Derby Week: Vyrovnaná kosa v Dolním Slezsku. Armádní klub a vzestup zaplacený mědí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Vyrovnaná kosa v Dolním Slezsku. Armádní klub a vzestup zaplacený mědí

Týdeník o nejvyhrocenějších rivalitách začínáme v Polsku.
Týdeník o nejvyhrocenějších rivalitách začínáme v Polsku.Livesport / Profimedia
Letní pauza od fotbalu je konečně za námi! Po několika týdnech okurkové diety se v Evropě rozbíhají nové ligové ročníky a los mnoha z nich nám, fanouškům, na jídelníček připravilo opravdové lahůdky hned od prvních kol. Těmi nejšťavnatějšími, ale zároveň i nejostřejšími fotbalovými pokrmy jsou derby – zápasy, které se neomezují jen na vychutnávání 90 minut zápasu, ale znamenají mnohem víc.

Derby jsou bitvy nesmiřitelných rivalů, u kterých vzájemné spory nezřídka prosakují přes stěny stadionů do života celých měst či regionů. O nejzajímavějších a nejdůležitějších derby, ke kterým se v rámci fotbalového světa v danému týdnu bude schylovat, vám budeme přinášet přehled a zajímavé příběhy v nové pravidelné rubrice Derby Week

Bitva chuligánů o Dolní Slezsko

Do pořádného fotbalového steaku se můžeme zakousnout už ve 2. kole polské Ektraklasy. V sobotu 29. července je od 20 hodin na programu derby Dolního Slezska (derby Dolnego Slaska) mezi dvěma největšími kluby z Dolnoslezského vojvodství na jihu země našeho severního souseda – Slaskem Wroclaw a Zaglebií Lubin.

Slask Wroclaw byl založen v roce 1947 v hlavním městě Dolního Slezska Wroclawi (česky Vratislavi), ve které žije více než 650 tisíc obyvatel. První název celku zněl Pionier (Pionýr) Wroclaw, o pár let později se klub stal armádním – Centralny Wojskowy Klub Sportowy Wroclaw. Z armádní historie vychází i přezdívka týmu a jeho fanoušků Wojskowi.

Jméno celého regionu (Slask, polsky Slezsko) klub do svého názvu přijal v roce 1957. Od roku 2011 je domovem Slasku Wroclaw krásný nový stadion Tarczynski Arena Wroclaw s kapacitou přesahující 45 000 diváků. Stadion byl jedním z hostitelských míst Eura 2012. Česká reprezentace zde odehrála všechny své zápasy v základní skupině: s Ruskem (1:4), Řeckem (2:1) a domácím Polskem (1:0).

Lubin, sídlo klubu Zaglebie, leží 70 kilometrů západně od Wroclawi a žije v něm přes 70 tisíc lidí. První předchůdce Zaglebie Lubin byl založen místními členy Mládežnické organizace Asociace dělnických univerzit (Organizacja Mlodziezy Towarzystwa Uniwersytetów Robotniczych – OMTUR) v roce 1945. V prvních letech existence tým působil pouze na regionální úrovni. Vše se však změnilo, stejně jako situace v celém Lubinu, v roce 1957. To totiž byla v okolí města objevena bohatá ložiska mědi. Založením měděného dolu se Lubin stalo jedním z hlavních průmyslových center socialistického Polska.

I místní fotbalový klub díky nově nabytému bohatství získal ambici začít soupeřit s těmi nejlepšími, na celonárodní úrovni. Vlastníkem klubu se stala přímo státní těžařská společnost KGHM Polska Miedz (a je jím dodnes). Celek změnil svůj název nejprve na Górnik (Horník), později na stávající Zaglebie (výraz pro těžební pánev, místo výskytu nerostné suroviny). V 70. letech 20. století se klub dostal z oblastních soutěží do druhé nejvyšší ligy, v 80. letech se poté poprvé probojoval mezi elitu. Domácí utkání Zaglebie od roku 2009 hostí moderní Stadion Miejski pro 16 000 diváků. Fotbalistům a fanouškům klubu se přezdívá Měďaři (Miedziowi).

O punc nejlepšího dolnoslezského klubu v minulosti, ještě před "měděným" vzestupem Lubinu a tamního klubu, bojovaly se Slaskem Wroclaw jiné kluby, jako například Górnik Walbrzych. Během posledních více než čtyř desetiletí se však jako druhý nejlepší klub regionu, a tudíž jako největší rival Slasku Wroclaw, vyprofiloval právě tým Zaglebie Lubin.

Oba kluby dosáhly v historii, a to i poměrně nedávné, velkých úspěchů. Slask Wroclaw vyhrál v roce 1977 svůj první ligový titul. Získal dvakrát Polský pohár (1976, 1987), dvakrát Polský superpohár (1987, 2012) a jednou ligový pohár (2009). Druhý ligový titul Slask vybojoval v sezoně 2011/2012. I Zaglebie Lubin je dvojnásobným polským mistrem. Titul Lubin získal v letech 1991 a 2007. V roce 2007 se hráči Zaglebie radovali i ze zisku superpoháru.

Často zásadnější, než je získávání trofejí, je však uspět v derby, nenechat se porazit od nenáviděných soupeřů. To platí především pro určitou skupinou fanoušků – ultras. Ti jsou, zvlášť v Polsku, nedílnou a velmi významnou součástí fotbalové kultury. Hooligans Slasku Wroclaw jsou jedna z nejpočetnějších a nejproslulejších (byť často spíš v negativním slova smyslu) ultras frakcí polského fotbalu. Její členové zastávají často radikálně pravicové názory. Vzhledem k historické zášti vůči bývalé polské komunistické vládě stále není neobvyklé vidět na tribunách antikomunistická hesla. Chuligáni vyznávající barvy Slasku se nazývají jako Šlechta z Wroclawi (Szlachta z Wrocławia). I tím se chtějí povýšit nad Měďaře z průmyslového Lubinu.

