Brian Priske: Spartu k titulu dotáhl profesionál, co vytvořil silný tým

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Za oponou Priskeho práce: Profesionál s lidskou tváří, který vytvořil silný tým
Tomáš Rosický a Brian Prisek, dva ze strůjců sparťanského titulu.
Tomáš Rosický a Brian Prisek, dva ze strůjců sparťanského titulu.Profimedia
Když loni na konci května nevyšla jednání sportovního ředitele Tomáše Rosického (42) s Adrianem Guľou (47), objevila se za pár dní překvapivá zpráva – novým trenérem Sparty se stává Brian Priske (46). O pár dní později už dánský kouč pózoval na Letné. Byl to další zahraniční experiment. Tentokrát už ovšem daleko úspěšnější, než tomu bylo před lety. O rok později totiž trenér vrátil Spartu po devíti letech na ligový trůn. Jak si získal hráče a co se měnilo za dveřmi klubu?

Václav Jílek, Václav Kotal, Pavel Vrba… To jsou trenéři, kteří se snažili nejslavnější český fotbalový klub před Brianem Priskem resuscitovat. Marně. Dovést Spartu na vrchol dokázal až muž ze zahraničí, což jen vyvrátilo teze mnohých expertů, že cizinec nemůže v českém prostředí uspět.

"Brian byl jako trenér formován systémem Midtjyllandu, který má za cíl vyhrávat, rozvíjet hráče a dávat příležitost mladým talentům. To jsou stejné cíle, jaké máme i my ve Spartě. S tímto způsobem práce dokázal vyhrát titul v dánské lize a následně postoupit přes kvalifikaci do skupinové fáze Ligy mistrů," vítal Priskeho Rosický.

Fanoušci hýřili nadšením. V živé paměti měli, jak dánský trenér vyřadil s Midtjyllandem rivala Slavii v přímém boji o účast v Lize mistrů. Priskemu jako by tato skutečnost přinesla plusové body již na samotném začátku nového angažmá.

V Dánsku se divili

"V Dánsku se na to ale lidé dívali, že dělá spíš krok dozadu," přibližuje Svend Frandsen, senior editor dánské redakce Livesport Zpráv. "Priske s Midtjyllandem vyhrál ligu, dovedl jej do Ligy mistrů... O české lize toho tu lidé zase tolik nevědí. To už se tu víc mluvilo o jeho angažmá v Antverpách, jelikož belgická liga je nám bližší."

Nezdar v Belgii byl však zapomenut. Priske měl být jedním z posledních pokusů Rosického na úspěch. Po minulé sezoně totiž někdejší záložník Arsenalu či Dortmundu nabídl vedení rezignaci. Šéf klubu Daniel Křetínský ji však nepřijal, a naopak dal Rosickému za úkol přivést náhradu za nevydařený projekt s Vrbou.

Priske začal v Praze ve velkém stylu. Hodně mluvil, vyzařovala z něj pozitivní energie a hráče v přípravě rozhodně nešetřil. Jeho pravá ruka přes fyzickou přípravu Christian Clarup ničil tým náročným programem. Úvodní yo-yo test vyloženě kosil jednoho sparťana za druhým. Hráči polykali enormní dávky.

"Je to pro nás úplně něco jiného, než na co jsme byli dosud zvyklí. Ale to rozhodně není nic špatného, naopak si myslím, že nám to může hodně pomoct a bude to přínosem," glosoval letní přípravu slovenský obránce Dávid Hancko, jemuž letní dřina následně pomohla k okamžité adaptaci ve Feyenoordu Rotterdam.

Upravil se i tréninkový cyklus a denní režim tradičně začíná snídaní ve strahovském tréninkovém centru. Nově složený realizační tým naordinoval sparťanům jasný řád, podle kterého se jede. Program se line od ranní deváté hodiny až do odpoledne. Ne všem hráčům zpočátku změny voněly. Mnohdy to totiž na Strahově vypadalo, jako když klasická příprava trvá i v průběhu sezony… Dnes už všichni vědí, že tvrdá práce stála za to.

