Seemanová vybojovala na ME stříbro v závodě na 200 m volný způsob, nestačila jen na Andersonovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Seemanová vybojovala na ME stříbro v závodě na 200 m volný způsob, nestačila jen na Andersonovou
Seemanová na ME obhájila stříbrnou medaili.
Seemanová na ME obhájila stříbrnou medaili.Profimedia
Kraulařka Barbora Seemanová (23) obhájila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu stříbro na dvoustovce. Zatímco před dvěma lety nestačila na Nizozemku Marrit Steenbergenovou, tentokrát ji porazila Britka Freya Andersonová (22). Seemanová ve finále v Otopeni v Rumunsku vyrovnala svůj český rekord 1:52,66 minuty.

Česká reprezentantka začala odvážně, první stovku plavala v mezičase na evropský rekord. Ještě po 150 metrech vedla, ale závěrečnému náporu britské favoritky neodolala. Andersonová ji těsně před poslední obrátkou dostihla a v poslední pětadvacítce odskočila o půl sekundy. Před zbytkem startovního pole ale měla Seemanová výrazný náskok a po bronzu Kristýny Horské na 200 metrů prsa se postarala o druhou českou medaili na šampionátu v Otopeni.

Mistryně Evropy z dlouhého bazénu v roce 2021 ve finále na setinu sekundy zopakovala své maximum, které jí loni přineslo páté místo na světovém šampionátu v krátkém bazénu. Získala první velkou medaili pod vedením Švýcara Luky Gabrila, do jehož skupiny přišla loni v létě po vleklých zdravotních problémech.

Povedený debut na vrcholné seniorské akci završil v Rumunsku osmnáctiletý Miroslav Knedla sedmým místem v polohovém závodě na 100 metrů. Znakařský juniorský šampion ve své doplňkové disciplíně potřetí zlepšil český rekord, ve finále ho posunul na 52,49 sekundy. Ubral bezmála sekundu z času, s nímž na ME přijel, a rozšířil sbírku finálových umístění po šesté příčce na 50 metrů znak a osmém místě na znakařské stovce.

Historicky nejlepší český čas pak překonal i se smíšenou štafetou na 4x50 metrů, v níž ho na dalších úsecích doplnili Matěj Zábojník, Daryna Nabojčenko a Barbora Janíčková. Společně o 63 setin vylepšili výkon z dopolední rozplavby a skončili sedmí v čase 1:39,29 minuty.

O jediný světový rekord na šampionátu se v závěrečné individuální disciplíně postaral Daniel Wiffen. Irský plavec, který už v Otopeni vyhrál závody na 400 a 1500 metrů volný způsob, dominoval na osmistovce. Patnáct let staré historické maximum Australana Granta Hacketta vylepšil takřka o tři sekundy na 7:20,46 minuty. Mohl bezprostředně po závodě slavit se svým dvojčetem Nathanem, který ve finále doplaval osmý.

Česká výprava vedle dvou medailí dosáhla na tomto evropském šampionátu na dalších osm individuálních finálových umístění. Mezi nejlepších osm se prosadilo sedm z devíti českých reprezentantů, kteří do Rumunska odcestovali.