Anglie proti Rakousku na Old Trafford před 70 tisíci diváků. Začíná ženské Euro

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Anglie proti Rakousku na Old Trafford před 70 tisíci diváků. Začíná ženské Euro

Úřadujícími evropskými šampionkami jsou Nizozemky, ve finále v roce 2017 porazily Dánky 4:2.
Úřadujícími evropskými šampionkami jsou Nizozemky, ve finále v roce 2017 porazily Dánky 4:2.Profimedia
Před rekordní návštěvou více než 70 tisíc diváků odstartuje ve středu na stadionu Manchesteru United 13. Euro fotbalistek. Domácí reprezentantky, které v úvodním duelu v "Divadle snů" vyzvou Rakušanky, budou usilovat o premiérový triumf. Naopak o rekordní devátý se pokusí Němky. Titul z roku 2017 obhajují Nizozemky, Češky se na turnaj nekvalifikovaly.

Šestnáctičlenný turnaj se měl původně odehrát loni, kvůli pandemii koronaviru a posunutí mužského mistrovství Evropy a olympijských her byl ale o rok odložen. Hostit ho bude osm měst.

Schéma je tradiční: Ze čtyř základních skupin projdou vždy dva nejlepší celky do čtvrtfinále a pak se vyřazovacím způsobem bude hrát o finále, které je na programu 31. července v londýnském Wembley.

Rekord v návštěvnosti na ženském Euru padl ve finále v roce 2013 ve Švédsku v Solně, kde bylo v hledišti přes 41 tisíc lidí. Středeční návštěva na Old Trafford ale dlouho rekordní nezůstane, jelikož na finále ve Wembley už je prodáno přes 87 tisíc vstupenek.

Vedle Němek, Nizozemek a Angličanek jsou dalšími favoritkami Španělky, Francouzky, Švédky, Dánky či Norky. "Bude to nejvyrovnanější a nejkvalitnější mistrovství Evropy v historii. Taková konkurence tu ještě nebyla," uvedla německá trenérka Martina Vossová-Tecklenburgová, která jako hráčka ovládla Euro čtyřikrát.

Navzdory absenci fotbalistek bude mít Česko na turnaji zastoupení. Mezi 13 hlavních rozhodčích se dostala Jana Adámková a mezi asistentkami na čarách je Lucie Ratajová.