Chiellini ukončil kariéru. Bylo to nejkrásnější dobrodružství mého života, vzkázal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Chiellini ukončil kariéru. Bylo to nejkrásnější dobrodružství mého života, vzkázal
Giorgio Chiellini hrál poslední rok a půl za Los Angeles FC.
Giorgio Chiellini hrál poslední rok a půl za Los Angeles FC.Profimedia
V zámoří o víkendu vyvrcholila sezona MLS a s ligovým ročníkem skončila i jedna velká kariéra. Poslední profesionální zápas za sebou má Giorgio Chiellini (39), ikona novodobého italského fotbalu, někdejší kapitán Juventusu i Squadry Azzurry a mistr Evropy.

Italský obránce strávil poslední rok a půl v Los Angeles FC. Před rokem se stal šampionem MLS a se spoluhráči měl nakročeno k obhajobě titulu, čáru přes rozpočet jim ale ve finále udělal Columbus Crew.

"Byl jsi (fotbale) nejkrásnějším a nejvášnivějším dobrodružstvím mého života," napsal Chiellini na sociálních sítích. "Byl jsi mi vším. Prošel jsem s tebou jedinečnou a nezapomenutelnou cestu."

"Nyní je však čas začít nové kapitoly, čelit novým výzvám a napsat další důležité a vzrušující stránky života," dodal rodák z Pisy, jenž má ve své sbírce devět italských titulů a pět domácích pohárů.

Jeho kariéru nezastavilo ani vážné zranění kolenních vazů z roku 2019, po zotavení se dokázal vrátit zpět a s italskou reprezentací triumfoval na evropském šampionátu.

Celkem národní dres oblékl ve 117 zápasech, což jej v historických tabulkách řadí na páté místo. S Itálií si zahrál také na MS v letech 2010 a 2014, během působení v národním týmu zaznamenal osm branek a čtyři asistence.

Kariéru začal v Livornu, za které roce 2001 v 16 letech debutoval na profesionální úrovni a nastoupil za něj k 62 utkáním. V roce 2004 přestoupil do Fiorentiny, kde si v září 2004 odbyl premiéru v Serii A.

Chiellini odehrál ve Fiorentině jednu sezonu, poté přestoupil do Juventusu. Tam vydržel až do loňska, kdy odešel do LA. "Gratulujeme Giorgiovi k legendární kariéře," vzkázal klub na sociákních sítích.

"Jsme vděčni, že se rozhodl strávit posledních 18 měsíců své kariéry v LAFC. Giorgio je nejlepší obránce své generace a ještě lepší člověk. Překonal vysoká očekávání, která jsme do něj vkládali na hřišti i mimo něj. Jeho vůdčí schopnosti, profesionalita a charakter zanechají v LAFC trvalý odkaz," uvedl videprezident LAFC John Thorrington.