Šéf FIA čelí dalšímu obvinění. Měl se snažit zabránit schválení trati F1 v Las Vegas

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šéf FIA čelí dalšímu obvinění. Měl se snažit zabránit schválení trati F1 v Las Vegas

Mohammed Ben Sulayem a Max Verstappen po loňské Velké ceně Saúdské Arábie.
Mohammed Ben Sulayem a Max Verstappen po loňské Velké ceně Saúdské Arábie.Profimedia
Stanice BBC přišla s dalším obviněním šéfa Mezinárodní automobilové federace FIA Mohammeda Ben Sulayema, který podle svědectví informátora usiloval o to, aby nová trať pro závody formule 1 v Las Vegas před loňskou premiérou nedostala licenci. Informace se podle BBC objevily v interní zprávě etické komise FIA. Už v pondělí britská stanice uvedla, že federace vyšetřuje Sulayema kvůli podezření, že se snažil ovlivnit výsledek loňské VC Saúdské Arábie.

Před loňskou Grand Prix v Las Vegas Sulayem údajně vydal pokyny k nalezení důvodů k neschválení závodní trati ze strany FIA. Podle anonymního informátora znělo zadání "nalézt slabá místa na trati za účelem zamítnutí licence".

Do Las Vegas se v minulém roce vrátila formule 1 po více než čtyřicetileté přestávce, v letech 1981 a 1982 se tam konaly dvě Velké ceny. Město hazardu přibylo do kalendáře mistrovství světa jako třetí dějiště ve Spojených státech amerických po Miami a Austinu.

Nové obvinění následovalo den poté, co BBC uvedla, že FIA Sulayema vyšetřuje, protože se loni pokusil zvrátit penalizaci Španěla Fernanda Alonsa v GB Saúdské Arábie. Podle anonymního zdroje Sulayem kontaktoval šajcha Abdulláha bin Hamada bin Ísu Al Chalífu, místopředsedu FIA pro sport pro Blízký východ a severní Afriku, který byl jedním z funkcionářů VC v Džiddě. Dal mu prý jasně najevo, že by penalizace měla být zrušena.

Alonso dostal desetisekundový trest za to, že mechanici na jeho voze pracovali v době, kdy si odpykával jiný pětisekundový trest. Kvůli časovému trestu bývalý dvojnásobný mistr světa klesl ze třetího místa na čtvrté.

FIA podle agentury Reuters potvrdila existenci zprávy etické komise s informacemi o potenciálních obviněních, která se týkají některých členů jejího vedení. Nejmenovaný mluvčí nicméně zpochybnil přesnost zveřejněných informací a také vyjádřil politování, že se věc dostala do médií.

Ben Sulayem je podezřelý ze zmanipulování závodu