku skončil na Dakaru Libor Podmol. Bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu si v první etapě při pádu zlomil hrudní obratel. I přes bolest dojel do cíle, večer se ale rozhodl svou druhou účast na slavné soutěži ukončit.

Dakar 2023 – motocykly

Dvojnásobný dakarský šampion Sainz porazil druhého Sébastiena Loeba z Francie o 23 sekund, třetí byl vítěz sobotního prologu Švéd Mattias Ekström. V celkovém hodnocení má Sainz na hvězdu světové rallye náskok deseti sekund. Prokop je na 20. místě.

"První půlka etapy byla dobrá, jelo se nám fajn. Po 40 kilometrech nám ale praskl výfuk a v autě byl hluk," uvedl Prokop. Poté ztratil kvůli defektu. "Dostali jsme se mezi auta, která byla za námi a užili jsme si jízdu v prachu. Ztratili jsme tempo a trochu jsme se zamotali," popsal. V závěru musel bojovat s problémy s plynovým pedálem.

Dakar 2023 – automobily

Mezi kamiony potvrdil vydařený vstup do rallye Macík, jenž porazil druhého Lopraise o více než pět minut. Třetí byl Nizozemec Mitchel van den Brink, za kterým dojeli čtvrtý Jaroslav Valtr a po dodatečné penalizaci osmý Martin Šoltys.

"Startovali jsme až ze 71. místa a vadily nám buggyny, které nám prášily, ale nakonec uhnuly, tak jsme mohli letět až do cíle. Byla to vypalovačka tři a tři čtvrtě hodiny a 367 kilometrů, což je průměrná rychlost skoro sto kilometrů," řekl Macík, jenž startoval jako první kamion a po dojetí do cíle neznal svůj celkový výsledek.

Dakar 2023 – kamiony

Závodníci absolvovali trať se 367 km měřeného úseku se startem i cílem v takzvaném Sea Campu na břehu Rudého moře zhruba 200 km od Džiddy.