Sparta na třetí triumf ve Spenglerově poháru nedosáhla, rozhodly nájezdy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta na třetí triumf ve Spenglerově poháru nedosáhla, rozhodly nájezdy

Aktualizováno
Sparta na třetí triumf ve Spenglerově poháru nedosáhla, rozhodly nájezdy
Sparta na třetí triumf ve Spenglerově poháru nedosáhla, rozhodly nájezdyProfimedia
Sparta třetí triumf na Spenglerově poháru nezískala, v dramatickém finále v Davosu podlehla švýcarskému celku Ambri-Piotta, za který si po asistenci připsali čeští reprezentanti Filip Chlapík a Michael Špaček, 2:3 po samostatných nájezdech. Pražanům se podařilo dvakrát dotáhnout ztrátu, a tak byl po 60 minutách stav 2:2. V prodloužení gól nepadl a v nájezdech byla úspěšnější Ambri-Piotta.

Sparta –⁠ Ambri-Piotta 2:3sn

Útok na třetí vítězství na nejstarším hokejovém turnaji na světě Pražanům nevyšel, dopadli stejně jako Třinec v roce 2019, kdy se turnaj konal naposledy. K vítězství švýcarského týmu přispěli i Chlapík, který v minulé sezoně hrál právě z Spartu, a Špaček. Ten byl zařazen do All Stars týmu turnaje.

O branky českého vicemistra se postarali David Tomášek a Roman Horák, výborný výkon podal gólman Jakub Kovář. Za Ambri-Piotta v základní hrací době dvakrát skóroval Alex Formenton, asistenci na jeho první gól si připsali oba Češi. Nájezdy rozhodl v páté sérii Inti Pestoni.

Souboj týmů, které na turnaji ještě neprohrály, začali lépe Švýcaři. Faul Michaela Krutila potrestal v 6. minutě Formenton, který za Kovářova záda usměrnil Chlapíkovu střílenou přihrávku od modré čáry. Druhou asistenci si připsal Špaček.

Sparta ale dokázala rychle odpovědět. Již za 50 sekund vyrovnal Tomášek. Stejný hráč mohl v polovině první třetiny posunout Pražany do vedení, Juvonena v brance Ambri-Piotta ale tentokrát nepřekonal.

Český tým poté přežil dvě oslabení, ve druhé třetině ale inkasoval ve své první početní výhodě. Formenton se dostal do samostatného nájezdu a podruhé v zápase pokořil Kováře. Vyrovnat mohli Miroslav Forman, David Vitouch i Horák, finského gólmana ve švýcarských službách ale překonat nedokázali.

Na přelomu druhé a třetí třetiny se dvakrát dostal do slibné šance agilní Formenton, Kovář byl ale vždy připraven. Sparta mohla srovnat krok v přesilovce, ani druhou výhodu ale nevyužila. V 54. minutě se to ale českému týmu již podařilo, když se po akci Erika Thorella prosadil potřetí na turnaji Horák.

V závěru základní hrací doby se do dvou velkých příležitostí dostal obránce Jesse Virtanen, Kováře však nepřekonal. Finále se tak muselo prodlužovat. V atraktivní pětiminutovce mohli rozhodnout Formenton nebo Špaček na švýcarské straně i Tomášek na české, nikdo z nich ale v koncovce neuspěl. Vítěze turnaje určily až samostatné nájezdy.

V nich Kováře překonali Bürgler a Pestoni, na straně Sparty uspěl jen Erik Thorell.