Složité vztahy polských chuligánů

Fotbalové chuligánství se v Polsku od 70. let 20. století rozvinulo v silný fenomén, který se rozsahem historicky v klidu vyrovná hooligans na Britských ostrovech, přičemž je v současnosti svou četností, aktivitou i radikálností už i překonává. Vztahy mezi jednotlivými frakcemi jsou složité, nejsou nastaveny jako "všichni proti všem."

Jedním z typu vztahu mezi skupinami fotbalových ultras je přátelství (polsky zgoda). Jedná se o alianci mezi hooligans dvou nebo více klubů. Příznivci Slasku jsou ve "shodě" například s ultras Lechie Gdansk nebo Motoru Lublin. Zaglebie Lubin je v alianci s fanoušky Arky Gdynie. Existují však i přeshraniční zgody – hooligans Slasku jsou spřátelení s příznivci maďarského Ferencvárose nebo s ultras SFC Opava z Česka (proti kterým stojí v opozici aliance ultras Baníku Ostrava a polského GKS Katowice).

Opačný, tedy nenávistný vztah mezi frakcemi fotbalových chuligánů se v polštině nazývá kosa. Typickým příkladem jsou vztahy fanoušků, jejichž kluby spolu hrají derby, nebo klubů z různých regionů a velkých měst, které si vzájemně konkurují i jinak než na fotbalových trávnících.

Specifickou formou vztahu mezi hooligans jsou takzvané dohody (układy) o spolupráci, které jsou často jen dočasné. Čtvrtý typem je vztah čistě neutrální.

Ultras obou největších dolnoslezských klubů – Slasku Wrocław a Zaglebie Lubin – jsou samozřejmě v té nejvyhrocenější opozici, kose. O to zajímavější a důležitější bude pro oba kluby, pro obě města, ale i pro celý region sobotní derby Dolního Slezska.

Derby číslo 51

Co se týče získaných trofejí, o něco lépe je na tom Slask, ale v rámci bilance vzájemných zápasů mírně vévodí Zaglebie. Z dosavadních 50 střetnutí se z vítězství radovali 21krát fotbalisté Zaglebie Lubin, 17krát vyhrál Slask Wrocław a ve 12 případech derby skončilo remízou. Poslední derby v lednu 2023 na stejném místě, na stadionu ve Wroclawi, skončilo pro domácí Slask debaklem 0:3. Lubin je v derby Dolního Slezska tři zápasy v řadě neporažen. Slask navíc v posledních dvou sezonách jen tak tak udržel prvoligovou příslušnost.

Poslední vzájemné zápasy mezi rivaly.
Poslední vzájemné zápasy mezi rivaly.Livesport

V minulém ročníku unikl sestupu dokonce pouze o jediný bod. Tým Zaglebie Lubin obsadil 9. příčku. V prvním kole sezony 2023/2024 dokázal Lubin otočit zápas proti Ruchu Chorzów na konečných 2:1 ve svůj prospěch, Slask naopak v poslední desetiminutovce ztratil vedení na půdě Korony Kielce a získal pouze bod. V sobotním derby Dolního Slezska s pořadovou číslovkou 51 tak mají domácí co napravovat.

Další derby týdne

Na která derby se můžeme těšit?
Na která derby se můžeme těšit?Livesport

sobota 29. července

13:00 – Švédsko – Superettan

Östersund FK vs. GIF Sundsvall

Norrlandsderbyt (Norrlandské derby)

Östersund je známý především díky biatlonu, ale v létě se pozornost sportovních fanoušků ve středním Švédsku obrací významně i k derby tamních dvou klubů. Švédská nejvyšší soutěž Superettan je v polovině (hraje se systémem jaro-podzim). Domácí Östersund FK figuruje na 6. místě tabulky, Sundsvall je na 12. příčce, oba týmy ale dělí pouhé 3 body.

neděle 30. července

21:05 – Chorvatsko – HNL

Hajduk Split vs. HNK Rijeka

Jadranski derby (Jadranské derby)

Jadranské derby mezi dvěma největšími kluby z pobřežních chorvatských měst Splitu a Rijeky je proslulé bouřlivou atmosférou, kterou mají na svědomí fanouškovská uskupení obou klubů – takzvaná Torcida Hajduku Split a Armada, která stojí za fotbalisty HNK Rijeka.

19:15 – Norsko – Eliteserien

Bodö/Glimt vs. Tromsö IL

Slaget om Nord-Norge (bitva o sever Norska)

17:00 – Norsko – Eliteserien

SK Brann vs. Viking FK

Vestlandsderby (Vestlandské derby)

Norská Eliteserien bude v 16. kole (také se hraje systémem jaro-podzim) ve znamení derby. V souboji dvou klubů zpoza polárního kruhu se utká jednoznačný lídr tabulky (Bodö/Glimt, 41 bodů) se 3. Tromsö (30 bodů). Ve druhém víkendovém derby se střetnou kluby reprezentující dva významné norské přístavy. SK Brann sídlí v Bergenu, Viking FK ve Stavangeru. Navíc jde také o souboj celků z širšího čela tabulky – Brann je aktuálně na 5. pozici (27 bodů), Viking drží 2. příčku (32 bodů).