Úvodní tréninky v Nizozemsku ovládli Verstappen a Norris, Ricciardo si zlomil zápěstí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Úvodní tréninky v Nizozemsku ovládli Verstappen a Norris, Ricciardo si zlomil zápěstí

Aktualizováno
Verstappen o víkendu před domácími fanoušky zaútočí na deváté vítězství v řadě.
Verstappen o víkendu před domácími fanoušky zaútočí na deváté vítězství v řadě.Profimedia
Australský pilot Daniel Ricciardo (34) si při nehodě ve druhém tréninku na Velkou cenu Nizozemska formule 1 zlomil zápěstí v levé ruce a víkendový závod musí vynechat. V týmu Alpha Tauri jej nahradí novozélandský nováček Liam Lawson (21). Úvodní tréninky na okruhu v Zandvoortu vyhráli domácí Max Verstappen (25) z Red Bullu a Brit Lando Norris (23) z McLarenu, který zaznamenal nejrychlejší čas dne.

rodák z Perthu Ricciado doplatil odpoledne na nehodu před ním jedoucího Oscara Piastriho z McLarenu. Australan se jeho stojícího vozu lekl a narazil do bariéry hned vedle. Bývalý pilot Red Bullu, Renaultu nebo McLarenu si poté stěžoval na bolest ruky a odjel do nemocnice.

"Rentgen potvrdil, že utrpěl zlomeninu záprstní kosti v levé ruce. Toto zranění mu nedovolí pokračovat v jeho povinnostech," uvedl v prohlášení tým AlphaTauri.

Ricciardo dosud absolvoval v týmu Alpha Tauri jen dva závody, poté co v průběhu sezony nahradil v kokpitu neúspěšného Nizozemce Nycka de Vriese. Zkušeného Australana nyní nahradí Lawson, jenž plní v týmu roli testovacího jezdce. Stane se desátým rodákem z Nového Zélandu, který bude v F1 závodit. Posledním byl Brendon Hartley v roce 2018.

Kvůli nehodě byl v pátek přerušen i první trénink. Mimo trať skončil Nico Hülkenberg z Haasu, který dostal smyk. Německý jezdec vyvázl bez zdravotních potíží.

Úvodní trénink ovládl úřadující mistr světa a lídr šampionátu Verstappen, který předčil o 278 tisícin sekundy Fernanda Alonsa z Aston Martinu. Odpoledne nizozemský pilot zaostal za Norrisem o 23 tisícin.

Rodák z Hasseltu Verstappen zaútočí o víkendu před domácími fanoušky na deváté vítězství v řadě, kterým by vyrovnal rekordní sérii Sebastiana Vettela z roku 2013. V Nizozemsku může vyhrát potřetí za sebou.

Verstappen letos ovládl deset z 12 závodů a vede v průběžném pořadí MS o 125 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Mexičan dojel v prvním tréninku čtvrtý, ve druhém byl sedmý.

Program Velké ceny Nizozemska bude pokračovat sobotním třetím tréninkem, po němž se uskuteční od 15:00 kvalifikace. Závod je na programu v neděli ve stejný čas.

Livesport Daily #47: Verstappen už letos nemůže o titul přijít, říká novinář Jiří Šlégl
Livesport

Přehled Velké ceny Nizozemska