Šwiateková opět podlehla Ostapenkové. Titul na US Open neobhájí a přijde o post jedničky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková opět podlehla Ostapenkové. Titul na US Open neobhájí a přijde o post jedničky

Polka Iga Šwiateková  prohrála s Jelenou Ostapenkovou i čtvrté vzájemné střetnutí.
Polka Iga Šwiateková prohrála s Jelenou Ostapenkovou i čtvrté vzájemné střetnutí.Profimedia
Polka Iga Šwiateková (22) prohrála s Jelenou Ostapenkovou (26) i čtvrté vzájemné střetnutí. Lotyška při premiéře v osmifinále US Open zvítězila nad obhájkyní titulu 3:6, 6:1, 6:3 a rozhodla o tom, že se Aryna Sabalenková (25) stane novou světovou jedničkou. O třetí grandslamové semifinále a první po pěti letech si vítězka Roland Garros 2017 zahraje s domácí Coco Gauffovou (19).

Šwiateková – Ostapenková 6:3, 3:6, 1:6

Iga Šwiateková na letošním Roland Garros získala čtvrtý grandslamový titul, ale na ostatních majorech nepřekonala ani čtvrtfinále. Sice pokaždé prosvištěla bez ztráty setu do osmifinále, ale na Australian Open a na právě probíhajícím US Open v něm nečekaně ztroskotala.

Dvaadvacetiletá Polka v New Yorku prohrála v prvních třech kolech dohromady jen devět gamů a lépe začala i proti své neoblíbené soupeřce Jeleně Ostapenkové. Na ztrátu úvodního servisu zareagovala rebrejkem a po 40 minutách získala první set. Jenže stejně jako loni v Dubaji vedení neudržela a nakonec prohrála i čtvrtý vzájemný zápas.

I ve druhé sadě sice Šwiatekové smazala manko brejku, jenže byla daleko od své herní pohody a od stavu 6:3 a 3:4 prohrála sedm gamů v řadě. Agresivně hrající Ostapenková parádně returnovala a i když nedokázala zápas uzavřít při svém podání a podruhé Polce nadělit kanára, komplikace nepřipustila a zvítězila 3:6, 6:3, 6:1.

"Jsem hodně zaskočená z toho, že se má hra během utkání tak výrazně zhoršila. Protože obvykle když hraju špatně, hraju špatně na začátku a pak se nějak chytím nebo prostě problém vyřeším. A tentokrát to bylo úplně naopak," marně Šwiateková hledala důvody svého vyřazení. Zápas po zisku první sady prohrála poprvé od loňského finále v Ostravě proti Barboře Krejčíkové a následné sérii 60 výher.

"Vůbec nevím, co se s mou hrou stalo. Najednou jsem ji vůbec neměla pod kontrolou. Dělala jsem obrovské chyby a nebyla jsem schopna returnovat. Přitom jsem jinak na returnu dobrá," přemýšlela poražená polská favoritka, jež hrála osmifinále grandslamu počtrnácté v kariéře a už posedmé v něm prohrála. 

Šwiateková startovala na US Open popáté v kariéře a počtvrté nevyhrála víc, jak tři zápasy. Letos jako obhájkyně titulu potřebovala uhrát lepší výsledek než Aryna Sabalenková, aby udržela post světové jedničky. To se jí ale nepovedlo a poprvé od svého posunu do čela světového žebříčku (4. dubna 2022) a celkově 75 týdnech strávených na trůnu bude sesazena.

Pětadvacetiletá Sabalenková, šampionka letošního Australian Open, bude po Viktorii Azarenkové druhou běloruskou a historicky 29. světovou jedničkou. Více než třetina z nich (10) je stále aktivní tenistkou.

Ostapenková se stala první tenistkou, která má na kontě proti Šwiatekové čtyři výhry. A navíc s ní dosud neprohrála. V New Yorku polskou soupeřku předčila v poměru vítězných míčků 30:18.

"Proti Ize očekávám vždycky tvrdý boj. Věděla jsem, že musím hrát svou hru a být agresivní, protože to je to, co jí vůbec nesedí. Musela jsem bojovat do posledního bodu," řekla v rozhovoru na kurtu Rodačka z Rigy, jež porazila světovou jedničku podruhé v kariéře. Poprvé se jí to povedlo ve Wuhanu 2017 proti Španělce Garbine Muguruzaové, rovněž po obratu z 0:1 na sety.

Vítězka French Open 2017 zdolala i čtvrtou soupeřku ve Flushing Meadows ve třech setech a popáté v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu. Minimálně jednou je mezi osmičkou nejlepších na každém ze čtyř majorů.

Už po sedmi dnech je nyní jisté, že US Open bude mít novou šampionku.

V boji o třetí grandslamové semifinále a první od Wimbledonu 2018 vyzve domácí turnajovou šestku Coco Gauffovou, která vyřadila po mateřské pauze navrátivší Dánku Caroline Wozniackou 6:3, 3:6, 6:1.

Kromě Ostapenkové a Gauffové zůstaly v boji o místo ve finále v horní polovině pavouka ještě česká tenistka Karolína Muchová, jež je ve čtvrtfinále US Open poprvé v kariéře, a Rumunka Sorana Cirsteaová.

Výsledky ženské dvouhry na US Open