Zároveň Priske vždy chránil klub. Na tiskových konferencích kličkoval při dotazech na horší kvalitu kádru a případné posílení. Hráče stahoval pod svůj ochranný deštník a málokdy je podrobil veřejné kritice. Chyby často bral na sebe. Své svěřence však brzy získal na svou stranu. "Dřív jsem chodil z nevydařeného zápasu naštvaný, ale dnes mě to kvůli trenérovi mrzí dvojnásob a jsem vyloženě nas…," prohodil jeden ze sparťanů během sezony.

Lidé z klubu tvrdí, že Spartu už během necelého roku posunul o velký kus dál. Ukázal jí, jak vypadá profesionalita v zahraničí. Když rudí před pár týdny vyhráli poslední derby nad Slavií, ohlásil v šatně za obrovských ovacích dvoudenní volno. Druhý den však už v sedm hodin ráno seděl v kanceláři na Strahově a pracoval…

Pověstné kolečko

Ovšem soutěžní rozjezd ve Spartě měl do ideálu daleko. Tým absolutně nezvládl 2. předkolo Konferenční ligy s norským Vikingem a ostudně opustil soutěž na samotném začátku. Ligu otevřel porážkou s Libercem a dodatečným pětizápasovým distancem pro letní posilu Jana Kuchtu

Hned po zápase Priske svolal hráče přímo na trávníku do kruhu a vzniklo pověstné "Priskeho kolečko", ve kterém si vezme slovo trenér či hráč a promlouvá k ostatním. Když se rituál opakoval, začal rodák z Horsensu čelit posměškům a ironickým poznámkám, že jde jen o bezúčelné gesto.

Na přelomu srpna a září Sparta začala nabírat vodu. Ztratila body se Zlínem, Jabloncem či Teplicemi a po devátém kole ztrácela na první Plzeň devět bodů. A když vybouchla v derby na hřišti Slavie 0:4, bylo jasné, že situace je zlá.

Nic tehdy nenasvědčovalo tomu, že bude líp. Objevovaly se první pochyby o cestě severského odborníka. Na vrub mu šlo, že tým nedostatečně připravil na souboj s rivalem. Že i nadále trvá na neefektivní taktice a odmítá razantní změny. Přesto klub nezpanikařil. Vedení zachovalo chladnou hlavu, Rosický trenéra podržel. Téma předčasného konce nebylo vůbec na stole. 

Podle informací Livesport Zpráv i samotný trenér a jeho kolegové zachovali klid. Ostatně jako převážně celou sezonu. To je totiž podle mnohých, kteří s Priskem přišli do kontaktu, Dánova silná stránka – za jakékoliv situaci zůstává soustředěný a udržuje pozitivní náladu. Dalo by se říct, že v něm klub našel nejen kvalitního trenéra, ale i dobrého psychologa. Na tým nepřenáší zbytečnou nervozitu, která by se mohla projevit na hřišti. Nedělá rozdíly mezi cizinci. Bere všechny stejně a snaží se vytvořit jednotný celek.

Jak jinak si vysvětlit, že k sobě dokázal napasovat Kuchtu a Tomáše Čvančaru? Dva kohouty, kteří se před svým setkáním na Letné nemuseli. Druhý kvůli tomu dokonce i odmítl transfer k rivalovi. Dnes se předhánějí v tom, kdo komu nahraje na více branek.

Férovost a emotivní proslovy

Na hráče zbytečně Priske nezvyšuje hlas. Nečekejte od něj "Fergusonův fén" po každé hrubce. Od toho jsou šéfové kabiny. Naopak hráči si chválí, že je k nim lidský. Často s nimi komunikuje, stejně jako s ostatními zaměstnanci klubu. Když budete mít štěstí a potkáte ho ve městě v tramvaji a zkusíte jej oslovit, pravděpodobně vás neodbyde. Existuje několik případů, kdy se Priske ochotně pustil do konverzace s fanoušky či lidmi, kteří jej zkrátka poznali a chtěli si povídat.

Jednou z dalších cenných vlastností v kabině je trenérova férovost. Každý má u něj šanci. Pokud se mu hráč prodá v tréninku, je velká naděje, že se podívá na trávník i v zápase, což všichni velmi rychle poznali a vzali za své. Oproti minulým sezonám, kdy si trenéři jeli podle svých zvyklostí, je to pro tým příjemná změna. Stejně jako emotivní proslovy, kdy těsně před výkopem pumpoval hráče do varu. To jsou malinké střípky, které postupně vyskládaly celkový obraz Priskeho práce.

