Angličanky zdevastovaly Norky 8:0. Jaké jsou další rekordní výsledky v historii Eura?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Angličanky zdevastovaly Norky 8:0. Jaké jsou další rekordní výsledky v historii Eura?

Angličanky slaví jeden z rekordních osmi gólů, které na domácím Euru nasázely Norsku.
Angličanky slaví jeden z rekordních osmi gólů, které na domácím Euru nasázely Norsku.Profimedia
Znemožněním Norek 8:0 na domácím Euru se anglické fotbalistky postaraly o nejvyšší vítězství v historii evropských šampionátů - mužských i ženských. Překonaly nejen rekord co do výhry s největším gólovým rozdílem, ale staly se i prvním týmem, který dal na závěrečném evropském turnaji více než šest gólů. Jeden rekord, zápas s vůbec nejvyšším počtem branek, však odolal.

V prvním utkání skupiny A Anglie proti Rakousku kontrolovala hru, nakonec ale byla ráda za hubené vítězství 1:0. Druhý zápas měl být mnohem těžší zkouškou, jenže Norky totálně vyhořely. Domácí hráčky už prvním poločase skórovaly šestkrát, čímž vyrovnaly maximální počet branek nastřílených jedním týmem v jednom zápase Eura.

Dosud se o tento primát dělily právě Angličanky, které na Euru 2017 porazily Skotky 6:0, s Němkami za finálový triumf nad Anglií 6:2 na Euru 2009, a fotbalisty Nizozemska, kteří na evropském šampionátu 2000 zničili Jugoslávii 6:1. Angličanky v pondělí v Brightonu přidaly další dvě branky a stanovily tak rekord, který patrně nějaký ten pátek vydrží.

Zápasem s nejvyšším počtem gólů na Euru ovšem už 62 let zůstává semifinále mužského šampionátu ve Francii, v němž domácí reprezentace podlehla Jugoslávii 4:5. Gólové hody nabídlo i osmifinále loňského mistrovství Evropy, kdy Španělsko porazilo Chorvatsko 5:3. Ovšem dlužno dodat, že dva španělské góly padly až v prodloužení.

A jaké jsou další rekordní výsledky Eura?

Nejvyšší vítězství - muži

Francie - Belgie 5:0 (1984, skupinová fáze)

Góly: Platini 3, Giresse, Fernández

Hostitelé Eura 1984 začali ne zrovna přesvědčivým vítězstvím 1:0 nad Dánskem, ale ve druhém utkání přeřadili na vyšší stupeň. Michel Platini dal hattrick, trefil se z dorážky, z penalty a hlavou. Francie turnaj vyhrála a Platini zaznamenal rekordních devět gólů.

Dánsko - Jugoslávie 5:0 (1984, skupinová fáze)

Góly: Arnesen 2, Berggreen, Elkjær, Lauridsen

V tentýž den, kdy Francie “sfoukla” Belgii, zvítězili Dánové v Lyonu rovněž pětigólovým rozdílem. Přitom ještě v 68. minutě prohrávala Jugoslávie jen 0:2, jenže pak se z penalty podruhé trefil Arnesen a v posledních minutách přidali Dánové další dvě branky.

Nizozemsko - Jugoslávie 6:1 (2000, čtvrtfinále)

Góly: Kluivert 3, Overmars 2, Govedarica (vl.) -  Milošević

Dosud jediný případ na mužském Euru, kdy jeden tým dal šest gólů. Tři vstřelil Patrick Kluivert, který byl tehdy na vrcholu kariéry, dva přidal Marc Overmars, jenž po turnaji přestoupil za Kluivertem do Barcelony.

Švédsko - Bulharsko 5:0 (2004, skupinová fáze)

Góly: Larsson 2, Ljungberg, Ibrahimovič, Allbäck

Henrik Larsson původně ukončil mezinárodní kariéru po vypadnutí Švédska v osmifinále MS 2002. Ale do reprezentace se vrátil a udělal dobře. Proti Bulharům udeřil dvakrát a pomohl seveřanům vyhrát skupinu. Ve čtvrtfinále Švédové prohráli na penalty s Nizozemskem a celý turnaj, jak známo, vyhráli Řekové.

Slovensko - Španělsko 0:5 (2020, skupinová fáze)

Góly: Dúbravka (vl.) Laporte, Sarabia, Ferran Torres, Kucka (vl.)

