Pět událostí TELH: Konec Patery ve Spartě, pardubická série i návrat zkušeného Vondrky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Konec Patery ve Spartě, pardubická série i návrat zkušeného Vondrky

Pavel Patera na lavičce Sparty skončil.
Pavel Patera na lavičce Sparty skončil.Profimedia
Extraliga má za sebou devátý týden, který před první reprezentační přestávkou nabídl hned pět hracích dnů. Kromě pohledných akcí přinesl i několik jiskřivých rozhodnutí mimo led. V hlavní roli byla opět Sparta, která po nevydařeném startu sezony odvolala trenéra Pavla Pateru (51). Zajímavý tah se povedl Českým Budějovicím. Jihočeši podepsali smlouvu se zkušeným Michalem Vondrkou (40) a potvrdili, že se nebojí spoléhat na veterány. Emoce rozproudila také disciplinární komise, která sporně trestala po zápase Pardubice - Olomouc.

Patera s Martincem skončili na lavičce Sparty

Doba hájení skončila. Vedení Sparty po nevydařeném startu do sezony došla trpělivost a v sobotu před duelem s Pardubicemi se rozhodlo odvolat trenérské duo Pavel Patera, Patrik Martinec. Bývalým výborným ligovým hokejistům zlomilo vaz výsledkové i herní trápení pražského celku. Patera nedokázal hvězdnému týmu vtisknout jasnou herní tvář a na lavičce spolu s Martincem vydržel jen necelé čtyři měsíce. 

"Všechny nás mrzí, že k této situaci muselo dojít. Tým v tuto chvíli potřebuje rychle nový impuls. Oběma trenérům děkujeme za dosavadní spolupráci a přejeme jim hodně štěstí v další fázi kariéry," uvedla pro sparťanský web generální manažerka Barbora Snopková Haberová.

Do nedělního utkání proti Pardubicím Spartu dočasně vedli sportovní ředitel Petr Ton, sportovní manažer Jaroslav Hlinka a trenér dorostu František Ptáček. Ani klubové legendy však Pražanům k výhře nepomohly, Sparta podlehla rozjetému Dynamu 2:3 a na tříbodový zisk čeká již 10 zápasů. 

"Nový trenérský tým oznámíme v průběhu reprezentační přestávky. Jednání v tuto chvíli probíhají," řekla Snopková Haberová. Jedním z nejskloňovanějších jmen je Václav Varaďa, který na jaře po třech titulech skončil na lavičce Třince. 

Šestačtyřicetiletý trenér je se Spartou v kontaktu, jestli je ale právě on hlavním favoritem na zaplnění uvolněného místa sportovní manažer potvrdit nechtěl. "To se v tuto chvíli nedá říct," vysvětloval Hlinka po nedělním zápase novinářům. 

Kdo nakonec převezme pražský klub ukážou nejbližší dny. Jedno je však jisté, nový trenér si na sparťanské lavičce odbyde premiéru ve středu 16. listopadu na ledě Třince. 

Diskutabilní dohra zápasu Pardubice - Olomouc

Ve čtvrtečním zápase mezi Pardubicemi a Olomoucí běžela poslední minuta a na kostce nad ledem svítilo skóre 3:0 pro Dynamo. Lukáš Klimek i přes to nebezpečně dohrál pardubického obránce Davida Musila a svým nešetrným zákrokem odstartoval hromadnou bitku. 

Na Klimka se vrhla hned trojice domácích hokejistů, včetně faulovaného Davida Musila a jeho bratra Adama, který se rozhodl svého sourozence pomstít pěstmi. Klimek si z šarvátky odnesl poranění v obličeji a proto se celým incidentem zabývala disciplinární komise. 

Olomoucký útočník za svůj nebezpečný zákrok dostal čtyřzápasový trest, stejně jako Adam Musil za jeho pozdější napadení. Starší z bratrů Musilů si kvůli rozhodnutí komise nezahraje dva ligové duely. Vznikla tak paradoxní situace, kdy faulující hráč dostal v součtu nižší trest než hráči, kteří šli jeho prohřešek pomstít.

"Adam a David Musilovi dostali absolutně neodpovídající tresty. Adam 4 utkání a David na kterého byl likvidační faul za rozhodnutého stavu, dostal 2 utkání. Autor brutálního zákroku 4. To je výsměch a zářez Pardubic," napsal na twitteru rozladěný majitel pardubického klubu Petr Dědek. "Ujčík by měl rezignovat, záměrně poškodil jak nás, tak tím znehodnocuje celou soutěž," pokračoval Dědek v dalším příspěvku. 

Komentáře majitele Východočechů se nelíbily řediteli soutěže Martinu Loukotovi. "Je absolutně nepřijatelné, aby pan Petr Dědek jakýmkoliv způsobem vytvářel tlak na rezignaci pana Viktora Ujčíka prostřednictvím médií v případě, kdy má účastník disciplinárního řízení možnost proti rozhodnutí předsedy komise podat odpor," řekl Loukota.

