Převrátí Ferrari formuli 1 naruby? Italská stáj přetáhla z Mercedesu Hamiltona

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Převrátí Ferrari formuli 1 naruby? Italská stáj přetáhla z Mercedesu Hamiltona

Aktualizováno
Lewis Hamilton by mohl jezdit za Ferarri.
Lewis Hamilton by mohl jezdit za Ferarri.Reuters
Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton (39) po sezoně skončí v Mercedesu a od roku 2025 bude závodit za konkurenční Ferrari. Spekulace motoristických médií o chystaném senzačním přestupu potvrdili ve čtvrtek večer zástupci obou stájí.

Podle vyjádření Mercedesu aktivoval Hamilton výstupní klauzuli, která mu umožní na konci letošní sezony odejít. Loni prodloužil v týmu smlouvu do roku 2025. "Věděli jsme, že toto partnerství samozřejmě jednou skončí a ten den teď přišel," uvedl v oficiálním prohlášení šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ferrari, o jehož zájmu o Hamiltonovy služby se mluvilo už delší dobu, následně na sociální síti X oznámilo jeho příchod. Britský pilot se v italské stáji dohodl na víceletém kontraktu.

"Prožil jsem jedenáct fantastických let s tímto týmem a jsem velmi hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli," uvedl Hamilton v prohlášení Mercedesu. Rozhodnutí odejít označil za jedno z nejtěžších, jaké kdy musel udělat. "Ale nazrál čas, abych udělal tento krok. Těším se na novou výzvu," dodal.

Rodák z anglického Stevenage hájí barvy Mercedesu od roku 2013 a získal s ním šest titulů. Poprvé se stal mistrem světa v roce 2008 v McLarenu.

Od Hamiltonovy porážky v posledním kole finále sezony 2021 v Abú Zabí ale kralují ve formuli 1 Max Verstappen a tým Red Bull. Dříve dominantní Mercedes je nyní jen v jeho stínu a Hamilton už dvě sezony nepoznal radost z vítězství ve Velké ceně, jímž by rozšířil svou rekordní sbírku 103 prvenství.

Ve Ferarri Hamilton nejspíš vytvoří jezdeckou dvojici s Charlesem Leclercem. Monacký pilot minulý týden prodloužil v Maranellu kontrakt. V současnosti je druhým pilotem italského týmu Sainz, který ve čtvrtek večer oznámil, že v italské stáji po letošní sezoně končí.

Španělský pilot, který závodil za Ferrari od sezony 2021, potvrdil svůj odchod na sociální síti X. "Naše cesty se na konci roku 2024 rozejdou. Pořád před sebou máme dlouhou sezonu, do které dám pro tým a fanoušky po celém světě všechno, jako vždy," napsal s tím, že podrobnosti o své budoucnosti brzy oznámí.

Pohled: Hamilton si ve Ferrari splní dětský sen