Svěřenci Luise Enriqueho v prvních dvou zápasech skupiny E remizovali a proti Slovákům nutně potřebovali zabrat. Když Martin Dúbravka chytil Moratovi penaltu, vypadalo to s nimi všelijak, jenže gólman Newcastlu pak předvedl obří kiks. Srazil si míč do branky a Španěly nastartoval.

Nejvyšší vítězství - ženy

Anglie - Norsko 8:0 (2022, skupinová fáze)

Góly: Meadová 3, Whiteová 2, Stanwayová, Hempová, Russová

Georgia Stanwayová poslala ve 12. minutě “Lvice” do vedení z penalty, do půle padlo dalších pět branek. Druhý poločas byl gólově o poznání klidnější, i tak střídající Alessio Russová přidala sedmý gól a Bethany Meadová poté zkompletovala hattrick. 

Anglie - Skotsko 6:0 (2017, skupinová fáze)

Góly: Taylorová 3, Whiteová, Nobbsová, Dugganová

Skotské fotbalistky se dlouhá léta marně snažily o postup na finálový turnaj a když se jim na devátý pokus konečně podařilo, přišla v jejich prvním vystoupení studená sprcha. V nizozemském Utrechtu režírovala ostrovní derby střelkyně hattricku Jodie Taylorová. 

Finsko - Švédsko 0:5 (2013, skupinová fáze 2013)

Góly: Fischerová 2, Schelinová 2, Asllaniová

Za hráčky z hostitelské země Eura 2013 se dvakrát trefily Lotta Schelinová a Nilla Fischerová, Finky poprvé vystřelily mezi tři tyče až v 79. minutě. Švédky se díky drtivému vítězství dostaly do čela skupiny A, nakonec vypadly v semifinále s pozdějšími vítězkami Němkami. 

Německo - Rusko 5:0 (2001, skupinová fáze)

Góly: Smisekova 2, Wiegmannová, Prinzová, Meinertová

Rusko v úvodním zápase uhrálo remízu 1:1 s Anglií a i ve druhém utkání skupinové fáze se vzpíralo všem očekáváním, když téměř celý první poločas odolávalo tlaku německých favoritek. Ty ale daly gól do šatny a po půli další čtyři. Nakonec Euro 2001 vyhrály.

Norsko - Dánsko 5:0 (1997, skupinová fáze)

Góly: Pettersenová 4, Storeová

Hvězda Marianne Pettersonová se trefila dvakrát v každém poločase a zůstává jedinou hráčkou, která na Euru vstřelila čtyři branky v jednom zápase. Norky však ve druhém zápase remizovaly s Německem, pak podlehly Itálii a na Euru 1997 skončily už ve skupině.

Nejvíc gólů v jednom zápase - muži

Francie - Jugoslávie 4:5 (1960, semifinále)

Góly: Heutte 2, Vincent, Wisnieski - Jerković 2, Galić, Žanetić, Knez

Mimořádné drama v Parku Princů. Přitom se zdálo, že domácí míří za jasným vítězství, když ještě čtvrt hodiny před koncem vedli 4:2. Jenže Jugoslávci dali v závěru tři góly během čtyř minut a postoupili do finále, kde v prodloužení padli se Sovětským svazem. Francie v boji o třetí místo prohrála s Československem 0:2.

Chorvatsko - Španělsko 3:5 PP (2020, osmifinále)

Góly: Pedri (vl.), Oršić, Pašalić - Sarabia, Azpilicueta, Ferran Torres, Morata, Oyarzabal

Španělé prohrávali po dalekonosném “vlastňáku” Pedriho, ale otočili na 3:1. V závěru za Chorvaty snížil Mislav Oršić a Mario Pašalić poslal zápas do prodloužení. V něm dominovali Španělé, kteří se tak stali prvním týmem, jenž dal na Euru pět gólů ve dvou po sobě jdoucích zápasech (předtím dali “bůra” Slovensku).

Jugoslávie - Španělsko 3:4 (2000, skupinová fáze)

Góly: Milošević, Govedarica, Komljenović - Alfonso 2, Munitis, Mendieta

Španělé utekli hrobníkovi z lopaty. V posledním utkání skupiny potřebovali Jugoslávii porazit, ale ještě v 89. minutě prohrávali 2:3. Jenže v poslední minutě srovnal z penalty Mendieta a v nastavení dokonal obrat Alfonso. Byl z toho postup do čtvrtfinále, kde Španělsko vypadlo s pozdějšími šampiony z Francie.