Pardubice se proti rozhodnutí odvolaly. I přes to se v nedělním zápase 19. kola proti Spartě musely obejít bez obou potrestaných hokejistů. Pokud komise stížnosti Východočechů nevyhoví, bratři Musilové budou mimo hru i v prvním zápase po reprezentační pauze. 

Návrat legendy  

Bronzový medailista z mistrovství světa 2012 a účastník olympijských her v Pchjongčchangu Michal Vondrka podepsal smlouvu v Českých Budějovicích. Zkušený hokejista bude dres Motoru oblékat do konce sezony a minimálně o rok tak odložil konec kariéry. 

V prvním zápase po návratu naskočil čtyřicetiletý útočník v elitní formaci po boku Milana Gulaše a Lukáše Pecha a odehrál bezmála 19 minut. Bodově se sice neprosadil, ale společně s týmem oslavil výhru 2:1 nad Hradcem Králové. 

"K návratu jsem se rozhodl naprosto spontánně. Ještě deset dní zpátky jsem o něm nepřemýšlel. Nakonec jsem dal trochu na přání okolí. Přáli si to děti a já si řekl proč to ještě nezkusit. Škoda, že jsem nedal gól, ale to bych asi chtěl moc," vyprávěl po svém návratu na ligový led bývalý hráč pražské Slavie, Chomutova, nebo Mladé Boleslavi. 

Před Vondrkou stojí několik zajímavých milníků. Pokud mu vydrží zdraví, bude moct zaútočit na 1000. zápas v extralize, ke kterému mu nyní zbývá odehrát 45 duelů. Pouhých 13 bodů zkušeného forvarda dělí od hranice 500 bodů a nereálné není ani uvedení do Klubu střelců deníku Sport, ke kterému mu schází 16 branek (k 222 extraligovým trefám zkušený útočník přidal 12 gólů v reprezentaci).

Pokud by zopakoval vydařenou minulou sezonu, ve které se v 57 duelech blýskl 17 góly a 12 asistencemi, všechny výše zmíněné milníky by překonal. 

Rozloučí se hokejový sympaťák na vrcholu? 

Patnáctigólová divočina v Hradci Králové

Nezvyklou přestřelku viděli diváci v úterý v hradecké ČPP Aréně. Zápas domácího Mountfieldu s Kladnem nabídl 15 branek a další kvantum neproměněných příležitostí. Hradec si z bláznivého zápasu nakonec odnesl dva body za výhru 8:7 v prodloužení. 

Dlouho to přitom vypadalo, že si vítězství odvezou Rytíři, kteří ještě tři a půl minuty před koncem vedli 7:4. Závěr ale hosté vůbec nezvládli, inkasovali tři branky včetně vyrovnávací trefy Jakuba Lva z poslední vteřiny základní hrací doby. "Už jsem to říkal dřív: Největší emoce jsou vždycky po vstřelení gólu. Na to nikdo nemůže nic říct, protože to je v hokeji to nejvíc. Ještě takhle na konci. Nestává se každý den, že dáte gól v poslední vteřině," vyprávěl Lev spokojeně. 

V nastavené pětiminutovce rozhodl o výhře Mountfieldu Graeme McCormack. "Byl to zápas harakiri, to jsem ještě neviděl. Dopředu to samozřejmě vypadalo dobře, ale dozadu tam bylo jedno velké okno. Mohlo to skončit 10:10 nebo 12:12. Jsme rádi za dva body, ale průběh zápasu byl strašný", řekl Lev, jenž v duelu zaznamenal dva góly a asistenci. 

Více než čtrnáct branek v jednom utkání padlo teprve podvanácté v historii samostatné české extraligy. Rekordem je 17 tref, které viděli diváci hned dvakrát a v obou případech na kladenském zimním stadionu. V roce 1995 Kladno zničilo Jindřichův Hradec 13:4 a v roce 1997 domácí podlehli Třinci 7:10.

Dvě čistá konta v řadě pro Willa a pardubická vítězná série

Pardubický brankář Roman Will ve čtvrtek proti Olomouci zlikvidoval všech 23 střel a vychytal druhé čisté konto za sebou. Třicetiletý gólman tak napodobil svého kolegu Dominika Frodla, který v polovině října rovněž neinkasoval dvakrát po sobě. 

Když Willa v nedělním zápase se Spartou překonal Vladimír Sobotka, jenž srovnal na 1:1, trvala neprůstřelnost pardubického brankáře necelých 140 minut. I přes dvě obdržené branky byl Will jedním z hlavních strůjců pardubické výhry 3:2 a výraznou měrou tak pomohl k prodloužení vítězné série na devět zápasů. Vícekrát za sebou Pardubice vyhrály naposledy v play off 2010, kdy s Dominikem Haškem v brance zvítězily dvanáctkrát v řadě a získaly mistrovský titul.