Acosta se stal mistrem světa v třídě Moto2, Salač ve VC Malajsie dojel na 14. místě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Acosta se stal mistrem světa v třídě Moto2, Salač ve VC Malajsie dojel na 14. místě

Acosta ovládl třídu Moto2.
Acosta ovládl třídu Moto2.Profimedia
Španělský jezdec Pedro Acosta (19) obsadil druhé místo ve Velké ceně Malajsie a stal se mistrem světa v třídě Moto2. Český motocyklový závodník Filip Salač (21) se vrátil po třech nevydařených Grand Prix na bodované pozice a obsadil 14. příčku. Závod MotoGP vyhrál Ital Enea Bastianini (25), lídr šampionátu Francesco Bagnaia zvýšil náskok před Jorgem Martínem na 14 bodů.

Acostovi k zisku titulu bohatě stačilo druhé místo s odstupem sedmi sekund za krajanem Fermínem Aldeguerem, jenž vyhrál druhý závod za sebou. 

Před závěrečnými dvěma závody v Kataru a Valencii, v nichž se dá získat maximálně 50 bodů, má Acosta v čele náskok 77 bodů před Italem Tonym Arbolinem, jenž dnes uzavřel elitní desítku.

V 19 letech je Acosta už dvojnásobným šampionem, neboť hned ve své premiérové sezoně 2021 triumfoval v kategorii Moto3. Příští rok se velký španělský talent přesune do královské MotoGP.

Salač získal dva mistrovské body po třech závodech, z nichž dva nedokončil a v jednom skončil mimo elitní patnáctku. Jediný český účastník MS dojel čtrnáctý s téměř půlminutovým odstupem za Aldeguerem a v celkovém pořadí je desátý.

V MotoGP kraloval Bastianini

V MotoGP vyhrál Ital Bastianini a v sezoně plné zdravotních problémů se dostal poprvé na stupně vítězů. Druhý skončil vítěz sobotního sprintu Álex Márquez ze Španělska. Stupně vítězů doplnil Bastianiho krajan a kolega z továrního týmu Ducati Bagnaia, jenž skončil třetí bezpečně před svým španělským rivalem Jorgem Martínem a ve vyrovnaném boji o titul zvýšil náskok v čele na 14 bodů.

Závod Moto3 vyhrál nováček Collin Veijer a stal se prvním nizozemským vítězem v této kategorii. Japonec Ajumu Sasaki druhým místem mírně snížil na 13 bodů náskok lídra šampionátu Jaumeho Masii ze Španělska, jenž v neděli dojel třetí.

Výsledky závodu Moto2