Rekordní Verstappen. V Mexiku vyhrál počtrnácté v sezoně a překonal legendy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rekordní Verstappen. V Mexiku vyhrál počtrnácté v sezoně a překonal legendy
Max Verstappen sbírá výhru za výhrou.
Max Verstappen sbírá výhru za výhrou.
Profimedia
Mistr světa Max Verstappen (25) vyhrál Velkou cenu Mexika vozů formule 1 a stal se prvním jezdcem v historii, který získal v jedné sezoně 14 vítězství. Nizozemský jezdec týmu Red Bull porazil o 15 vteřin Brita Lewise Hamiltona (37) z Mercedesu. Třetí dojel stejně jako vloni domácí Mexičan Sergio Pérez (32), který se vrátil na druhou příčku průběžného pořadí před Charlese Leclerca (24) z Ferrari. Monacký závodník dojel šestý.

Verstappen obhájil v Mexiku loňské vítězství a připsal si 34. vítězství v kariéře. Pětadvacetiletý jezdec stanovil také nové bodové maximum. Na kontě má dva závody před koncem sezony 416 bodů, o tři více než dosavadní rekordman Hamilton v sezoně 2019.

Vítěz kvalifikace Verstappen udržel po startu vedení. Na druhou příčku se dostal Hamilton a třetí byl Pérez. Brit George Russell se propadl o dvě místa na čtvrtou pozici. Elitní kvarteto brzy odskočilo zbytku pole.

Vedoucímu Verstappenovi se nedařilo Hamiltonovi odjet. Brit držel po dvaceti kolech ztrátu přes dvě vteřiny. Ve 24. kole zajel Pérez pro nové pneumatiky, kvůli chybě mechaniků se však zdržel pět vteřin. O kolo později se vydal do boxů také Verstappen a vrátil se na třetí příčce před Carlosem Sainzem z Ferrari.

O šest kol později vyměnil gumy i Hamilton, který si nechal nasadit tvrdou směs. Podobně volil také jeho týmový kolega Russell. Piloti Mercedesu doufali, že jejich rivalové z Red Bullu budou muset kvůli nasazení měkčích pneumatik ještě jednou stavět, to se však nestalo. Verstappen si na měkčí směsi vypracoval ve 47. kole více než desetivteřinový náskok a trhák až do cíle zvyšoval.

O napětí se postarali piloti ve středu pole. V 51. kole narazil Daniel Ricciardo z McLarenu do Júkiho Cunody z Alpha Tauri. Japonec byl prvním pilotem, který ze závodu odstoupil. Ricciardo dostal trest deset vteřin, zvládl si však najet potřebný náskok před Estebanem Oconem a zůstal na sedmém místě.

Šest kol před koncem odstoupil kvůli potížím s motorem Fernando Alonso z Alpine. Dvojnásobný mistr světa nedokončil pátý závod v sezoně. Prémiový bod za nejrychlejší kolo získal čtvrtý Russell, jenž si v posledním kole nechal nasadit nejměkčí směs pneumatik.

Předposlední závod sezony v Brazílii se pojede 13. listopadu.