Dozvuky GP Saúdské Arábie: Alonso posté na stupních vítězů a útok týmových dvojek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky GP Saúdské Arábie: Alonso posté na stupních vítězů a útok týmových dvojek

Fernando Alonso (vpravo) dojel v Saúdské Arábii třetí.
Fernando Alonso (vpravo) dojel v Saúdské Arábii třetí.Profimedia
Red Bull dál válcuje konkurenci. Po problémech s hnací hřídelí během kvalifikace se Max Verstappen (25) z 15. místa probojoval na druhé, nestačil pouze na svého týmového kolegu Sergia Péreze (33). Lewis Hamilton (38) už přispěchal s tvrzením, že tak dominantní jako současný Red Bull nebýval ani jeho monopost u Mercedesu před pár lety. U Ferrari zase musí šéf Fred Vasseur krotit poraženecká slova po oznámených odchodech několika pracovníků. A Fernando Alonso (41)? Vyjel, ztratil a znovu získal stupně vítězů. Posté v kariéře.

V cíli se nakonec radovaly "dvojky" tří předních týmů. A že to Verstappen, Charles Leclerc i Hamilton nesli poměrně nelibě. Jako kdyby o výsledcích Péreze, Carlose Sainze a George Russella rozhodovalo jenom postavení na roštu. Upřímně, do jisté míry to pravda je, ale bylo zajímavé sledovat reakce dotčených jezdců. Hamilton kolegovi umístění přál, i když smutnil nad tím, že neměl stejné nastavení. Leclerc se tématu dotkl nepřímo, když zmínil, že ztratil využití DRS za Sainzem. A Verstappen suše konstatoval, že nezávodí proto, aby byl druhý, a krom toho poukázal na "další věci, které se dějí v pozadí". Buď jak buď, díky nejrychlejšímu kolu v závěru závodu se v pořadí jezdců nakonec udržel před Mexičanem.

Král víkendu

Fernando Alonso – Že Alonso bude hvězdou řady víkendů, se dalo čekat. Dvojnásobný mistr světa znovu vyjel stupně vítězů, ačkoliv kvůli špatnému postavení na startu dostal pětisekundovou penalizaci a při jejím plnění se jeho tým dopustil dalšího prohřešku – mechanik se dotkl vozu před uplynutím daného času. Narozdíl od Estebana Ocona v Bahrajnu ale ředitelství závodu o incidentu neinformovalo nejen během 31 kol, které zbývaly do konce závodu, ale dokonce až po skončení slavnostního ceremoniálu, během něhož zkušený Španěl převzal trofej. Dokonce i Russell, který měl být povýšen na třetí místo, pozdní rozhodnutí kritizoval. FIA nakonec verdikt zvrátila, a tak Alonso vyšel ze situace jako vítěz.

Alonso podruhé v sezoně a posté v kariéře vyjel stupně vítězů.
Alonso podruhé v sezoně a posté v kariéře vyjel stupně vítězů.@AstonMartinF1

Potlesk publika

Sergio Pérez – Pokud se potvrdí slova Verstappena, že o titul možná budou bojovat pouze dva vozy, je Pérezovo vítězství je skvělou odpovědí na vítězství úřadujícího šampiona na úvod sezóny. Ačkoliv v závěru závodu Pérez neskrýval znepokojení z tempa svého kolegy, nakonec si rozdíl pěti sekund pohlídal, a v parc fermé se tentokrát tleskalo především jemu – kromě Jose Verstappena, který tleskal, protože musel.

Sergio Pérez si v závěru závodu pohlídal pětivteřinový náskok.
Sergio Pérez si v závěru závodu pohlídal pětivteřinový náskok.@redbullracing

Plusové body

Ferrari – V Maranellu si chtě nechtě přiznali, že nejsou ani druhým nejrychlejším týmem. Leclerc si po kvalifikaci odpykal trest za výměnu pohonné jednotky a v závodě se musel prokousat pořadím, na lepší než sedmé místo to nebylo. Pokud má být Ferrari v rozkladu, i to (v kombinaci s šestou příčkou Sainze) by byl dobrý výsledek. Ale uvidíme, hlavním odcházejícím byl v uplynulých týdnech člen aerodynamického oddělení David Sanchez, který míří stejně jako Andrea Stella k McLarenu. Předzvěstí velkých problémů ale budiž fakt, že deník Gazetta dello Sport tvrdí, že Sanchez sám kontaktoval ostatní týmy s nabídkou služeb, nikoliv že byl shledán v týmu nadbytečným.

Smolař víkendu

Lance Stroll – Před dvěma týdny ukázal, že není jen bohatý synek, co se vozí v královně motorsportu, a po hrdinském výkonu se navzdory bolestem dostal na šesté místo. Zdá se, že třetí část kvalifikace bude letos jeho domovem, a nebýt poruchy motoru, dojel by znovu okolo TOP 6.

Stroll s týmovým parťákem Alonsem
Stroll s týmovým parťákem Alonsem@AstonMartinF1

Manévr víkendu

Oscar Piastri – Australan ve službách McLarenu nejprve po startu kolidoval s Oconem a úlomky z vozů poškodily i monopost jeho týmového kolegy Landa Norrise. Obě oranžová auta tak musela do boxů a bylo jasné, že s dobrým výsledkem je amen. Aby toho nebylo málo, pět kol před koncem se mezi kolegy rozhořel souboj přímo na trati, kdy Piastri Norrise předjel, ten mu to vrátil... a pak slyšel, že má mladšího kolegu pustit před sebe, aby "mu to tolik neztěžoval". Norris po závodě prohlásil, že v boji o 16. místo týmovou režii neřešil.

Souboj týmových kolegů Piastriho a Norrise.
Souboj týmových kolegů Piastriho a Norrise.@F1