Dvanáctá pole position v sezoně. Kvalifikaci na závěrečný závod F1 v Abú Dhabí vyhrál Verstappen

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dvanáctá pole position v sezoně. Kvalifikaci na závěrečný závod F1 v Abú Dhabí vyhrál Verstappen

Max Verstappen může v Abú Dhabí vylepšit svůj rekord.
Max Verstappen může v Abú Dhabí vylepšit svůj rekord.Profimedia
Kvalifikaci na závěrečnou Velkou cenu Abú Dhabí vozů formule 1 vyhrál Max Verstappen (26) z Red Bullu. Už jistý trojnásobný mistr světa porazil na okruhu Yas Marina o 139 tisícin sekundy Charlese Leclerca (26) z Ferrari. Třetí dojel Australan Oscar Piastri (22) z McLarenu.

Verstappen získal dvanáctou pole position v sezoně a 32. celkově. Vyrovnal tím na sedmém místě historického žebříčku Brita Nigela Mansella. Nizozemský pilot zabojuje v nedělním závodě o 54. vítězství v kariéře, díky němuž by se osamostatnil před Sebastianem Vettelem v pozici třetího nejúspěšnějšího jezdce F1. Víc triumfů mají jen sedminásobní mistři světa Michael Schumacher (91) a Lewis Hamilton (103). Verstappen může vyhrát podevatenácté v sezoně a vylepšit vlastní rekord.

Nejrychlejší čas 1:23,445 zajel v úvodu třetí části kvalifikace. Monačan Leclerc, který vyhrál tři z předchozích čtyř kvalifikací, se na něj při posledním pokusu dotáhl, ale nepřekonal jej. Zklamaný byl Verstappenův týmový kolega Mexičan Sergio Pérez, který přišel kvůli porušení traťových limitů o nejrychlejší kolo a spadl z páté na devátou příčku.

Do první desítky se podruhé za sebou nedostal Hamilton. Britský jezdec Mercedesu byl jedenáctý. Ještě dřív skončila kvalifikace pro Carlose Sainze z Ferrari. Devětadvacetiletý Španěl vypadl už v první části a odstartuje šestnáctý.

Ferrari a Mercedes mezi sebou bojují v Abú Dhabí o konečné druhé místo v Poháru konstruktérů. "Stříbrné šípy" zatím drží náskok čtyř bodů. Nedělní závod začne ve 14:00 SEČ.

Kompletní výsledky kvalifikace F1