Po sestupu nový majitel. Zbrojovku po Bartoňkovi převezme brněnská investiční skupina

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po sestupu nový majitel. Zbrojovku po Bartoňkovi převezme brněnská investiční skupina

Zbrojovka po roce v první lize opět sestoupila
Zbrojovka po roce v první lize opět sestoupilaProfimedia
Po sestupu udržela nejlepšího střelce, má nového trenéra a brzy nejspíš i jiného majitele. Po roce opět druholigovou Zbrojovku Brno má od Václava Bartoňka postupně převzít podnikatel Pavel Svoreň, hlava investiční skupiny Portiva. V klubu nejprve získal minoritní podíl, do konce ročníku se má stát majoritním akcionářem.

S informací přišel jako první server CzechCrunch, následně ji potvrdil i klub. Svoreň a Portiva nabydou ve Zbrojovce nejprve minoritní podíl, ten během sezony naroste na 61 procent. Na zbylých 39 bude mít nový majoritní akcionář předkupní právo.

Ve skrukturách klubu zatím zůstává dosavadní majitel Václav Bartoněk, který má pomoci s plynulým přechodem pod nové vedení. 70letý podnikatel vlastní Zbrojovku od roku 2013, za jeho éry se však klub z druhého největšího města České republiky kýženého vzestupu nedočkal. Naopak, Bartoněk je podepsán pod čtyřmi sestupy z nejvyšší soutěže.

Fanoušci nebyli s dosavadním majitelem dlouhodobě spokojení.
Fanoušci nebyli s dosavadním majitelem dlouhodobě spokojení.Profimedia

"Vnímáme to jako velkou byznysovou příležitost a především příležitost pomoci městu a kraji zvednout klub na nohy," zmínil pro CzechCrunch nastupující šéf Svoreň s tím, že pro Zbrojovku má s partnery narýsovaný pětiletý plán. Zmínil i cenu transakce. "Rámcově se bavíme o desítkách milionů korun. Na poměry skupiny Portiva je to zlomková investice, nicméně s velkým společenským přesahem," dodal. Pro firmu, která se dosud věnovala především obnovitelné energetice a digitálním službám v automobilovém odvětví, jde o první investici v oblasti sportu. Objem aktiv Portivy činil na konci loňského roku 11,8 miliardy korun.

"Jsem rád, že se mi podařilo po několikaměsíčních jednáních s lidmi z regionální podnikatelské sféry dosáhnout složení nové vlastnické struktury, která je schopná dát rozvoji klubu dynamiku," uvedl předseda představenstva Václav Bartoněk.

Zbrojovka vstoupí do nové sezony druhé ligy pondělní dohrávkou s Vlašimí. Stále s klíčovým střelcem Jakubem Řezníčkem, vedená novým trenérem Luďkem Klusáčkem, a také poprvé pod dohledem nových šéfů.