Pohledem dat: Dánsko v Kataru hledá optimální složení útoku, zatím hrozí jen ze standardek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Dánsko v Kataru hledá optimální složení útoku, zatím hrozí jen ze standardek
Hlavní zbraní Dánů při standardních situacích je Christian Eriksen.
Hlavní zbraní Dánů při standardních situacích je Christian Eriksen.Profimedia
Pokud chtějí Dánové postoupit do osmifinále fotbalového mistrovství světa v Kataru, musejí ve svém závěrečném zápase skupiny porazit Austrálii. K tomu ovšem budou potřeba góly, na což je zase nutné vytvářet si šance. A to je něco, co i s ohledem na případný další postup Dánů turnajem vzbuzuje u Eriksena a spol. obavy.

Výběr Kaspera Hjulmanda si během úvodních dvou utkání vytvořil celkový koeficient 2,36 očekávaných branek, což sice mezi 32 účastníky šampionátu stačí na průběžnou 10. příčku, ovšem většinu z toho (1,89) představují standardní situace. Jinými slovy tvoří rovných 80 % xG Dánů.

Jistě, žádný jiný celek na turnaji si zatím hodnotnější šance z rohových a přímých kopů nevytvořil, ale dlouhodobě je třeba hledat také jiná řešení. Vždy totiž může takový tým narazit na soupeře, který standardky dlouhodobě dobře brání nebo se na ně zvládne připravit.

Pořadí podle očekávaných inkasovaných gólů ze standardních situací po 2. kole základních skupin.
Pořadí podle očekávaných inkasovaných gólů ze standardních situací po 2. kole základních skupin.11 Hacks / Livesport

Data však ukazují, že Dánové si mohou prozatím oddechnout, protože Austrálie mezi taková mužstva na šampionátu nepatří. Větší šance po standardních situacích než protinožci dovolili pouze hráči USA a Tuniska, tedy ti, kteří už stihli nastoupit proti Anglii a právě Dánsku, známým přeborníkům této herní disciplíny.

Hjulmand si stále neví rady s optimálním složením útoku. Proti Tunisku začal v rozestavení 3-5-2 s Kasperem Dolbergem a Andreasem Skovem Olsenem na hrotu. Oba ze hřiště odešli v 65. minutě, když je vystřídali Andreas Cornelius s Jesperem Lindströmem. Ti následně dostali proti Francii důvěru v základní sestavě, kde je v rozestavení 3-4-3 doplnil Mikkel Damsgaard.

V obou utkáních však měli Dánové problém prostřednictvím svých ofenzivních hráčů ohrozit branku. Skov Olsen s Lindströmem si na pravé straně útoku připsali dohromady pouze jednu střelu a žádnou přihrávku, po které by vypálil spoluhráč. Dolberg na tom byl o něco lépe a ke dvěma střeleckým pokusům přidal jednu klíčovou přihrávku. Na branku ani jednou neposlal míč Damsgaard, jenž byl nicméně platný svou kreativitou.

Přehled utkání Austrálie – Dánsko + audiokomentář

Nejlépe z toho všeho vychází Cornelius. Tahoun FC Kodaň byl sice na hřišti podobně odříznutý jako jeho kolegové, ale v jeho prospěch hraje síla ve vzduchu. Právě ta by mu měla proti Austrálii vynést opětovný start v základní sestavě. Z pohledu dat má nejlepší synergii trojice Damsgaard-Cornelius-Lindström, neboť v sobě nejlépe kombinuje kreativitu, gólovou hrozbu a nebezpečí ze standardních situací.

Hjulmand v Kataru zatím nevyužil útočníky Jonase Winda s Yussufem Poulsenem, který je nejzkušenějším i nejproduktivnějším forvardem v jeho výběru. Oběma totiž po zranění chybí zápasová praxe. Jak na tom jsou aktuálně z pohledu fyzické kondice, ví nejlépe trenér sám. Pro případné osmifinále už ale musí ofenzivní problémy svého týmu vyřešit…