Pět událostí ligového kola: Stará Sparta, Kováčův strach a hořká derniéra Bílka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Stará Sparta, Kováčův strach a hořká derniéra Bílka
Plzeň v domácí derniéře Michala Bílka prohrála s Bohemians.
Plzeň v domácí derniéře Michala Bílka prohrála s Bohemians. @fcviktorkaplzen
Hlavní událostí předposledního kola nadstavbové části FORTUNA:LIGY je jednoznačně titul Sparty, která se jej dočkala po devíti letech. To podzimní mistr pije kalich hořkosti až do dna – Michal Bílek domácí derniéru výhrou neoslavil a kapitán Viktorie Plzeň Lukáš Hejda se omlouval. Pardubice si ve skupině o záchranu zajistily baráž, kouč Radoslav Kováč má ale starosti o zraněnou gólmanskou jedničku Florina Nitu. Ještě ve větších potížích je Brno, v němž Jakub Řezníček prožívá nejdelší sérii bez vstřelené branky od sezony 2016/2017.

Lepší doma i v Evropě?

A je hotovo! Sparta se po devíti letech dočkala a své mimořádně úspěšné jaro dotáhla až k vytouženému titulu, na Slovácku jí k němu stačila bezbranková remíza. Slavia sice po výhře v Olomouci teoreticky ještě bodově může Spartu dotáhnout a bude mít lepší skóre i vzájemné zápasy, leč rozhoduje ovšem pořadí po základní části.

Pražané se v Uherském Hradišti museli obejít bez vykartované dvojice Jan Kuchta, Kaan Kairinen. Zranění nepustilo do hry trio Tomáš Čvančara, Casper Höjer, David Pavelka a kvůli narození potomka a menšímu poranění scházel i Lukáš Haraslín. Titulovou bitvu ale Sparta zvládla.

"Jsem strašně šťastný, že jsem u toho, kdy je Sparta zase nejlepší v republice. A všechno napovídá k tomu, že to bude zase ta stará Sparta, která tady bude dominovat," vyprávěl v rozhovoru pro O2 TV Sport evidentně dojatý kapitán Ladislav Krejčí.

"Nervy jsem měl obrovské, jelikož jsem nemohl ovlivnit výsledek. Ráno bylo skutečně krušné, byl jsem nervózní, ale máme to v kapse! Jsme šampioni," hovořil pro změnu nejlepší střelec, čtrnáctigólový Kuchta.

"Osobně zažívám velký úspěch. Přišel jsem do nové země, nové soutěže a hned titul. Navíc s týmem, kterému se to dlouhodobě nedařilo. Jsem hrdý na to, co jsme dokázali. Ale samozřejmě nic nekončí, chceme být ještě lepší a máme před sebou velké cíle. A to nejen doma, ale i v Evropě," doplnil své klíčové hráče kouč Brian Priske. 

Nedělní bitva o existenci

Martin Hašek převzal brněnskou Zbrojovku na 13. místě s pětibodovým náskokem na poslední pozici. Kolo před koncem nadstavbové části je ale situace podstatně horší. Zbrojovka po remíze s Teplicemi spadla na poslední pozici a v závěrečném kole musí zdolat na domácí půdě Zlín, aby si zajistila alespoň baráž.

K mizerné pozici Brna přispívají i střelecky nevýrazné výkony kapitána Jakuba Řezníčka. Ten se pravděpodobně stane nejlepším střelcem soutěže, už v sedmi po sobě jdoucích zápasech ale neskóroval. Takovou sérií se ve Zborjovce "pyšnil“ naposledy při svém prvním angažmá v sezoně 2016/17. Tehdy vstřelila Zbrojovka jen 32 branek, se záchranou ale problém neměla.

Martin Hašek v Brně zatím velkou parádu neudělal.
Martin Hašek v Brně zatím velkou parádu neudělal.@FCZbrojovkaBrno

Bitva o záchranu je na programu v neděli od 17:00. A Řezníček i celé Brno ví, že musí Zlín porazit, jinak si opět po roce mezi tuzemskou elitou opět zahraje o patro níž.

Sigma šokovala Slavii

Takto zaskočená Slavia byla naposledy v ročníku 2005/06, kdy doma s Jabloncem prohrávala o dvě branky už po čtyřech minutách. Duel ale nakonec zvládla i přesto, že stejné skóre platilo ještě v 75. minutě, o vítězství sešívaných tehdy rozhodl Dušan Švento.

Podobná situace se odehrála i nyní, Olomouc doma zaskočila úřadujícího vicemistra a po šesti minutách taktéž vedla o dvě branky. Lepší start do utkání měla Sigma naposledy v sezóně 1987/88, to stejným rozdílem vedla v Trnavě už po dvou minutách. Jenže tehdy prohrála 6:4 a body nezískala ani tentokrát doma proti Slavii.

Slávisté nakonec zápas v Olomouci zvládli, vyhráli 3:2.
Slávisté nakonec zápas v Olomouci zvládli, vyhráli 3:2.@slaviaofficial

"Vstup byl katastrofální. Soupeře byl všude dříve, byl mnohem lepší, navíc hned poté trefil tyčku. Chtěl jsem desetkrát vystřídat, ale naštěstí se to po vstřelené brance zlomilo," uvedl pro klubový web Jindřich Trpišovský.

"Z výsledku jsme zklamaní, ale myslím, že se nemáme za co stydět. Také si myslím, že za předvedený výkon jsme si zasloužili alespoň bod," hodnotil konečnou porážku 2:3 Václav Jílek.

Jistá baráž, ale obavy o Nitu

Radoslav Kováč ve druhém kole nadstavby Florina Nitu vyzdvihoval za dvě zneškodněné penalty proti Brnu, po minulém kole jej ale ostře kritizoval za obrovskou hrubku v závěru utkání. A nyní se na adresu rumunského gólmana musel vyjadřovat opět.

Kmenový hráč Sparty působil tentokrát bezchybně, v první půli si poradil s náročnou střelou Jana Chramosty a spolehlivě likvidoval i centrované míče. Jenže v závěru první půle si Nita poranil rameno a do druhé půle už nenastoupil. Pardubice si sice zajistily baráž, je ale otázkou, zda u toho Nita bude. Na programu je totiž už za týden.

 O osudu pětatřicetiletého brankáře rozhodnou až podrobná vyšetření. "Věřím, že bude v pořádku," pronesl kouč Radoslav Kováč na tiskové konferenci s tím, že detailnější informace o zranění své brankářské jedničky zatím nemá.

Slzy a omluva kapitána

Michal Bílek si své loučení v Doosan Aréně představoval zcela jistě jinak. Plzeňští si každopádně dopijí svůj kalich hořkosti až do dna. V domácím prostředí nestačili na Klokany a na již jistého mistra ztrácí neuvěřitelných dvacet bodů.

"Výsledek je špatný, těžko jsme se dostávali do kombinace, Bohemka hrála naopak chytře. Mrzí mě moc, že jsme poslední zápas v této sezóně nevyhráli. V Plzni jsem prožil dva roky a rok a půl z toho byl famózní. Vyhráli jsme ligu, postoupili do Ligy mistrů a stali se i podzimním mistrem. Na jaře si to ale vyžíráme až do dna. Každopádně budu na angažmá ve Viktorce vzpomínat v dobrém," hovořil po dalším nezdaru kouč Michal Bílek.

Jemu i fanouškům se poté omlouval kapitán klubu Lukáš Hejda. A to i se slzami v očích. "Sám za sebe jsem se chtěl rozloučit s trenérem úplně jinak. Tenhle frajer si to nezasloužil, to mě šíleně mrzí. Nechal v Plzni neskutečnou stopu, loňský rok byl naprosto fenomenální. Se spoluhráči jsme si říkali, že jsme ještě nezažili kouče, za kterým by takhle šla celá kabina. A my to završíme doma takovou ostudou," mrzelo kapitána.

Definitivní rozlučku prožije Bílek s Plzní v posledním kole nadstavby na půdě již jistého mistra – a nic jednoduchého to skutečně nebude.