Velkou cenu Saúdské Arábie opanoval Red Bull, triumfoval Verstappen před Pérezem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Velkou cenu Saúdské Arábie opanoval Red Bull, triumfoval Verstappen před Pérezem
Max Verstappen vyhrál před stájovým kolegou Sergiem Pérezem o více než 13 vteřin.
Max Verstappen vyhrál před stájovým kolegou Sergiem Pérezem o více než 13 vteřin.Profimedia
Velkou cenu Saúdské Arábie formule 1 ovládli podruhé za sebou piloti Red Bullu. Zvítězil obhájce titulu Max Verstappen o více než 13 vteřin před Sergiem Pérezem a navýšil své vedení v šampionátu. Třetí skončil Charles Leclerc z Ferrari.

Verstappen s Pérezem zopakovali v Džiddě loňský double, oproti minulému roku si jen prohodili pořadí v cíli. Jezdci Red Bullu skončili na prvních dvou příčkách stejně jako v úvodním závodu sezony v Bahrajnu.

Verstappen získal 56. vítězství v kariéře. Spolu s minulou sezonou triumfoval podeváté za sebou a navazuje na výkony z loňska, kdy vyhrál 19 z 22 závodů.

Prémiový bod za nejrychlejší kolo získal třetí Leclerc. Čtvrtý byl Oscar Piastri z McLarenu a pátý Fernando Alonso z Aston Martinu.

Povedený debut prožil Brit Oliver Bearman, který se stal v 18 letech a 305 dnech po Verstappenovi a Lanci Strollovi třetím nejmladším nováčkem v F1. Náhradník za Carlose Sainze, který se zotavuje po operaci slepého střeva, dojel na bodovaném sedmém místě.

Vítěz kvalifikace Verstappen udržel po startu vedení před Leclercem. Kvůli technickým potížím odstoupil Pierre Gasly z Alpine. Lando Norris z McLarenu byl později vyšetřován kvůli možnému předčasnému startu, vyvázl ale bez trestu.

Ve čtvrtém kole Pérez předjel Leclerca a dostal se na druhé místo. Po dalších třech kolech havaroval Stroll z Aston Martinu a na trať musel safety car. Toho využila řada závodníků k výměně pneumatik. Při výjezdu od mechaniků zkřížil Pérez dráhu Alonsovi a dostal pětivteřinový trest.

Do čela se dostal na chvíli Norris, který zůstal na trati. Verstappen ho ale ve 13. kole předjel a později se před Brita dostali také Pérez s Leclercem.

Na prvních třech příčkách se do konce závodu nic nezměnilo. Pérez si udržel náskok před Leclercem a neohrozilo ho ani dodatečné přičtení pětivteřinové penalizace. První bod v sezoně získal pro Haas desátý Nico Hülkenberg.

Mistrovství světa F1 pokračuje za dva týdny Velkou cenou Austrálie.

Výsledky Velké ceny Saúdské Arábie