Prokop byl na Marocké rallye šestý, Macíkovo vítězství je zatím neoficiální

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Prokop byl na Marocké rallye šestý, Macíkovo vítězství je zatím neoficiální

Martin Prokop během Marocké rallye.
Martin Prokop během Marocké rallye.Profimedia
Automobilový jezdec Martin Prokop (41) obsadil šesté místo v Marocké rallye, která je součástí světového šampionátu dálkových rallye a jedním z posledních přípravných závodů na slavný Dakar. Mezi kamiony byl nejrychlejší stejně jako před rokem Martin Macík (34), jeho vítězství je však neoficiální.

Po čtvrté z pěti etap neprošel jeho kamion Iveco technickou kontrolou zástupců Mezinárodní automobilové federace (FIA) a Macík byl z rallye vyloučen. Tým MM Technology se ale proti rozhodnutí odvolal, rallye dokončil a ve výsledcích momentálně figuruje na prvním místě. Čtvrtý byl Tomáš Vrátný.

"Pro nás je závod vyhraný a teď budeme jen čekat na rozhodnutí nezávislého arbitra, aby výsledek potvrdil. To může trvat i několik měsíců," uvedl Macík v tiskové zprávě.

Podle komisařů FIA Macík závodil s restriktorem, který neodpovídal předpisům. "Stejný komponent byl kontrolován na Dakaru, kde prošel. Jedná se o tisíciny milimetru, které nemají žádný efekt na výkon motoru. Navíc způsob a metodika měření v těchto podmínkách nejsou z našeho pohledu přesné," uvedli zástupci českého týmu na sociálních sítích.

Prokop je s šestým místem spokojený

Prokop v Maroku startoval poprvé s novou verzí Fordu a s šestým místem byl spokojený, i když v poslední etapě musel řešit technické problémy. Z vítězství se radoval Jazíd Rádžhí za Saúdské Arábie.

"Poslední dvě etapy byly brutální. Bohužel jsme se dnes nevyvarovali velké chyby, prorazili jsme dvě gumy naráz a ztratili jsme tam spoustu času. Je ale vidět, že Shrek (auto Ford), když jede, tak jede fajn. Je jen potřeba zapracovat na stabilitě, která nám v minulých letech nechyběla," řekl Prokop na sociálních sítích.

V Maroku jezdec týmu Orlen Benzina podle svých slov ztratil technickými problémy přes hodinu. "Je to potřeba vyladit. Rychlost tam ale je, i když to samozřejmě není jako tovární káry. Pro Dakar jsme nějakou rychlost přidali, což bude fajn," uvedl Prokop.

Mezi motocyklisty zvítězil zkušený Australan Toby Price. Z početné skupiny českých závodníků byl nejrychlejší osmnáctý Jaromír Romančík, Jan Brabec byl 21., Dušan Drdaj 33. a Martin Prokeš 42.