Miluji tuhle trať. Vettel se loučí s okruhem, na němž oslavil titul mistra světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Miluji tuhle trať. Vettel se loučí s okruhem, na němž oslavil titul mistra světa

Sebastian Vettel se v Japonsku radoval ze čtyř vítězství.
Sebastian Vettel se v Japonsku radoval ze čtyř vítězství.Reuters
Z tváře čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela (35) se v sobotu po posledním kvalifikačním kole na okruhu v Suzuce dala odezřít radost, ale i smutek. Právě závod v Japonsku totiž sehrál v jeho kariéře ve formuli 1 velkou roli.

Němec se na konci sezony s královnou motorsportu rozloučí a svým způsobem tak dává postupně sbohem každé z Velkých cen. Právě v Suzuce to bude pro současného jezdce Aston Martinu speciální, neboť na trati patřící Hondě oslavil čtyři vítězství, všechny s Red Bullem, zatímco v roce 2011 zde dokonce získal svůj druhý titul mistra světa – s předstihem čtyř závodů.

Vettel má na okruh, který se stal pravidelnou součástí formule 1 v roce 1987, také čerstvější vzpomínky, neboť zde v roce 2019 získal svou poslední pole position. V tomto případě ještě jako jezdec Ferrari.

"Miluji tohle místo, miluji tuhle trať. Prostě se tu cítím víc naživu," pronesl Vettel v rozhovoru pro televizi Sky Sports poté, co se v kvalifikaci umístil na devátém místě, o deset míst před kanadským týmovým kolegou Lancem Strollem.

"Když bojujete s autem a pak sami se sebou v tom prvním sektoru, je to pokaždé úsměvné,” řekl zkušený jezdec a vzápětí dodal: "Kola jako tahle ve mně vyvolávají... ne lítost, protože se těším na to, co přijde, ale trochu smutek z toho, že je to naposledy."

Vettel oznámil svůj odchod do sportovního důchodu v červenci s tím, že se jeho priority změnily. Po skončení sezony se chce více věnovat rodině a zájmům mimo sport.

Navzdory tomu, že posledního vítězství dosáhl s Ferrari v Singapuru v roce 2019, patří německému jezdci v historické tabulce vítězů závodů F1 s 53 triumfy třetí místo. Druhý je legendární Michael Schumacher (91), první pak sedminásobný světový šampion Lewis Hamilton (103).

V aktuální sezoně to už taková sláva ze strany Vettela není. Na kontě má 24 bodů a pět závodů před koncem mu patří průběžná 12. příčka celkového pořadí. "Jsme daleko od prvního místa, ale přesto cítím v autě něco zvláštního, když je palivo lehké a pneumatiky čerstvé," řekl po kvalifikaci.

Zároveň je mu jasné, že na rychlost z kvalifikace těžko naváže: "Zítra nepojedu tak rychle jako dnes, protože v závodě nemáte nové pneumatiky a v autě skoro žádné palivo. Bude to jiné."

Výsledky kvalifikace VC Japonska formule 1