Události Ligue 1: Ve velkých derby se dařilo hostům, PSG udělalo krok k titulu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Ligue 1: Ve velkých derby se dařilo hostům, PSG udělalo krok k titulu
Největší zásluhu na výhře PSG měl Messi a Mbappé.
Největší zásluhu na výhře PSG měl Messi a Mbappé.
Profimedia
Víkendový program Ligue 1 nabídl hned tři prestižní derby. V tom vůbec největším, slavném Le Classique, se nehrálo jen o cennou výhru nad rivalem, ale rovnou o ligový titul. K tomu má po jasném triumfu blízko PSG.

Po týdnech plných sportovních neúspěchů a kontroverzí mimo hřiště šlo PSG do nedělního Le Classique na hřišti Marseille zranitelné jako dlouho ne. Případná porážka by znamenala snížení náskoku na čele tabulky na pouhé dva body a dost možná by stála místo trenéra Christopha Galtiera. Není divu, že celá Francie tímto utkáním žila dlouho dopředu. O to víc, že Olympique se na rozdíl od rivala v posledních týdnech těšil dobré formě a začátkem února ho dokonce vyřadil z Coupe de France.

Jenže tehdy v sestavě PSG chyběl Kylian Mbappé. Hvězdný útočník se po několik týdnů trvající absenci vrátil na hřiště už v minulém kole, kdy doma skvělým výkonem zařídil výhru 4:3 nad Lille, a tempo nezpomalil ani ve včerejším derby. Marseille přitom do zápasu vstoupila solidně a během úvodních dvaceti minut si vypracovala hned dvě velké šance. Nuno Tavares, který si výjimečně střihl pozici pravého beka, ale v obou důležitých momentech selhal. A brzy přišel trest, když se ve 25. minutě po rychlém brejku a skvěle načasované přihrávce Lionela Messiho nekompromisně trefil Mbappé. 

Plán domácího trenéra Igora Tudora byl jasný. Podobně jako v pohárovém zápase vysoko napadat, nenechat PSG vydechnout a donutit ho k chybám. A to i za cenu rizika v zadních řadách. V minulém duelu tento přístup vyšel, PSG tehdy nedokázalo účinně překonávat pressing domácích a pod tlakem se zlomilo. Tentokrát se ale psal jiný příběh. Přítomnost Mbappého umožňovala PSG poměrně snadno procházet řadami Marseille a neustále hrozit z brejků, které nejčastěji zakončoval právě francouzský útočník. Ten se krátce po první trefě ukázal i v roli nahrávače, když fantasticky načasovanou asistencí připravil gól na 2:0 pro Messiho. 

Marseille se nedokázala s pohybem Mbappého vypořádat a Olympique nakonec mohl být rád, že to o poločase bylo jen o dva. Absence vykartovaného Chancela Mbemby a zraněného Samuela Gigota na pozici stopera se ukázaly jako klíčové. Obrana OM byla bez obou opor zranitelná, nestíhala zachytávat útoky hostů a chyběl jí klid a přehled, kterým především Mbemba disponuje. PSG naopak hrálo podle plánu a v 55. minutě si definitivně pojistilo výhru, když se po Messiho obloučku parádním volejem levačkou trefil podruhé Mbappé. V dresu PSG to pro něj byl soutěžní gól číslo 200, čímž dorovnal rekord Edinsona Cavaniho.

Přehled zápasu Marseille – PSG 0:3

Pařížané díky výhře 3:0 navýšili náskok na čele Ligue 1 už na osm bodů a velmi pravděpodobně tak rozhodli o tom, že ligový titul letos nezmění majitele. To se samozřejmě tak nějak čekalo už před začátkem sezony, mizerné poslední týdny v podání PSG ale přeci jenom situaci zdramatizovaly. Na chvíli, jak to tak vypadá. Les Parisiens uhráli v Marseille klíčovou výhru nejen pro titulové šance, ale i pro situaci v klubu. Pozice trenéra Galtiera je rázem pevnější a Mbappého forma dává naději, že osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu ještě není ztracené. 

I další derby pro hosty

Le Classique nebylo jediným velkým zápasem tohoto víkendu. V neděli se hrálo také bretaňské derby mezi Nantes a Rennes a Côte d'Azur derby mezi Monacem a Nice. V obou duelech slavili výhru hosté. Rennes sice herně neoslnilo, Jérémy Doku ale povedenou individuální akcí rozhodl o cenném triumfu 1:0 na hřišti velkého rivala. 

Ještě sladší výhru si užilo Nice, které jednoznačně přejelo Monaco 3:0. Prodloužilo tak parádní sérii neporazitelnosti pod trenérem Didierem Digardem. Ten počátkem ledna z pozice asistenta nahradil vyhozeného Luciena Favreho a vede si skvěle. V osmi ligových zápasech na lavičce OGC zatím nasbíral šest výher a dvě remízy, získal skalpy Lille, Lens či Marseille a v tabulce výrazně přiblížil Nice pohárovým pozicím, které se ještě nedávno zdály ztracené. Není velké překvapení, že ho vedení klubu už potvrdilo ve funkci minimálně do konce sezóny.

Tabulka Ligue1
Livesport

Hráč kola

Terem Moffi se po zimním přestupu z Lorientu do Nice rozehrával pomalu, proti Monaku ale ukázal, proč za něho OGC neváhalo zaplatit skoro 30 milionů eur. Nigerijský útočník si s obránci knížecího klubu dělal, co chtěl, a zápas zakončil s bilancí dvou gólů a jedné asistence. Podepsal se tak pod všechny góly Nice při jasné výhře 3:0. 

Gól kola 

Remeš dál drží sérii neporazitelnosti pod trenérem Willem Stillem. Její formu naposledy odneslo Toulouse, které ze severu Francie odjelo s porážkou 0:3. O to se mimo jiné zasloužil Marshall Munetsi, který parádní trefou v 7. minutě vstřelil druhý gól domácích. Zimbabwský záložník se na kraji vápna dostal k míči a pravačkou vypustil nekompromisní bombu, která i s pomocí tyče zapadla přesně do šibenice.