Pět událostí TELH: Kladno jde opět do baráže, Hradec rovnou do čtvrtfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Kladno jde opět do baráže, Hradec rovnou do čtvrtfinále

Úleva. Hokejisté Českých Budějovic uhájili extraligovou příslušnost i pro další ročník.
Úleva. Hokejisté Českých Budějovic uhájili extraligovou příslušnost i pro další ročník.Profimedia
Základní část hokejové extraligy je minulostí. Poslední týden nabídl dvě kompletní kola, ve kterých se rozhodlo o záchraně, přímém postupu do play off, nebo druhém místu. Baráž opět po roce čeká Kladno, které v klíčovém zápase podlehlo Českým Budějovicím 2:5. Elitní čtyřku vybojoval Hradec Králové a druhé místo před Spartou udrželi hokejisté Vítkovic. Individuální statistiky ovládla třinecká dvojice Marko Daňo (29), Martin Růžička (37).

Záchrana Budějovic

Tahák posledního týdne základní části extraligy se v pátek odehrál ve vyprodané českobudějovické Budvar aréně. Třináctý Motor v zápase o sestup do baráže přivítal poslední Kladno a po zahřívací dvacetiminutovce nikoho nenechal na pochybách o tom, že z domácího prostředí vytěží maximum. Jihočeši v zápase sezony porazili Rytíře 5:2 a uhájili extraligovou příslušnost i pro příští sezonu.

"Vůbec si nedovedete představit, jaká je to úleva, protože přes čtyřicet dní čekat na baráž, to není nic příjemného,: oddychl si po zápase velezkušený útočník Michal Vondrka. "Kluci byli před utkáním nervózní, já taky, ale snažil jsem se je uklidňovat. Říkám: Když budeme nervózní, budeme zároveň svázaní a to je pak blbé. Takhle těžkých zápasů jsem zažil mraky. Jsem rád, že to vyšlo," dodal.

O důležité výhře Motor rozhodl ve druhé části, v níž Kladno sestřelil čtyřmi brankami v rozmezí sedmi minut. Důležitý náskok Jihočechům vystřelili čtyři různí střelci. Postupně se prosadili Jakub Valský, Zdeněk Doležal, Petr Šenkeřík a Filip Přikryl.

"Byl jsem přesvědčený, o tom, že rozhodne první gól. Ten jsme zaplať pánbůh dali my a za chvilku poté jsme přidali druhý, třetí a čtvrtý. V takových zápasech se potom tomu týmu, co dotahuje, hraje špatně. My jsme si jen říkali, abychom neslevili z našeho projevu a hráli jsme furt stejně zodpovědně. Nechtěli jsme dostat nějaký zbytečný gól, který by Kladno vrátil zpátky do zápasu," líčil Vondrka pro klubový web.

Kladno sice snížilo na 2:4, Budějovice ale svůj náskok nepustily a po protrápené sezoně uhájily ligovou příslušnost. Rytíře po prohře čeká druhá baráž za sebou. “Myslím si, že nám ta loňská zkušenost může pomoct. Může to být důležitý střípek, který nakonec rozhodne o našem udržení,” řekl po konci základní části Jakub Babka, který se chystá na pátou baráž v kariéře.

Vítěz základní části v nesnázích

Takový konec základní části si její suverénní vítěz zcela jistě nepředstavoval. Pardubice v posledních čtyřech kolech ani jednou nevyhrály a vydolovaly v nich pouhý bod za domácí prohru s Litvínovem 2:3 po samostatných nájezdech. Před vstupem do play off tak má Dynamo co napravovat.

Aby toho nebylo málo, v posledním kole Pardubice nezvládly Východočeské derby, v němž podlehly Hradci Králové 1:3. "Už několik zápasů to nebylo dobré. Dneska jsme si řekli, že to změníme, ale opět to nebylo ok. Bohužel je z toho další prohra," řekl po 52. kole extraligové základní části útočník Tomáš Zohorna, jenž za Dynamo odehrál 500. zápas v kariéře.

Alarmující pro trenérský štáb musí být zjištění, že si Dynamo v posledních zápasech vytvořilo minimum brankových příležitostí. Ofenzivní trápení se ukazuje i na počtu vstřelených gólů. Jako by nejproduktivnější útok soutěže v závěru základní části zapomněl, jak je dávat. Východočeši v posledních čtyřech kolech nastřádali jen velice podprůměrných pět tref.

“Koncovka se nám úplně nedaří, ale není to pouze zakončením. Je to o víc věcech, které musíme v příštích dvanácti dnech vyladit,” prozradil Zohorna. “Musíme se víc tlačit před branku a dostávat tam mnohem víc puků od modré čáry, jinak to neprotrhneme,” doplnil v rozhovoru pro klubovou televizi Jan Mandát.

Útočník, který se do Pardubic vrátil po dvouletém trestu však upozorňuje, že výsledky a předvedená hra z konce základní části pro play off vůbec nic neznamenají. “Základní část dneska skončila a od zítřka se jede úplně od nuly. My k tomu tak musíme přistoupit, nemyslet na to, co se dělo v základní části a podřídit všechno play off.”

Hradec přímo do čtvrtfinále

Až do 52. kola se bojovalo o poslední místenku zaručující přímý postup do čtvrtfinále. Ve Východočeském derby si ji nakonec uhrál Hradec Králové, jenž porazil Pardubice 3:1 a uhájil čtvrté místo o bod před Libercem. Bílí Tygři porazili Vítkovice až po samostatných nájezdech a v předkole narazí na dvanáctou Plzeň.

Hradec v aktuální sezoně postoupil až do čtvrtfinále Ligy mistrů a výsledky v první polovině základní části nabitému programu odpovídaly. Dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že by Mountfield mohl mezi elitní čtyřku proklouznout. Vše se změnilo až v únoru, v němž hradečtí hokejisté ani jednou nezaváhali a natáhli svou vítěznou sérii na deset zápasů. "Jsme rádi, že si můžeme odpočinout. Máme různé bolístky, takže každý volný den pro nás teď bude znamenat plus," řekl po konci základní části kapitán Radek Smoleňák.

Hradci před play off chybí čtveřice hráčů základní sestavy. Pro Východočechy se ale nejedná o žádnou novinku. Hokejisté zpod Bílé věže se s častými absencemi potýkají celou sezonu. "Minimálně 45 zápasů jsme nehráli ani blízko optimální sestavě. Přímý postup do play off je pro nás velkou odměnou," uvedl Smoleňák, jenž sám chyběl téměř tři měsíce.

V play off mají hokejisté Mountfieldu co napravovat. Vloni poprvé vyhráli základní část, ale hned ve čtvrtfinále nestačili na Mladou Boleslav, které podlehli jednoznačně 1:4 na zápasy. “Myslím, že máme trošku jinak postavený tým než loni. Letos je podle mě pracovitější a charakterově týmovější. Určitě nikdo nechce zažít to, co nás potkalo v minulém play off,” ujistil hradecký kapitán.

Boj o druhé místo

Napínavý boj o druhé místo zvládly Vítkovice. Ostravané v posledních čtyřech zápasech uhráli o tři body víc než Sparta a udrželi pražský klub za sebou. Díky druhému místu si Ridera zajistila první postup do ligy mistrů od roku 2017. V evropské soutěži se Vítkovice představí počtvrté.

Pražané v posledním kole mohli Vítkovice přeskočit, museli by ale získat o dva body víc než jejich ostravský soupeř. Výjezd do Brna se jim ale vůbec nepovedl. Kometě podlehli 2:5 a druhou příčku přenechali Vítkovicím.

"Zápas se nám nevydařil. Parametry měla třetí třetina, ve které jsme se na ně snažili vletět a vytvořit si nějaké šance. Takhle jsme měli hrát celý zápas, což se nám bohužel nepovedlo. Nedá se nic dělat, musíme si vyčistit hlavu a jít do play off," řekl kapitán Pražanů Michal Řepík.

I přes nevydařené závěrečné kolo základní části Sparta může hodnotit dosavadní průběh ročníku úspěšně. Vždyť po první třetině základní části byl pražský celek zralý na ručník. Pod vedením Pavla Patery klesl až na 13. místo extraligové tabulky a vypadalo to spíše na boj o záchranu, než přímý postup do play off.

“Začátek sezony nebyl dobrý, byli jsme na chvostu tabulky a pak jsme začali stoupat. Jsem rád, jak jsme se zvedli, třetí místo je super a uvidíme, kdo nám vyjde do play off,” hodnotil průběh sezony Řepík.

Individuální trofeje pro Oceláře

První třinecký útok patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co extraliga nabízí, a pohled na individuální statistiky to jen potvrzuje. Produktivní křídla elitní formace Ocelářů si mezi sebe rozdělila dvě nejprestižnější individuální trofeje. Martin Růžička s 52 body ovládl bodování soutěže a Marko Daňo se stal nejlepším střelcem.

Slovenský forvard útočil i na první místo v produktivitě, v posledním kole ale nebodoval a za Růžičkou o bod zaostal. Sedmatřicetiletý veterán se tak dočkal svého druhého triumfu v kariéře. Poprvé se radoval v sezoně 2012/2013, kdy s 83 body vytvořil rekord samostatné české extraligy.

"Těší mě, že se mi to povedlo. Chci poděkovat všem, kteří mi k tomu pomohli. Vedení, spoluhráči, trenéři. Každý v týmu má nějakou úlohu, jde o to, jak si ji plníme. Třeba ale v play off vylítnou úplně jiní kluci a budeme nakonec oslavovat je," řekl pro klubový nejproduktivnější hráč klubové historie, jenž svým druhým triumfem navázal na Richarda Krále. Ten v třineckém dresu vládl ligovým útočníkům v sezonách 1999/2000 a 2002/2003.

V seznamu nejlepších extraligových střelců má slezský klub pestřejší zastoupení. Před Daňem korunu pro nejlepšího kanonýra získali hned čtyři Oceláři. Kromě Růžičky se to povedlo také Janu Markovi, Eriku Hrňovi a Matěji Stránskému.