Ono podzimní prohrané derby však na Letné přece jen něco změnilo. Dán povolil a upravil taktiku i rozestavení, Sparta přešla na hru se třemi stopery a po 11 letech vyhrála v Plzni. A když zvládla i další zápasy, pochyby o sázce na zahraničního kouče postupně slábly.

Přesto se na sparťanské cestě objevily složité překážky. Třeba i z vlastních řad, když skalní fanoušci zasypali hrací plochu během zápasu se Slováckem pyrotechnikou. Priske tehdy neváhal a společně s kapitánem Ladislavem Krejčím se vydal naštvaný sektor umravnit. Pro někoho další z jeho gest, ale o to silnější pozici nyní má, když své činy podpořil i úspěchem.

A když už se zdálo, že Sparta najela na vlnu dobrých výsledků, přišla další situace, se kterou se musel klub vypořádat – dosavadního asistenta Thomase Nörgaarda zlákalo dánské Sönderjyske a jeho nástupcem pro jarní část sezony se stal Lars Friis. Tým však tato událost paradoxně posílila.

Nenápadný šedovlasý chlapík má podle mnohých lví podíl na zlepšené hře Letenských v průběhu jarní části sezony. Zatímco Priske se věnuje defenzivě a obecně zastřešuje tréninkový proces, ofenziva spadá pod Friise, který i v průběhu zápasů od lajny neustále instruuje hráče.

Sparta jako odrazový můstek

Závěr sezony už Sparta dohrávala "na morál". Bylo znát, že její fotbal není tak pohledný jako v první polovině jara. Hráči chyběli kvůli zranění, forma se vytrácela, ovšem touha sáhnout si po devíti letech na ligovou trofej byla ohromná. Klíčové bylo derby v nadstavbě, díky kterému se Sparta odpoutala od městského rivala na pět bodů. Nervy pracovaly na plné obrátky. A tak se lidé mohli dočkat i Priskeho projevení prvních velkých emocí přímo na lavičce, když v derby u lajny vyjel na slávistu Lukáše Provoda, aby i on ukázal hráčům na hřišti, že zápasem žije a nejsou v tom sami.

Sparta nakonec zápas zvládla podobným stylem jako podzimní šlágr v Plzni – nehnala se zběsile do útoku, spíš vyčkávala, hru nechávala na soupeři. Na západě Čech ke třem bodům stačila jedna branka. Třetí jarní derby se i přes defenzivní přístup domácích rozjelo v přestřelku. Neatraktivní hra Priskeho týmu byla po utkání podrobena kritice. 

Sám kouč přiznal, že kvůli výsledku sešel z vlastní nastolené cesty. "Obětovali jsme sami sebe a naší filozofii. Hlavní ambicí je získat titul. Myslím, že i fanoušci na tribunách pochopili, k čemu směřujeme, a skvěle nás podporovali," řekl. Nakonec víra a pozitivní přístup přinesly Spartě vytoužený titul. A Priskeho první slova? Vzpomněl si na Rosického a dal mu veškerý kredit za jeho práci. Opět zůstal pokorný. Nechal úspěch celému týmu.

Tabulka skupiny o titul FORTUNA:LIGY
Tabulka skupiny o titul FORTUNA:LIGYLivesport

Doma v Dánsku vše pozorně sledovali. "V zahraničí působilo hned několik našich trenérů, ale nikdo nedosáhl většího úspěchu. Jedinou výjimkou je snad jen Thomas Frank (Brentford), ale Ebbe Skovdahl, Kasper Hjulmand, Glenn Riddersholm venku narazili,“ oceňuje Priskeho práci krajan Frandsen z dánské redakce.

A co dál? Sparta má jasno – v létě se zúčastní pravděpodobně 3. předkola Ligy mistrů a bude doufat v Priskeho další zázrak, případně úspěšnou kampaň v Evropské či Konferenční lize.

Zároveň si ale svého trenéra už bude muset chránit. Své plány už dost možná střádají i na severu Evropy. "Rozhodnutí jít trénovat Spartu lidé vnímali jako odrazový můstek k tomu, aby Brian ukázal, že v budoucnu může vést FC Kodaň, a zisk titulu v Česku mu pravděpodobně znovu otevře dveře," myslí si Frandsen.