Rovanperä zdvojnásobil náskok a kontroluje vedení v Safari rallye, následuje ho Kacuta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rovanperä zdvojnásobil náskok a kontroluje vedení v Safari rallye, následuje ho Kacuta
Rovanperä zatím v Keni kraluje.
Rovanperä zatím v Keni kraluje.AFP
Dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä (23) vede s více než dvouminutovým náskokem keňskou Safari rallye. Fin nebyl v druhé etapě tak dominantní jako v pátek, kdy ovládl všech šest testů, a připsal si tentokrát jediný dílčí triumf, přesto před závěrečným dnem více než zdvojnásobil náskok před nejbližším pronásledovatelem.

Tím je před finále třetí soutěže v sezoně týmový kolega z Toyoty Takamoto Kacuta, který těžil z potíží soupeřů. Nejprve hned na úvod dne zažil kvůli zničené pneumatice pád z druhého místa na páté další pilot japonské značky Elfyn Evans.

Kacutu pak také připravil o druhou příčku defekt, ale vrátil se na ni vzápětí, protože na úvod odpoledního programu potkal stejný propad pořadím jako Evanse také lídra mistrovství světa Thierryho Neuvillea z Hyundai. Jeho příčinou byly pro změnu technické problémy, kvůli kterým opakovaně musel zastavit a před závěrečným dnem má ztrátu na lídra téměř dvanáct minut.

"Nebyl to náš den, příčinu problémů neznám, uvidíme v servisu. Budeme ale dál bojovat, nekončíme a vydáme ze sebe to nejlepším," prohlásil Neuville.

Evansovu a Neuvilleovu smůlu využil k posunu na třetí místo Francouz Adrien Fourmaux s fordem, jehož manko na první místo činí přes tři minuty. Čtvrtý Evans, britský vicemistr světa a letošní jednička Toyoty, po dalším defektu v závěru dne zaostává za pódiovým umístěním o více než dvě minuty.

V neděli je na program zbylých šest rychlostních zkoušek a Rovanperä po předloňském triumfu míří za druhým vítězstvím v Keni. "Máme dobrý náskok, tak jsme jeli opatrně. Byl to ale těžký den a zítra se to pokusíme dokončit," řekl Rovanperä. Jeho tým usiluje o čtvrté vítězství v Safari rallye za sebou. V roce 2021 a loni triumfoval Francouz Sébastien Ogier, s kterým se Rovanperä letos v šampionátu střídá.

Výsledky Safari rallye