Nizozemsko - Jugoslávie 6:1 (2000, čtvrtfinále)

Góly: Kluivert 3, Overmars 2, Govedarica (vl.) -  Milošević 90

O čtvrtfinále v Rotterdamu, do něhož Jugoslávci proklouzli i přes zmíněnou porážku od Španělska 3:4 ve skupině, už byla řeč. Výběr tehdejšího kouče “Oranjes” Franka Rijkaarda nedal běhavému soupeři šanci, do poločasu vstřelil dva góly a po něm čtyři. Za Jugoslávii snižoval v nastavení Savo Milošević.

Francie - Island 5:2 (2016, čtvrtfinále)

Góly: Giroud 2, Pogba, Payet, Griezmann - Sigthorsson, Bjarnason

Island v osmifinále přetlačil Anglii 2:1 a troufal si i na domácí reprezentaci. Jenže Francie zapnula na plné obrátky a už v poločase vedla 4:0. Byť Seveřané věrni své pověsti statečně bojovali, dokázali už jen dvakrát snížit.

Nejvíc gólů v jednom zápase - ženy

Anglie - Norsko 8:0 (2022, skupinová fáze)

Góly: Meadová 3, Whiteová 2, Stanwayová, Hempová, Russová

A znovu rekordní pondělní zápas. Když Anglie porazila v zahajovacím utkání na Old Trafford před 70 tisíci diváky Rakousko těsně 1:0, asi nikdo nečekal, že ve druhém zápase takto "exploduje". Norsko přitom zdaleka není bezvýznamná země ženského fotbalu. V roce 2000 vyhrálo olympijské hry a kapitánkou současného týmu je opora Barcelony Caroline Graham Hansenová.

Anglie - Německo 2:6 (2009, finále)

Góly: Carneyová, Kelly Smithová - Prinzová 2, Gringsová 2, Behringerová, Kuligová

Evropský šampionát v Helsinkách byl pro německý ženský fotbal zřejmě absolutním vrcholem jedné velké éry a finálový duel s Anglií nabídl báječnou podívanou plnou gólových momentů. V zápase, který vedla jako rozhodčí Dagmar Damková, zkompletovalo Německo pátý titul z Eura v řadě, mezitím Němky vyhrály i dvakrát mistrovství světa.

Norsko - Itálie 5:3 (2005, skupinová fáze)

Góly: Klavenessová 2, Christensenová, Gulbrandsenová, Mellgrenová - Gabbiadiniová 2, Camporeseová

Norsko vědělo, že v posledním zápase základní skupiny potřebuje kromě vítězství i solidní brankový náskok. V anglickém Prestonu totiž na dálku bojovalo o postup do semifinále turnaje s Francií. Seveřanky proto hrály odvážně a ofenzivně a v poločase vedly 4:1. Nakonec ale stejně musely poděkovat Německu, které reprezentaci “galského kohouta” zdolalo třemi góly v závěru 3:0.

Francie - Dánsko 3:4 (2001, skupinová fáze)

Góly: Pichonová, Mugneretová, Blouinová - Kroghová 2, Bondeová, Anderssonová

V divoké přestřelce v německém Reutlingenu Francie brzy prohrávala o dva góly, ale ještě během úvodní půlhodiny stihla vyrovnat. Corine Lagacheová po přestávce chytila Kroghové penaltu, jenže Dánky znovu odskočily. Druhé srovnání skóre zařídila střelou z dálky Christine Blouinová, vítězství nakonec ale stejně bralo Dánsko. V poslední minutě Gitte Kroghová dorazila přímý kop Christiny Bondeové a krutá prohra znamenala pro Francii vyřazení.

Norsko - Švédsko 4:3 (1995, první semifinále)Góly: Aarønesová 2, Sandbergová, Waageová - Kalteová, Andelénová, Helen Johanssonová

Finálový turnaj měl tehdy jiný formát a semifinále se hrálo na odvetné zápasy. Norsko, které obhajovalo primát z roku 1993, doma v Kristiansandu třikrát prohrávalo, aby nakonec díky brankám Ann-Kristin Aarønesové a Anity Waageové otočilo skóre pro sebe. Semifinálový duel ale pro sebe stejně v odvetě rozhodly Švédky, které v Jönköpingu slavily postupové vítězství 4:1.