Rekord Vettela vyrovnán. Verstappen kraloval domácí Velké ceně i v dešti, druhý byl Alonso

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rekord Vettela vyrovnán. Verstappen kraloval domácí Velké ceně i v dešti, druhý byl Alonso

Devátým triumfem v řadě vyrovnal Maxe Verstappen rekord Sebastiana Vettela.
Devátým triumfem v řadě vyrovnal Maxe Verstappen rekord Sebastiana Vettela.Profimedia
Max Verstappen z Red Bullu vyhrál deštěm ovlivněnou domácí Velkou cenu Nizozemska formule 1 a devátým vítězstvím za sebou vyrovnal rekord Sebastiana Vettela z roku 2013. Pětadvacetiletý lídr šampionátu, který se opět přiblížil třetímu titulu mistra světa za sebou, porazil na trati v Zandvoortu o 3,7 sekundy Fernanda Alonsa z Aston Martinu. Třetí příčku bral Pierre Gasly z Alpine, který vydělal na pětisekundové penalizaci druhého jezdce Red Bullu Sergia Péreze.

Verstappen ustál náročné a proměnlivé podmínky na trati. Závod byl také kvůli silnému děsti sedm kol před koncem na několik desítek minut přerušen.

Rodák z belgického Hasseltu ale udržel vedení i po restartu, vyhrál 11. ze 13 letošních závodů a v Nizozemsku triumfoval potřetí za sebou. Naposledy poznal přemožitele v dubnové Velké ceně Ázerbájdžánu v Baku. Red Bull také triumfoval počtrnácté v řadě.

Verstappen vyhrál 46. závod F1 v kariéře a zvýšil náskok v čele průběžného pořadí šampionátu před Pérezem na 138 bodů. Do konce sezony zbývá ještě devět podniků.

"Už když hráli hymnu před začátkem, měl jsem husí kůži. I v tom špatném počasí do toho fanoušci šli naplno. Byla to neuvěřitelná atmosféra," řekl po závodě Nizozemec.

Vítěz kvalifikace Verstappen udržel po startu vedení, kvůli začínajícímu dešti však řada jezdců zastavila v boxech pro nové pneumatiky a pořadí se promíchalo. Do vedení se dostal na několik kol Pérez, který si polepšil ze sedmého místa na startu.

Déšť však později ustal a Verstappen se dotahoval zpět na čelo. V 11. kole si nechal nasadit suché gumy, a přestože jej Pérez vzápětí následoval, vrátil se na trať už za Nizozemce

V šestnáctém kole havaroval Američan Logan Sargeant z Williamsu a na trať vyjel safety car. Lídr Verstappen udržel po restartu vedení a zvyšoval náskok. Druhý byl Pérez a třetí Alonso.

Ve 43. kole odstoupil Charles Leclerc z Ferrari, který měl poškozený vůz a pohyboval se mimo bodovanou desítku. Dobrý závod jeli naopak Gasly, Yuki Tsunoda z Alpha Tauri nebo Alexander Albon z WIlliamsu.

Nečekaná zápletka přišla v závěru. Deset kol před koncem začalo na trati v Zandvoortu znovu pršet a jezdci opět stavěli pro nové pneumatiky. Déšť navíc ještě zesílil, Pérez vyjel mimo trať a propadl na třetí příčku. Po nehodě Číňana Zhou Guanyua vyvěsili pořadatelé červené vlajky a závod byl sedm kol před koncem přerušen.

Po více než třičtvrtěhodinové přestávce byla Velká cena restartována. Verstappen odrazil útok Alonsa a dojel si jistě pro vítězství. Jeho týmový kolega Pérez naopak doplatil na předchozí překročení rychlosti v boxové uličce, dostal pětisekundový trest a propadl se na čtvrtou příčku. Třetí Gasly tak slavil první stupně vítězů od Velké ceny Ázerbájdžánu v roce 2021.

Výsledky Velké ceny Nizozemska