Loprais se na Dakaru ujal vedení, třetí zůstává Macík. Michek drží desátou pozici

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Loprais se na Dakaru ujal vedení, třetí zůstává Macík. Michek drží desátou pozici

Aktualizováno
Aleš Loprais vyhrál na Dakaru třetí etapu a v kategorii kamionů se dostal do čela.
Aleš Loprais vyhrál na Dakaru třetí etapu a v kategorii kamionů se dostal do čela.Profimedia
Aleš Loprais (43) vyhrál třetí etapu Rallye Dakar a v kategorii kamionů se dostal do čela. Po 12. dílčím triumfu na slavné soutěži předstihl obhájce prvenství Januse van Kasterena z Nizozemska, druhý byl v pondělí Martin Macík (34), který je i nadále průběžně třetí. V kategorii motocyklů zajel Martin Michek (35) devátý čas a celkově zůstává desátý, vedení drží Ross Branch z Botswany. Mezi automobily byl 11. Martin Prokop (41) a posunul se na 21. pozici. Novým lídrem hlavní kategorie je Jazíd Rádžhí ze Saúdské Arábie.

Výsledky kategorie motocyklů poznamenaly dodatečně udělené penalizace i úpravy časů. Původně byl nejrychlejší Chilan Pablo Quintanilla, který ale po přičtení šesti trestných minut klesl na sedmé místo. Etapové prvenství si nakonec připsal obhájce prvenství Kevin Benavides z Argentiny.

Michek se na kontrolních mezičasech držel i na šestém místě, ve druhé polovině etapy z Davadmí do Salamíje, během níž závodníky čekalo 438 "ostrých" kilometrů, ale mírně klesl. Jezdec týmu Orion Moto Racing Group byl v původních výsledcích devátý, nakonec jej předstihli Australan Toby Price a Skyler Howes z USA, kteří pomáhali po pádu Sebastianu Bühlerovi z Německa a jejich čas pořadatelé dodatečně upravili. Za Michka poté ale klesl penalizovaný Španěl Joan Barreda.

"Bylo to hrozně výživné, po 300 kilometrech fakt velmi těžké. V terénu bylo vše, co nám Saúdská Arábie může nabídnout. Nechyběly duny, kopcovité nebo kamenité výjezdy, dlouhé sjezdy, koryta, vyschlá řečiště… Brutality. Na motorce jsem byl šest nebo sedm hodin, makal jsem, co to šlo," uvedl Michek, jehož limitují problémy s levou rukou. "Snad to nebude zánět šlach. Dávám si prášky, snad zaberou."

Z rallye v pondělí odstoupil jeden z favoritů kategorie motocyklů Sam Sunderland z Velké Británie, vyřadily ho technické problémy. Vedle dvojnásobného vítěze Dakaru podle všeho končí i Jaromír Romančík, jenž měl problémy již v neděli a dosud neprojel ani jeden kontrolní bod. Tým se jej ale pokusí vrátit do závodu s penalizací. Havaroval i Libor Podmol.

Výsledky Dakaru – motocykly

Šampion na ráfku

Mezi automobily byl podle neoficiálních výsledků nejrychlejší Brazilec Lucas Moraes, který skončil loni při své dakarské premiéře třetí. Novým lídrem se stal třetí Rádžhí, předstihl Carlose Sainze ze Španělska. Prokop skončil těsně za elitní desítkou, na Moraese ztratil 14:55 minuty.

"Dnes to bylo maso. Zvolili jsme hodně vlažné tempo, protože se začínalo na kamenech a nechtěli jsme opakovat první etapu," řekl Prokop a poukázal na své sobotní problémy s defekty a jízdě bez rezervy.

"Myslím si, že se to vyplatilo, i když nás jedno auto předjelo. Jeli jsme si svoji jízdu a jediný zásek byl v dunách, které byly hodně měkké. Tři výjezdy jsme nezvládli a hrozně jsme se tam trápili," uvedl Prokop s tím, že problémy souvisely s nastavením vozu na kamenitou trať. 

Šampion z předešlých dvou let Násir Attíja z Kataru po třech defektech dokončil měřený úsek jen se třemi koly a na ráfku. Protože třetí etapa je takzvaně maratonská, budou mít jeho mechanici jen dvě hodiny na opravu vozu. Attíja i tak zajel čtvrtý čas a průběžně je pátý.

Výsledky Dakaru – automobily