Arsenal splnil povinnost, porazil Luton a je první. Foden proti Aston Ville zazářil hattrickem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal splnil povinnost, porazil Luton a je první. Foden proti Aston Ville zazářil hattrickem

Aktualizováno
Ödegaard byl prvním střelcem Arsenalu.
Ödegaard byl prvním střelcem Arsenalu.AFP
Arsenal si ve 31. kole Premier League splnil povinnost a porazil doma Luton 2:0. Hosté přijeli na stadion jednoho z aspirantů na konečné prvenství bez řady opor, což ještě zvýšilo už tak vysoké šance domácích na vítězství. Nic na tom nezměnila ani rotace v sestavě, kterou si připravil lodivod Londýňanů Mikel Arteta. V základní jedenáctce však ponechal kapitána Martina Ödegaarda (25), jenž ve 24. minutě rozhodl a posunul Kanonýry do čela tabulky. Manchester City porazil Aston Villu jasně 4:1, třemi góly se o to postaral Phil Foden (23).

Arsenal – Luton 2:0

Utkání bylo již od úvodních minut v jasné režii domácích a jejich tlak nakonec vedl ve 24. minutě k první trefě. Povedenou spolupráci Kaie Havertze s Ödegaardem zakončil norský šikula zevnitř pokutového území tvrdou ranou k levé tyči.

Tak vypadal Ödegaardův zásah.
Tak vypadal Ödegaardův zásah.Opta by Stats Perform

Arsenal se i nadále dostával do dobrých příležitostí. Po půlhodině hry mohl Ödegaard zaznamenat kromě gólu také asistenci, střelu Emila Smithe Rowa ale skvěle zlikvidoval Thomas Kaminski, jenž se o několik minut později vytáhl i proti Havertzovi. V závěru první půle jej ovšem překonal vlastní spoluhráč Daiki Hašioka, který si po přihrávce od Smithe Rowa nešťastně srazil míč do sítě.

Po změně stran tempo hry podle předpokladů opadlo a Kanonýři v poklidu kontrolovali dvoubrankové vedení. Kloboučníci sice měli ve druhé půli na kopačkách míč mnohem častěji než v té první, do šancí je ovšem domácí obrana, jež v roce 2024 obdržela jen čtyři ligové góly, nepouštěla.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Diváci na Emirates Stadium se nakonec ve druhém dějství dočkali pouze jedné střely na branku, kterou vyslal až v 88. minutě Eddie Nketiah, Kaminski však vyškrábl míč na roh. Gunners to ale mrzet nemuselo, neboť si i přesto dokráčeli pro pohodové tři body.

Brentford – Brighton 0:0

Hned z prvního náznaku akce mohli domácí skórovat, Yoane Wissa ovšem nedokázal usměrnit mezi tři tyče míč, který mu byl z křídla naservírován na hranici malého vápna. Včely jako by se po velké šanci zasekly a nervózním výkonem přenechaly iniciativu hráčům Albionu. Ve 33. minutě se přesto dostal do obrovské šance Ivan Toney, z blízkosti ale dokázal vyslat pouze slabou střelu po zemi přímo na brankáře.

Největší příležitost první půle zapsal až těsně před jejím koncem Lallana, který prudkou střelou z hranice vápna jen o chloupek minul levou tyč. V nastaveném čase byl ještě hlavní rozhodčí povolán k monitoru, aby posoudil potenciální penaltový faul, Andrew Madley ovšem Rackům pokutový kop nepřiřkl.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Tempo zápasu se po pauze zrychlilo, na gólové příležitosti byl ovšem nadále skoupý. Změnit to mohl Simon Adingra, nicméně ani on v dobré pozici nedokázal stlačit míč tak, aby mířil mezi tři tyče.

Domácí zvyšovali s blížícím se koncem utkání aktivitu a poslali na trávník i nové tváře včetně Bryana Mbeuma, který se teprve nedávno vrátil po více než tříměsíční odmlce způsobené zraněním kotníku. Ani on však nedokázal najít recept na obranu The Seagulls, stejně jako na druhé straně hřiště Julio Enciso dalekonosným pokusem nevyzrál na Marka Flekkena.

V nastavení měl vítězství na kopačce Welbeck, jeho pokus na vzdálenější tyč ale letěl těsně vedle.

Manchester City – Aston Villa 4:1

Domácí do zápasu vstoupili tím nejlepším možným způsobem, když se již v 11. minutě prosadil Rodri. Gólovou akci odstartovala milimetrově přesná přihrávka od Phila Fodena, který našel na pravé straně Jérémyho Dokua. Belgický křídelník následně skvělým pasem pod sebe vybídl klíčového záložníka Citizens, jenž se z první nemýlil.

The Sky Blues ovšem radost příliš dlouho nevydržela, jen o devět minut později totiž dokázal vyrovnat z brejkové situace Jhon Durán. Mladý Kolumbijec si před pokutovým územím fantasticky narazil míč s Morganem Rogersem a poté jej umístil placírkou k pravé tyči.

V nastaveném čase se ale hráči Manchesteru City dostali k přímému kopu z nebezpečné pozice. Ke standardní situaci se postavil Foden a díky děravé zdi Villans propálil balon až do sítě.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Domácí byli i po změně stran dominantnější na míči, v 55. minutě je ale musel podržet výborným zákrokem Stefan Ortega, jenž vyškrábl nad břevno ránu od Douglase Luize.

Po hodině hry ovšem přispěchali s další brankou fantasticky hrající Rodri s Fodenem. Španěl šikovně prokličkoval přes defenzivní blok hostů, předložil míč na hranici velkého vápna svému parťákovi, který jej z první poslal přesně k pravé tyči.

Od Fodena to však nebylo poslední slovo, neboť v 69. minutě završil po krásné dalekonosné střele pod břevno hattrick.

Tak se na hřišti pohyboval Foden.
Tak se na hřišti pohyboval Foden.Opta by Stats Perform

Tabulka Premier League