Představení finalistů šipkařského MS: Smith začínal jako ragbista, nyní touží po odvetě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Představení finalistů šipkařského MS: Smith začínal jako ragbista, nyní touží po odvetě

Smith se pokusí poprvé dosáhnout na titul mistra světa.
Smith se pokusí poprvé dosáhnout na titul mistra světa.Profimedia
Říká se mu Bully Boy, ale není to proto, že by trefoval přesný střed terče - tedy bull. Michael Smith (32) v posledních pěti letech vystoupal mezi elitu šipkařského světa a v úterý se v Londýně představí už ve svém třetím finále mistrovství světa.

Začínal jako ragbista

Šipky nebyly prvním Smithovým sportem. "Když pocházíte ze St. Helens, musíte hrát ragby, nic nic jiného se tam nehraje. Takže i já jsem začínal se šiškou. Pak jsem si ale zlomil kyčel a byl konec. Když jsem se dával dohromady, šipky byly přirozená zábava, ještě o berlích jsem hodil 180 a už jsem u toho zůstal…"

Truhlářské zkoušky neudělal

Rodiče chtěli mít ze syna truhláře. Toto řemeslo nakonec také studoval, ale školu nedokončil. "V den mé závěrečné zkoušky jsem šel hrát turnaj PDC. V prvním kole mě porazil Phil Taylor 0:6, druhý den jsem prohrál 2:6 proti Andymu Hamiltonovi a myslel jsem, že jsem si zničil život. Dnes ale vím, že to byla jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem kdy udělal. Dva měsíce poté jsem se vrátil a vyhrál svůj první turnaj ProTour, v té chvíli se všechno změnilo."

Bully Boy

Bull je výraz pro přesný střed šipkařského terče. Přezdívku Bully Boy ale Smith získal jinde. "Pracoval jsem na dobytčí farmě v Littleborough a měl jsem to tam rád. Majitel farmy býval vyhazovačem v hospodě mé tety a poprosil mě, jestli bych mu pomáhal s označováním nově narozených telat. Hodiny v chlévě a kravském bahně, byla to drsná práce, musel jsem být trochu tyran, ale měl jsem to tam rád.”

Ženu potkal u šipek

Michael Smith žije se svou ženou Dagmarou na farmě v rodném městě St. Helens a mají dva syny. Potkali se u šipek a vzali se po prvním Smithově finále v roce 2019. Dagmara (Malczewská) má polský původ a svého muže jezdí na turnaje podporovat.

Dvě prohraná finále

Říkalo se o něm, že velký zápas neumí vyhrát a pravda je taková, že na svůj velký pódiový triumf si opravdu musel počkat až do roku 2022, kdy v Aldersley ve Wolverhamptonu opanoval Grand Slam of Darts. Finále mistrovství světa bude hrát potřetí. Poprvé prohrál v roce 2019 s Michaelem van Gerwenem (3:7), loni pak nestačil na Petera Wrighta (5:7).