Kvalifikaci v Saúdské Arábii poprvé ovládl Verstappen, Leclerca předčil o 319 tisícin

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikaci v Saúdské Arábii poprvé ovládl Verstappen, Leclerca předčil o 319 tisícin

Max Verstappen vyrazí do sobotního závodu z prvního místa.
Max Verstappen vyrazí do sobotního závodu z prvního místa.AFP
Úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu poprvé vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie formule 1, druhého Charlese Leclerca porazil na okruhu v Džiddě o 319 tisícin sekundy. Třetí skončil Verstappenův týmový kolega a obhájce loňského vítězství Sergio Pérez.

Verstappen vyhrál po Bahrajnu také druhou kvalifikaci v sezoně. Celkově získal 34. pole position v kariéře a osamostatnil se v pozici pátého nejúspěšnějšího jezdce historie před Britem Jimem Clarkem a Francouzem Alainem Prostem. Na čtvrtého Sebastiana Vettela z Německa ztrácí nyní 23 triumfů.

Trojnásobný mistr světa z Nizozemska zaútočí v sobotním závodě na 56. vítězství v F1. Případnou druhou výhrou v sezoně by navýšil náskok v čele šampionátu. V součtu s minulou sezonou může svou vítěznou sérii prodloužit na devět závodů. V Saúdské Arábii zatím zvítězil jen před dvěma lety. Loni skončil druhý za Pérezem.

Monačan Leclerc si v závěrečné části kvalifikace stěžoval na chování vozu, přesto se propracoval do první řady. Třetího Peréze porazil o 16 tisícin sekundy. Čtvrté místo obsadil Fernando Alonso z Aston Martinu.

Těsně za první desítkou skončil druhý jezdec Ferrari Oliver Bearman. Osmnáctiletý Brit, který nahradil Carlose Sainze odpočívajícího po operaci slepého střeva, byl jedenáctý. Od desátého Lewise Hamiltona z Mercedesu ho ve druhé části kvalifikace dělilo 36 tisícin sekundy.

Z první části znovu nepostoupili piloti Alpine. Esteban Ocon skončil sedmnáctý, Pierre Gasly hned za ním. Z poslední příčky odstartuje Číňan Čou Kuan-jü ze Sauberu, který po nehodě ve třetím tréninku vyjel na trať až na poslední chvíli a nestihl zajet měřené kolo.

Druhá zastávka sezony je stejně jako předchozí Velká cena Bahrajnu ovlivněna ramadánem, hlavní závod začne už v sobotu v 18:00 SEČ.

Přehled Velké ceny Saúdské Arábie