Zápis do historie. Shiffrinová ovládla v Aare i slalom a překonala Stenmarkův rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zápis do historie. Shiffrinová ovládla v Aare i slalom a překonala Stenmarkův rekord

Mikaela Shiffrinová se osamostatnila v čele historické tabulky vítězství ve SP.
Mikaela Shiffrinová se osamostatnila v čele historické tabulky vítězství ve SP.@fisalpine
Dominance Mikaely Shiffrinové (27) ve světě lyžařek pokračuje. A po sobotním odpoledni už lze mluvit o nadvládě neomezené. Američanka totiž ve švédském Aare zvítězila ve Světovém poháru už po 87. a po pátečním vyrovnání rekordu legendárního Ingemara Stenmarka (66) se v čele historické tabulky dokonce osamostatnila. Královna sjezdového lyžování zvládla na skandinávské zastávce nejlépe také slalom, když za sebou nechala stříbrnou Wendy Holdenerovou (29) a domácí Annu Swenn Larssonovou (31).

Historii v pohárovém seriálu rodačka z Vailu Shiffrinová přepsala dva dny před 28. narozeninami. Ve slalomu v Aare vybojovala v této sezoně již třináctý triumf v SP. Obrovský náskok měla už po prvním kole a druhé Švýcarce Holdenerové v součtu nadělila 92 setin. Na stupně vítězů je doprovodila domácí Švédka Swennová Larssonová. Česká reprezentantka Martina Dubovská obsadila 16. místo.

Šestašedesátiletý Stenmark, jenž na sjezdovkách zářil v 70. a 80. letech, už dříve řekl, že je Shiffriová mnohem lepší, než byl on sám. Dnešní závod sledoval v televizi. "Je tak působivá, opravdu skvělá," řekl agentuře AFP. Ztráta rekordu ho prý nijak nemrzí. "Držel jsem ten rekord 34 let a nebylo to něco, o čem bych často přemýšlel. Jen když se to dostalo na přetřes - nejdřív, když se k jeho překonání přiblížila Lindsey Vonnová a teď se Shiffrinovou," dodal s tím, že rekord je součástí jeho minulosti.

Ve druhém si bezpečně dojela pro další prvenství. "Nejlepší pocit je jet si druhou jízdu, když máte náskok a chcete být chytří, ale i rychlí, svůj vlastní závod. A přesně to jsem udělala. Je to úžasné," řekla Shiffrinová. V cíli ji čekalo překvapení. "Jsou tady brácha a švagrová, nevěděla jsem, že přijedou. Proto je to tak výjimečné," uvedla s úsměvem lyžařka, jež se před třemi lety musela vyrovnat s tragickým úmrtím otce. Doprovází ji proto jen matka a zároveň trenérka Eileen.

Z 87 triumfů v SP má 53 ze slalomů a další může přidat ještě v této sezoně. Absolvovat by měla za týden ve finále v Andoře tři závody. Velký křišťálový glóbus (celkově pátý) i oba malé za točivé disciplíny už jisté má. Ten slalomářský si zajistila předčasně v lednovém závodu ve Špindlerově Mlýně.

Slalom lyžařek SP v Aare