Pět událostí ligového kola: Řezníček překonal bratra, Trpišovský při jubileu vyhrál

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Řezníček překonal bratra, Trpišovský při jubileu vyhrál
Jindřich Trpišovský už má na svém kontě 250 zápasů v roli hlavního trenéra.
Jindřich Trpišovský už má na svém kontě 250 zápasů v roli hlavního trenéra.Profimedia
Jubilejní 250. utkání v nejvyšší české soutěži odkoučoval Jindřich Trpišovský (47) a díky zisku tří bodů mohl být spokojen. Naopak Zlín po zkratu střídajícího Martina Filla (37) přišel o možnost získat alespoň bod a padl na dno ligové tabulky, ve skupině o udržení se nově ocitl i Baník, kterému nepomohl návrat Ladislava Almásiho.

Řezníček kvůli bratrovi gól neslavil

Po dvou trefách do sítě Baníku Ostrava si Jakub Řezníček jeden zásah nechal i do sobotního klání s Bohemians 1905. Jeho trefa zařídila Zbrojovce další důležitý bod, svou branku ale zkušený útočník překvapivě neslavil.

Důvod mnohé zaskočil – v brance domácích totiž stál pětadvacetiletý Martin Jedlička, nevlastní bratr momentálně nejlepšího střelce FORTUNA:LIGY. "Slavit gól mi přišlo hloupé. Je to můj bratr, máme stejnou mámu, kdyby do toho chtěl někdo rýpat," podotkl kapitán Zbrojovky, který místo obvyklé oslavy jen omluvně zdvihl ruku.

Svou čtrnáctou brankou v ročníku navýšil náskok v čele kanonýrů, jelikož Mick van Buren a Roman Květ se tentokrát neprosadili. Velmi blízko má Řezníček ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů. Na tuto metu mu schází už pouhých devět branek. "Stovka se blíží. Ale neřeším, jestli to bude už teď, nebo až příští sezonu," dodal Řezníček.

Přehled zápasu Bohemians – Brno 1:1

Trpišovský odkoučoval 250. ligové utkání

O den později si zajímavé jubileum připsal kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Ten v nejvyšší české soutěži odkoučoval 250. utkání a proti Slovácku si na domácím hřišti připsal další vítězství. 

"Je to obrovské číslo, v životě bych to neřekl. Když jsme došli s klukama na stovku, už to jsem bral jako neuvěřitelné číslo. Všechno běží skutečně rychle, pořád mám pocit, že jsme v lize krátkou dobu," hlásil po výhře nad Slováckem Trpišovský.

Zkušený lodivod si prvních 76 střetnutí připsal na lavičce Slovanu Liberec, další zápasy už přidává ve Slavii. V utkání se Slováckem zapsal už 162. ligové vítězství v kariéře (ve Slavii jich má 126). Trpišovský má výjimečnou úspěšnost, v počtu zisku bodů je na téměř 72 procentech.

Přehled zápasu Slavia – Slovácko 2:0

Další zkrat Filla 

Martin Fillo již několikrát prokázal, že je vynikajícím střelcem, v kariéře se mu ale také povedlo několik zkratů a ten poslední patří mezi ty nejvýraznější. Do sobotního střetnutí s pražskou Spartou nastupoval v 82. minutě za stavu 2:3 s cílem možného vyrovnání, jenže už po čtyřech minutách putoval předčasně do sprch.

"Tak zkušenému hráči by se to nemělo stát. Být vyloučený za šest minut je asi světový rekord. Možná byl přemotivovaný, ale takové situace musí zvládat," nešetřil svého svěřence Vrba. 

Od příchodu do Baníku Ostrava v sezoně 2017/18 viděl zkušený defenzivní hráč 31 žlutých karet a také tři červené. Sobotní vyloučení proti Spartě bylo jeho prvním v rámci zlínského angažmá. 

Přehled zápasu Zlín – Sparta 2:3

Návrat Almásiho bez efektu

Baník Ostrava si prochází krizí, prohrál třetí utkání v řadě a poprvé na jaře vyšel střelecky naprázdno. A to i přesto, že se poprvé na jaře v sestavě objevil obávaný kanonýr Ladislav Almási. Za stavu 0:1 po hodině hry vystřídal Muhameda Tijaniho a vytvořil ofenzivní dvojici s Jiřím Klímou. Výsledkem ale byla další branka v síti domácího favorita. 

"Věděl jsem, že ve druhé půli nastoupím. Těšil jsem se, ale bylo těžké se zápasem něco udělat. Děláme mnoho chyb, přitom jsem věřil, že vyrovnáme a nakonec to i otočíme," hodnotil střetnutí slovenský útočník.

"Musíme vyhrát v Pardubicích, nic jiného nám nezbývá. Problémem jsou nekvalitní centry, určitě také zakončení. Hlavně ale to, že jako první inkasujeme," dodal třiadvacetiletý forvard, který i přes množství zdravotních problémů vstřelil letos už pět branek a právě na něj se bude Pavel Hapal v následujících týdnech spoléhat.

Přehled zápasu Baník – Hradec 0:2

Olomoucká série remíz

Sigma Olomouc na jaře ještě nevyhrála, ale ani neprohrála. Pikantní bilanci pěti remíz v řadě navýšili svěřenci Václava Jílka v duelu s Pardubicemi, když zachraňovali remízu v nastaveném čase z penalty. Hanáci ale opět museli skóre zápasu dotahovat. Počtem remíz vyrovnali Hanáci Zlín, oba týmy mají po 21 odehraných kolech osm nerozhodných výsledků.

"Pokud sbíráte body po jednom, je to problém. Důležitost první branky je obrovská. Tam vidíme kámen úrazu. Z pěti zápasů nemůžeme utkání čtyřikrát otáčet," ví trenér Olomouce. 

Ač má Sigma relativně solidní ofenzivu, mluví Václav Jílek o slabé efektivitě. "Střelecký poměr bude dnes určitě zase v náš prospěch, stejně jako to bylo v Liberci nebo doma s Hradcem. Soupeři ale stačí dvě tři střely na branku, my jich potřebujeme 16 a trápíme se," dodal. Pravda je taková, že úspěšnost střelby má Olomouc na 12,1 %. Na 32 gólů potřebovala 265 pokusů a jen 100 střel mířilo na bránu.

Přehled zápasu Olomouc – Pardubice 2:2