Toyota vládla Safari rallye, obsadila první čtyři příčky. Vyhrál veterán Ogier

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Toyota vládla Safari rallye, obsadila první čtyři příčky. Vyhrál veterán Ogier

Sébastien Ogier znovu vyhrál Safari rallye.
Sébastien Ogier znovu vyhrál Safari rallye.Profimedia
Sébastien Ogier (39) vyhrál Keňskou rallye a při pátém startu v sezoně si připsal třetí prvenství. Jeho náskok před obhájcem vítězství a týmovým kolegou z Toyoty Kallem Rovanperäm (22) činil po 19 rychlostních zkouškách pouhých 6,7 sekundy. Tým japonské automobilky obsadil v Africe stejně jako vloni první čtyři místa, triumf zkompletovali Elfyn Evans (34) a Takamoto Kacuta (30). Martin Prokop (40) při třetím startu v Keni poprvé dojel do cíle a obsadil jedenácté místo, v kategorii WRC2 byl třetí.

Osminásobný mistr světa Ogier startuje jen ve vybraných závodech a v Keni zopakoval triumf z roku 2021. Jeho nástupce na světovém trůnu Rovanperä stejně jako v sobotu Francouzův náskok stahoval, oproti předchozímu dnu zlikvidoval více než polovinu manka, ale na změnu pořadí to finskému pilotovi nestačilo.

"Neuvěřitelné. Koukněte na to, i v power stage jsem dostal kamenem do čelního skla. Měli jsme takových potíží, tolik smůly, ale dotáhli jsme to do cíle," radoval se devětatřicetiletý Ogier po 59. vítězství v kariéře.

Výsledky Safari rallye

Rovanperä si nicméně upevnil vedení v šampionátu před Thierrym Neuvillem z Belgie, který sice za volantem hyundaie vyhrál závěrečnou power stage, ale byl to jeho jediný dílčí úspěch za celý víkend. V rallye obsadil až osmé místo, poté co nedokončil páteční první etapu kvůli poškozenému zavěšení kol.

Šampionát bude pokračovat za měsíc od 20. do 23. července v Estonsku.