Dozvuky GP Miami: Verstappen rozptýlil pochybnosti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky GP Miami: Verstappen rozptýlil pochybnosti a ukázal, kdo je na trati králem

Max Verstappen v Miami dominoval.
Max Verstappen v Miami dominoval.Profimedia
Dvojnásobný šampion Max Verstappen (25) týden po nepovedeném víkendu v Baku zareagoval mistrně a suverénním výkonem vyhrál závod v Miami. Jeho týmový kolega Sergio Pérez (33) si po závodě stěžoval, že zvolená taktika nebyla nejlepší, ale podle šéfa týmu Christiana Hornera by Mexičan nevyhrál ani s použitím stejné strategie.

Díky poklesu teplot a nočnímu dešti totiž nová středně tvrdá směs získávala jen asi půl sekundy na kolo, což po opotřebení jasně favorizovalo směs tvrdou. Verstappen tak na rychlejší sadě strávil déle času a v závěru s lehčím vozem, kdy nazul čerstvou měkčí (střední) sadu, Pérezovi nedal šanci. Podmínky však měli všichni stejné a byl to nakonec Holanďan a jeho inženýr Gianpiero Lambiase, kteří nejlépe splnili domácí úkol a vymysleli nejlepší plán.

Vše je tedy při starém – Verstappen vyhrál před Pérezem a stupně vítězů uzavřel Fernando Alonso. Ten se nechal slyšet, že po čtvrtém bronzu v sezoně by chtěl víc, ale v současnosti to vypadá, že maximem je místo druhé...

Král víkendu – Max Verstappen

Vyhrál, startu z devátého místa navzdory. Kdo po závodě v Baku čekal drama s ujíždějícím Sergiem Pérezem, kterého zastaví jen týmová režie Red Bullu, musel si přiznat, že závod měl jasného vítěze. Verstappenův výkon vynikal v kontrastu s Charlesem Leclercem, který ne a ne předjet Kevina Magnussena.

Potlesk publika – Max Verstappen

Předstartovní představování bylo dle vkusu samotných jezdců až příliš zdlouhavé a "tlačené do show", ale když někoho možná ne kompletně znalému publiku představíte jako "reigning champion", dočká se velkých ovací. Plus všichni ví, že Verstappen je "champion in the making", takže na pódiu se tleskalo hlavně jemu.

Plusové body – Max Verstappen

Holanďan vyhrál a hlavního soupeře v boji o titul nechal za sebou. V předposledním kole navíc zajel nejrychlejší kolo závodu a k dokonalosti chyběla jenom pole position. Za tu se ale body navíc neudělují, takže práce splněna na sto procent.

Smolař víkendu – Max Verstappen

Nebýt Leclercovy chyby a předčasně ukončené poslední části kvalifikace, startoval by Verstappen výš a jeho výkon by byl ještě snazší. Vždyť v prvních dvou částech byl nejrychlejší. Ale tak to zkrátka je, kvalifikace může být tímto způsobem ovlivněna a následně přinese nečekané výsledky.

Max Verstappen byl v Miami nejlepší.
Max Verstappen byl v Miami nejlepší.Profimedia

Manévr víkendu – Max Verstappen

Čtyřicáté osmé kolo a jednička Red Bullu předjíždí svého týmového kolegu. Péreze by nezachránil ani pokyn "multi 21" z malajské GP v roce 2013, kdy Sebastien Vettel ignoroval nařízení týmu a předjel Marka Webbera. Manévr byl zajímavý tím, jak moc měl Verstappen situaci pod kontrolou, i když zpočátku možná očekával tvrdší defenzivu soupeře (dvakrát zamířil doleva).

Že byl text dnes moc jednostranný? Že je tvrdé titulovat Péreze jako dvojku Red Bullu? Závod v Miami ukázal, že horší Pérezův den je mnohem mnohem slabší, než horší den Verstappena, a proto se – pokud se nestane něco mimořádného – nedá vpravdě očekávat titulový souboj.

Mexičan ztratil punc jezdce, který z pneumatik dostává maximum a Verstappenův stint na tvrdých byl hodný šampiona. Jistě, senzační výkon vítěze vypadal příliš jednoduše, ale i komunikace mezi jezdcem a inženýrem působila mnohem profesionálněji u dvojnásobného mistra světa. Mnozí diváci tak přiznávají, že se letos vyplatí sledovat jiné příběhy, třeba Fernanda Alonsa. Pro takové máme tedy ještě rychlé "honorable mentions" ke každé kategorii.

Král víkendu – Niels Wittich

Nijak se o to nezasloužil, ale má na kontě dokonalý závod. Žádný safety car, žádná červená, ba ani žlutá vlajka a všechny startující vozy dojely do cíle. Zlatý výsledek pro ředitelství závodu.

Potlesk publika – Lewis Hamilton

Možná jako jediný poznal všechny celebrity během předstartovní show. Přiznal také, že jako mladý poslouchal rappera LL Cool J a byl unešen z přítomnosti sester Williamsových. V Austinu a především v Las Vegas bude zase za hvězdu.

Plusové body – Haas

De facto domácí závod (americká část stáje sídlí v Severní Karolině) a návrat do TOP 10. Kevin Magnussen neskrýval, že chtěl víc než jeden bod, ale i ten má při závodě bez odstoupení (s osmnácti vozy ve stejném kole v cíli) velkou váhu.

Smolař víkendu – Logan Sargeant

V prvním kole si poškodil přední křídlo a musel přistoupit k jeho výměně. Nakonec na domácí trati odjel 54 kol na tvrdé směsi a i když byl v cíli poslední, nebylo to s dramatickou ztrátou.

Manévr víkendu – Kevin Magnussen vs. Charles Leclerc

Magnussen v 37. kole ukázal svou chytrost a Leclerca na konci třetí zóny DRS ukázkově vycukal. Monačan tak o kolo později musel upravit svou taktiku, než se definitivně před jezdce Haasu dostal.