Macháč v prvním finále zahodil setbol proti Ruudovi. Nor ovládl Ženevu již potřetí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč v prvním finále zahodil setbol proti Ruudovi. Nor ovládl Ženevu již potřetí

Tomáš Macháč ve finále podlehl Casperu Ruudovi
Tomáš Macháč ve finále podlehl Casperu RuudoviProfimedia
Tomáš Macháč (23) si ve švýcarské Ženevě druhý zářez člena TOP 10 nepřipsal. Den po skalpu světové jedničky Novaka Djokoviče trápil ve svém premiérovém finále na turnaji ATP i sedmého hráče světa Caspera Ruuda (25), při setbolu proti dvojnásobnému šampionovi ale spáchal dvojchybu, prohrál šest gamů v řadě a nakonec favoritovi podlehl 5:7, 3:6. Norský tenista přitom v dopolední dohrávce semifinále čelil mečbolu Itala Flavia Cobolliho (22).

Macháč – Ruud 5:7, 3:6

I když Tomáš Macháč na začátku jara opakovaně laboroval s nemocí, solidní formu z úvodu sezony neztratil a pár dní před startem Roland Garros odehrál svůj životní turnaj. Na antukovém podniku ATP 250 v Ženevě si poprvé na hlavním okruhu zahrál semifinále, proti světové jedničce Novaku Djokovičovi si připsal druhý skalp hráče TOP 10 a padl až ve finále se světovou sedmičkou Casperem Ruudem.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna přitom vstoupil do finále nebojácně a bez viditelné nervozity. S trojnásobným grandslamovým finalistou se po zisku osmi fiftýnů v řadě a úspěšném potvrzení brejku ujal vedení 3:1 a náskok držel až do stavu 5:4.

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč v prvním finále neuspěl
Livesport

Když však podával na zisk úvodní sady, udělal první dvě dvojchyby. Tu druhou spáchal při setbolu a momentum utkání se překulilo na stranu Ruuda. Norský favorit se dostal na vlnu a ziskem šesti her v řadě zápas rozhodnul. Další šanci na brejk českému tenistovi nenabídl a po hodině a 47 minutách minutách zvítězil 7:5, 6:3. Po loňské výhře na Australian Open vyhrál i druhý vzájemný souboj.

"Gratuluju Casperovi k této trofeji. A děkuji svému týmu. Někdy jsem na vás asi až moc přísný, ale to asi k životu profesionálního sportovce patří," narážel Macháč během slavnostního ceremoniálu zřejmě na nepříznivý vývoj druhého setu, během něhož nevybíravě mluvil směrem do své trenérské lóže.

Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Casper Ruud
Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Casper RuudLivesport

S hráči TOP 10 má nyní Macháč bilanci dvě výhry a osm porážek. V této sezoně zahájil osm z devíti startů v hlavní soutěži turnajů ATP vítězstvím a již podruhé na něj navázal dalšími třemi skalpy. Zatímco v březnu v Miami mu stačily na první čtvrtfinále na akcích Masters 1000, nyní ve Švýcarsku ho poslaly do premiérového finále. Sám se ve světovém žebříčku posune na 34. místo, o devět pozic vylepší své maximum a má blízko nasazení na grandslamových turnajích.

Nyní bude Macháč jediným českým zástupcem ve dvouhře mužů na French Open. O premiérovou výhru v hlavní soutěži na pařížské antuce se utká s Portugalcem Nunem Borgesem.

Ruud zvládl sobotní dvojboj

Ruud musel v sobotu absolvovat dvě utkání. Kvůli dešti totiž v pátek nestihl odehrát semifinále proti Flaviu Cobollimu a dnes dopoledne se na výhru proti italskému mladíkovi pořádně nadřel. Nejprve hladce prohrál první set a ve třetím prohrával 1:4, než po odvrácení mečbolu zvítězil 1:6, 6:1, 7:6.

Pětadvacetiletý Nor získal 12. titul, už pojedenácté slaví na antuce. Nejcennější trofej slavil minulý měsíc na pětistovce v Barceloně, kde poprvé vyhrál turnaj vyšší kategorie než ATP 250. V Ženevě navázal na triumfy z let 2021 a 2022 a stal se prvním trojnásobným šampionem.

"Jsem moc rád, jak jsem zvládnul závěr finále a nakonec jsem vyhrál. Na okruhu je každý zápas těžký a podmínky tady tento týden nebyly ideální. Tahle sezona je zatím skvělá a doufám, že tak bude pokračovat," pochvaloval si Ruud, jenž bude na Roland Garros obhajovat finále z předchozích dvou ročníků. V prvním kole ho prověří brazilský kvalifikant Felipe Meligeni.

Rozhovor s Ruudem

Rozhovor s Casperem Ruudem
Livesport

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě