Menšík, Kopřiva, Šalková a Knutsonová úspěšně vstoupili do kvalifikace Australian Open

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Menšík, Kopřiva, Šalková a Knutsonová úspěšně vstoupili do kvalifikace Australian Open
Aktualizováno
Jakub Menšík nenabídl Brandonu Nakashimovi ani jeden brejkbol.
Jakub Menšík nenabídl Brandonu Nakashimovi ani jeden brejkbol.Profimedia
Šest českých tenistů ve středu zahájilo tříkolovou kvalifikaci Australian Open a čtyři z nich dokázali odstartovat vítězstvím. Neporazitelnost v grandslamových kvalifikacích drží Jakub Menšík (18), vítězný debut si odbyly Dominika Šalková (19) a Gabriela Knutsonová (26) a boj o premiérový start v hlavní soutěži jednoho z turnajů velké čtyřky úspěšně zahájil Vít Kopřiva (26). Dokonce už do třetího kola postoupila Sára Bejlek (17). Naopak vypadly Tereza Martincová (29) a Dalibor Svrčina (21).

Menšík – Nakashima 6:4, 7:6

Jakub Menšík během minulé sezony získal první challengerový titul a prodral se již mezi 200 nejlepších tenistů světa. Letošní sezonu odstartoval postupem do finále challengeru v Canbeře a v žebříčku se vyšplhal už do TOP 150.

Nyní se snaží prodat svůj talent i formu při premiéře v kvalifikaci Australian Open, na kterém si předloni zahrál čtyřhodinové finále juniorky. Vstoupil do ní úspěšně, Američanovi Brandonu Nakashimovi nenabídl ani jeden brejkbol a zvítězil 6:4, 7:6. Bývalého 43. hráče světa porazil znovu po pěti dnech.

Osmnáctiletý Menšík zahrál 27 winnerů, udělal 19 nevynucených chyb a svou bilanci v kvalifikacích grandslamů vylepšil na 4:0. Loni slavil vítězný debut na US Open, na kterém to dotáhl až do třetího kola hlavní soutěže.

V Melbourne českého mladíka čeká ve druhém kole kvalifikace o třináct let starší Ital Federico Gaio, s nímž se utká poprvé.

Hemery – Kopřiva 3:6, 3:6 

Vít Kopřiva zkoušel štěstí v kvalifikacích grandslamů celkem osmkrát, ale jen dvakrát se dostal do 2. kola. Nyní v Melbourne své maximum již vyrovnal, svůj 9. pokus prodrat se do hlavní soutěže majoru zahájil výhrou dvakrát 6:3 nad Francouzem Calvinem Hemerym

O svůj nejlepší grandslamový výsledek si šestadvacetiletý Čech zahraje se Španělem Oriolem Rocou (h2h 2:0).

Svrčina – Jasika 3:6, 6:1, 2:6

Dalibor Svrčina loňskou úspěšnou jízdu kvalifikací Australian Open a následný postup do druhého kola hlavní soutěže nezopakuje. Jednadvacetiletý Čech letos v Melbourne skončil už po svém úvodním vystoupení, v němž podlehl 3:6, 6:1, 2:6 domácímu Omaru Jasikovi.

Bejlek je už ve 3. kole

Šalková – Fettová 7:5, 3:6, 7:5

Dominika Šalková má za sebou vítěznou premiéru v kvalifikaci grandslamového turnaje. Boj o účast na Australian Open devatenáctiletá Češka zahájila výhrou 7:5, 3:6, 7:5 nad Chorvatkou Janou Fettovou. Ve druhém kole se střetne s Uzbečkou Niginou Abduraimovovou (h2h 0:0).

Knutsonová – Friedsamová 2:6, 6:1, 6:2

Také Gabriela Knutsonová si v Melbourne připsala vítězný debut v grandslamové kvalifikaci. Šestadvacetiletá Češka odstartovala své snažení dostat se mezi elitu na Australian Open obratem a výhrou 2:6, 6:1 6:2 nad nasazenou Němkou Annou-Lenou Friedsamovou. Ve druhém kole se utká s Ralucou Serbanovou z Kypru (h2h 1:0).

Liová – Martincová 6:7, 6:4, 6:4

Tereza Martincová si třetí rok po sobě hlavní soutěž na Australian Open nezahraje. Devětadvacetiletá Češka v Melbourne ani posedmé v kariéře nedokáže projít kvalifikací, letos skončila hned v prvním kole po těsné porážce 7:6, 4:6, 4:6 s Američankou Ann Liovou.

Martincová, která přišla o závěr loňské sezony kvůli zranění zápěstí, vedla 7:6 a 3:2 s brejkem v zádech, ale potvrdit ho nedokázala. V rozhodujícím dějství za stavu 4:4 nevyužila brejkbol, vzápětí poosmé přišla o podání a naděje na úspěch po více než dvou a půl hodinách boje vyhasla.

Rainaová – Bejlek 1:6, 5:7

Do druhého kola kvalifikace se tak dostali dva čeští tenisté a čtyři české tenistky, neboť už v úterý vítězně odstartovaly šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek

A právě sedmnáctiletá Bejlek, jež byla minulý týden součástí českého výběru v United Cupu v Perthu, ve středu zvládla už také své druhé vystoupení. Indku Ankitu Rainaovou porazila 6:1, 7:5 a udržela svou neporazitelnost v kvalifikaci Australian Open i po celkově pátém utkání.

Bejlek se loni právě v Melbourne poprvé kvalifikovala na grandslamový turnaj a totéž zopakovala i na následném Roland Garros. Aktuálně má bilanci v grandslamových kvalifikacích 8:2.

O zopakování loňského postupu do hlavní soutěže si Bejlek zahraje s Nizozemkou Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou. 

Výsledky kvalifikace Australian Open ve dvouhře mužů

Výsledky kvalifikace Australian Open ve dvouhře žen